Doğu Almanlar demokrasiden memnun değil

Güncelleme Tarihi:

Doğu Almanlar demokrasiden memnun değil
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2023 12:24

Almanya’da geçen hafta sonu yapılan seçimde ilk kez AfD’li bir siyasetçinin ilçe kaymakamlığına seçilmesi, ülkede şok etkisi yarattı. Özellikle Almanya’nın doğu eyaletlerinde yapılan anketlerde AfD’nin ilk sırada yer alması endişeleri artırırken, Leipzig Üniversitesi’ne bağlı Else-Frenkel Brunswik Enstitüsü’nün (EFBI) yaptığı bir araştırma, Doğu Almanların demokrasiye bakış açısını ortaya koydu.

Haberin Devamı

YAPILAN temsili ankete göre, Almanya’nın doğusundaki her iki kişiden biri demokrasinin mevcut durumundan memnun değil. Ankete katılanların sadece yüzde 42.6’sı demokrasinin şu anki işleyişinden memnun. Ankete katılanların yaklaşık yarısı etnik terimlerle tanımlanan güçlü bir ‘halk partisi’ istiyor. Üniversite adına araştırmanın yöneticisi sosyal psikolog Oliver Decker, birçok Doğu Alman’ın kendisini siyasi katılımdan dışlanmış hissettiğini söyledi. Araştırmaya göre, Doğu Almanların yüzde 64.6’sı siyasete katılmanın anlamsız olduğunu düşünüyor. Yüzde 77.4’ü ise hükümet icraatları üzerinde hiçbir etkilerinin olmadığını düşünüyor.

DEMOKRASİDE DENEYİM EKSİKLİĞİ...
Ankete göre Doğu eyaletlerinde yaşayan her iki kişiden biri Almanya’nın bir bütün olarak ‘halk topluluğunu temsil eden güçlü bir parti’ye ihtiyacı olduğu görüşüne katılıyor. ‘Halk topluluğu’ kavramı 18’inci yüzyılda kullanılmaya başladıysa da Almanya’da Hitler rejiminin bu kavramı aralarında kan bağı bulunan insanları kastederek kullanması yüzünden aşırı sağ ideolojiyle özdeşleştiriliyor. Araştırmayı yürüten uzmanlardan Elmar Braehler, farklı çıkar gruplarının var olabildiği bir toplum yerine ‘ırk temelli toplum’ yapısı özleminin baskın geldiğini tespit ettiklerini belirtiyor. Decker ise doğu eyaletlerindeki çok sayıda insanın, ‘demokratik katılım ve temel hak ve özgürlüklerin garantisi’ yerine, ‘otoriter devletin verdiği sözde güvenceye özlem duyduğu’ saptaması yaptıklarını söylüyor. EFBI Direktör Yardımcısı Dr. Johannes Kiess de “Demokrasiye yabancılaşma ve demokrasinin sahip olunan bir değer olarak benimsenmediğini gözlemledik” dedi. Uzmanlar, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ve yeniden birleşmeden 30 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, demokrasi konusunda deneyim eksikliği olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 23.6’sı kendilerini ‘Alman birliğinin kaybedenleri’ olarak tanımlarken, yüzde 45.6’sı ‘Alman birliğinin kazananları’ olarak hissettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

3 BİN 546 KİŞİ KATILDI
Araştırmada ayrıca diğer aşırı sağcı ifadelere de yüksek düzeyde katılım olduğu tespit edildi. Yabancı düşmanı ifadeler katılımcıların sadece küçük bir kısmı tarafından reddedildi. Katılımcıların üçte biri ‘neo-NS ideolojisi’, Yahudi karşıtı ve sosyal Darwinist ifadelere tamamen ya da kısmen katıldığını açıkladı. Kapalı aşırı sağcı dünya görüşüne sahip insanların yarısından fazlası, yani yüzde 57.8’i AfD’ye oy verebileceğini ifade etti. Araştırmaya, Almanya’nın doğusundaki Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg, Saksonya-Anhalt, Saksonya ve Thüringen eyaleti ile Berlin’in doğu kesimlerinde 3 bin 546 kişi katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!