Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran, Batılıların “Utanç Duvarı” Doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” olarak niteledikleri Berlin Duvarı 9 Kasım 1989’da çöktükten sonra, Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) ile Batı Almanya yani Almanya Federal Cumhuriyeti 3 Ekim 1990 tarihinde Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında resmen birleşti.
#ALMANYABerlin Duvarı’nın yıkılışının 35’inci yılında düzenlenen bir etkinlikte, duvarların yıkılmasının Türkiye kökenli işveren ve işçilerin üzerindeki etkileri ele alındı. Berlin Alevi Toplumu ve TBB’nin desteğiyle Berlin Türk-Alman İşverenler Birliği’nde düzenlenen (TDU) ‘Duvar: Biz de vardık’ adlı panele TDU Başkanı Remzi Kaplan ve eski işçi temsilcisi Mustafa Yeni katıldı. Paneli, eski sendikacı ve TBB Sözcüsü Safter Çınar yönetti.
#AlmanyaAlmanya’da geçen hafta sonu yapılan seçimde ilk kez AfD’li bir siyasetçinin ilçe kaymakamlığına seçilmesi, ülkede şok etkisi yarattı. Özellikle Almanya’nın doğu eyaletlerinde yapılan anketlerde AfD’nin ilk sırada yer alması endişeleri artırırken, Leipzig Üniversitesi’ne bağlı Else-Frenkel Brunswik Enstitüsü’nün (EFBI) yaptığı bir araştırma, Doğu Almanların demokrasiye bakış açısını ortaya koydu.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Berlin’in bir bölümü de dahil ABD, Birleşik Krallık ve Fransa’nın kontrolündeki, daha doğrusu işgal bölgesindeki Almanya’nın batısında, 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle Batı Almanya olarak tanınan Almanya Federal Cumhuriyeti kuruldu.
#AlmanyaDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, Almanya’da da ne kadar eleştirilirlerse eleştirilsinler, politikacılardan sükunetlerini koruyup, sert tepki göstermemeleri beklenir. Nedense politikacıların bizlerden biri, yani insan oldukları unutuluverir. Ama böyle bir dünya yok...
#AVRUPADAN HABEREski Doğu Almanya Gizli Haberalma Teşkilatı’nın 1980’li yıllarda, şimdiki Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u da fişlediği ortaya çıktı. ‘Mermi’ takma adlı bir ajanın o dönem SPD gençlik teşkilatı ‘Jusos’ (Genç Sosyalistler) Başkan Yardımcısı Olaf Scholz hakkında bilgi toplayıp Stasi’ye aktardığı saptandı.
#AlmanyaEylül doğumlu olanlar burç yorumlarını okumaya meraklıdırlar. Özellikle 23 Eylül tarihinde doğan kişiler hangi burca ait olduklarını ve bu burcun özelliklerinin ne olduğu merak etmektedirler. 23 Eylül tarihinde yaşanmış olan tarihi olaylar da yer almaktadır. Son günlerde arama motorlarında 23 Eylül tarihi ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Peki, 23 Eylül hangi burçtur? 23 Eylül tarihte bugün ne yaşanmıştır? 23 Eylül tarihte doğan Türk ünlüler ve yabancı ünlüler kimlerdir? İşte 23 Eylül ile ilgili tüm detaylar.
#23 Eylül Hangi Burç Ve Burcu Ne?Batıların ‘utanç duvarı’, Doğuluların ‘faşizme geçit yok duvarı’ olarak niteledikleri Doğu Berlin ile Batı Berlin’i birbirinden ayıran ‘Berlin Duvarı’, 13 Ağustos 1961’de örüldü. Hem de o dönemin Doğu Almanya olarak bilinen Demokratik Almanya Cumhuriyeti (DDR) Devlet Başkanı Walter Ulbricht, 15 Haziran 1961’de düzenlediği bir basın toplantısında, bir soru üzerine, “Kimsenin bir duvar örme niyeti yok” dediği halde.
#Avrupadan HaberlerAlmanya’yı ikiye bölen ‘Berlin Duvarı’ 30 yıl önce yıkılarak tarihe karıştı. Ancak Doğu Almanya’da canlı bir sanat yaşamı olduğunu Batı Almanlar yeni yeni keşfetmeye başladı. Doğu Almanlar ise 30 yıl öncesi kültürle yeniden buluşma imkânına kavuştu.
#Berlin DuvarıYıl 1961. 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece. Saat 01.00. Almanya’yı, başkent Berlin’i, ‘Doğu’ ve ‘Batı’, dünyayı ise ‘özgür’ ve ‘Demir Perde’ diye ikiye bölen ‘Utanç Duvarı’ inşaatı başladı. ‘Berlin Duvarı’, 28 yıl sonra 9 Kasım 1989’da yıkılana kadar ikisi Türk çocuğu 250 insana mezar oldu.
#Utanç DuvarıPazar günü Almanya’nın iki doğu eyaleti Brandenburg ve Saksonya’da seçim var. AfD’nin sandıktan zaferle çıkmasından korkuluyor. Almanya’nın birleşme sürecindeki aktörlerinden, Doğu Almanya Sosyal Demokrat Parti başkanlığı ve Federal Meclis Başkanlığı yapan Wolfgang Thierse, Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilere Doğu Almanya’daki gelişmeleri değerlendirdi.
#Wolfgang ThierseSabahattin Sarı, 1976 yılında Berlin’e geldi. Amacı okumaktı... İstediği gibi de oldu... Berlin Teknik Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdi. Özgürlükçü kişiliği ve dünyaya açık bakış açısı onu ticarete itti. 1982 yılında eşi Dilek Sarı ile elektronik sektöründe ticarete başladı. Küçük bir dükkanda başlayan ticaret serüveni, zamanla büyüdü, gelişti, Manolya şirketler grubuna dönüştü. İlk başlarda Almanya ile sınırlı olan pazar, zamanla 28 AB üyesi ülkeye yayıldı.
#Sabahattin SarıBugün Berlin Duvarı’nın inşa edilmeye başlanmasının 50’nci yıldönümü. Almanya’nın başkentini ikiye bölen 155 kilometre uzunluğundaki utanç duvarı, onlarca yıl boyunca aileleri birbirinden ayrı tuttu. Duvarın yıkılmasının üzerinden geçen 22 yılın ardından, bazı Almanlar hala hapsedilmişlik hissi taşıyor. Birçoğu, psikolojik sorunlarla yaşamaya mahkum durumda.