doğru nefes haberleri sayfasında doğru nefes hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12139 doğru nefes haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Nefes alıp verirken sempatik ve parasempatik sistemler harekete geçiyor. Nefes alırken kalp atış hızı artıyor, nefes verildiğinde de zayıflayıp yavaşlıyor. Uzmanlar doğru nefesin pek çok şeyin anahtarı olduğunu söylüyor. Dr. Öğretim Üyesi Gülnur Öztürk, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#Doğru NefesSağlıklı bir solunum fonksiyonu ve vücut için burundan soluk alıp vermenin esas olduğu söyleyen Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Karaaslan, burnundan nefes alamayan kişilerin yaşadığı sağlık sorunları ve çözüm yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Nefes AlmakHayat temposunun çok hızlı ve yoğun aktığı, gürültünün zihnimize işlediği şu günlerde hepimiz sık sık nefes almaya ihtiyaç duyuyoruz. Ancak birçoğumuz 'doğru nefes' ne demek bilmiyoruz. Oysa doğru nefesin bedene, zihne ve ruha sayısız yararı var. "Nedir bu faydalar?" diye sordum, Mentor ve Yaşam Stratejisti Serra Elçi yanıtladı.
#Doğru NefesNefes terapisi eğitmeni Semir Kurtoğlu, bebeklerin doğru nefes aldığını ancak yetişkinlerin büyük çoğunluğunun doğru nefes almayı bıraktığını söyledi. Doğru nefes almak için yapılan nefes terapisi ile insanların zihinlerini de boşalttığını, bir çeşit meditasyon tekniği sayılabileceğini ve bu şekilde hem fiziksel hem zihinsel rahatlama sağladıklarını söyledi.
#Doğru Nefes TeknikleriDünyaya gözlerimizi açtığımız ilk andan itibaren, farkında olmadan nefes alıyoruz ve elbette bu bizi hayatta tutan ilk şey. Peki, nefes almayı gerçekten biliyor muyuz?Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı Ebru Şinik, gerçek nefesin, yaşamın kaynağıyla doğrudan temas kurmak olduğunu söylüyor.
#NefesBebeklerin nefes almasını birkaç dakika izleyin. Karınlarının şiştiklerini göreceksiniz. İşte uzmanlara göre en doğru nefes alma şekli bebeklerin yaptığı gibi karnı şişirerek alınan nefes. Bu şekilde nefes almayı tekrardan öğrenmenin ruhsal duruma da faydası var.
#NefesAcroyoga, son zamanlarda sosyal medyayı sallayan akrobasi ve yogayı bir araya getiren, zorlayıcı hareketlerden oluşan bir antrenman türüdür. Acroyogada kafa aşağı düşme olasılığı oldukça yüksek olduğu için bu spor hakkında bilgi sahibi olmak, tecrübeli biri ile birlikte çalışmak oldukça önemlidir. ABD'nin Kaliforniya eyaletinin San Diego kentinde yaşayan 32 yaşındaki Abby Weiss, akroyoga sevgisiyle tanınıyordu. Ancak haziran ayında yaptığı zorlu bir akroyoga hareketi sonucunda düşerek omuriliğini yaraladı ve felç oldu.
#AcroyogaSon zamanların en trend yoga türlerinden biri olan acroyoga yaptığı sırada iddialı bir hareket denemek isteyen 32 yaşındaki kadın, zorlu yoga hareketini denediği sırada yere düştü ve boynundan aşağısı felç kaldı. Bu şekilde yoga, akroyoga, hatta pilates gibi antrenmanları yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini söyleyen uzmanlar felç riskine ve ciddi yaralanmalara karşı uyarıyor.
#YogaSon zamanlarda yapılan araştırmalara göre boğulma oranları arttı. Geçtiğimiz günlerde ben de denizde akıntıya kapılarak boğulma tehlikesi atlattım. Ve kurtulduğumda ilk yaptığım şey, yıllardır birçok kez Guinness Dünya Rekoru kıran, psikolojik performans danışmanlığını yaptığım SAT (Su Altı Taarruz) komandosu Namık Ekin’i aramak oldu. Ona “Akıntılı bir denizde nasıl yüzülür?” diye sordum, işte yanıtları...
#Yelda BaşaranYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkAyaklarını birbirine sürterek ses çıkaran cırcır böceklerinin bu hareketinden esinlenildiği için ‘cricketing’ adı verilen uykuya geçiş yöntemini pek çok kişi bu haberle duyuyor olabilir. Ama belki de siz yıllardır sebebini bilmeden ayaklarını birbirine değdirerek uyuyanlardan yani ‘cricketing’ yapanlardan birisiniz.
#SağlıkBazıları kafasını yastığa koyar koymaz uyurken bazıları sayı sayarak, nefes egzersizi yaparak ya da göz bandı takarak zar zor uykuya dalmaya çalışıyor. Kimileri de bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde tıpkı cırcır böcekleri gibi ayaklarını birbirine değdirerek uyuyor. ‘Cricketing’ adı verilen bu yöntemin uykuya geçişi hızlandıran etkisini bilim de destekliyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Belma Doğan Güngen ile hem bu yöntemi hem de uykuya dalmayı kolaylaştıran diğer tüyoları konuştuk.
#SağlıkBirçoğumuz ‘farkında olmadan’ nefes alıp veriyoruz. Oysa uzmanlar, nefes almanın bir beden farkındalığı olduğunu, insanı hem psikolojik hem de fiziksel olarak etkilediğini belirtiyor. Çocuk gelişimi uzmanı ve nefes terapisi eğitmeni Işıl Evrim Akgün “Ailece evde nefes terapisi seansları düzenleyin. Doğru nefes almayı öğrenen çocuklar daha başarılı ve mutlu oluyor” diyor.
#Ömür KurtBurundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkSon yıllarda sayısında artış yaşanan izdiham faciaları son olarak Güney Kore'nin başkenti Seul’da yaşandı ve 154 kişi hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Benzer faciaların nüfusu hızla artan kentlerde de yaşanabileceği ihtimali akıllara geliyor. Peki ama izdiham riskinden kaçmak mümkün mü? Kişi risk altında olduğunu fark edebilir mi? Böyle bir durumda hangi yöntemler hayatta kalma ihtimalini artırabilir? Uzmanlar anlatıyor...
#İzdihamSeferihisar’ın çocuk festivalinin ikincisi Tepecik Mahallesi’nde gerçekleşti. Seferihisar Belediyesi, KEÇİ Kültür, Ekoloji, Çevre ve İletişim Derneği ve Piabebekevi tarafından gerçekleştirilen festivale yüzlerce çocuk katıldı. Gün boyu atölyelere katılan çocuklar etkinliklerin hemen ardından geleneksel oyunlarla eğlendiler.
#Seferihisar Çocuk FestivaliDünya Ruh Sağlığı Günü toplumda ruh sağlığının ve ruhsal bozuklukların farkındalığının arttırılması amacıyla her yıl 10 Ekim’de kutlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘küresel öncelik’ olarak belirlediği ‘ruh sağlığı’nı nasıl korumamız gerektiğini uzmanlarla konuştuk. İyi ve sağlıklı bir ruh halini sürdürmek için hayat tarzımızda yapmamız gereken değişiklikler konusunda tavsiyelerini aldık.
#Dünya Ruh Sağlığı GünüBirçoğumuz koca bir yılı o bir ya da iki haftalık tatilin heyecanı ve umuduyla geçiriyoruz. Tüm senenin gerginliğini, koşuşturmacasını, zorluklarını da bu kısacık molanın omuzlarına yüklüyoruz. Daha yola çıkmadan tatilimiz bitecek diye endişelenmemizin nedeni de bu. Tatildeyken anda kalmamızı sağlayacak ve dönüşte de kendimizi kötü hissetmemize engel olacak yöntemler neler? Konunun uzmanlarına ve sık sık seyahate çıkan influencer’lara görüşlerini sorduk.
#HürriyetOMURGA eğriliği (skolyoz) zannedildiğinden daha yaygın bir sorun. Ve her sorun gibi onun da hafifi, ortası, ağırı var. İzmir Emot Hastanesi’nden Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Kayra Barut, Beyin Cerrahı Dr. Murat Aydın ve Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. M. Nuri Erel, hastalığı ve tedavi yollarını şöyle anlattılar:Omurganın yanlara doğru 10 dereceden fazla eğriliğine skolyoz denir. Omurga eğriliği, çoğunlukla hafif derecededir ve sıklıkla kozmetik bir problemdir. Fakat çocuklar büyüdükçe bazı eğrilikler ilerleyebilmektedir. Şiddetli bir omurga eğriliğinde, göğüs içindeki boşluk miktarı azalıp, akciğerlerde ve kalpte fonsiyon bozukluklarına sebep olabilirler.
#1Birçok kişi düz bir karna sahip olmak ister. Ancak uzun süre karnı içeri çekmek pek de iyi bir fikir değil. Uzun süre devam ettirilen bu hareket vücudu yeni bir forma sokarak, sağlık problemlerine sebep oluyor. Bunu yaşayanlardan biri de 27 yaşındaki Nikki Garza… İşte küçüklüğünden beri 'Karnını içeri çek' söylemlerine maruz kalan Garza'nın hikayesi...
#SağlıkLGS (Liselere Geçiş Sistemi) için geri sayım başladı. Öğrencilerin önünde sadece 7 gün kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça hem onlarda hem de ebeveynlerinde heyecan ve stres artıyor. Uzmanlar uyarıyor: “Çocuklarınızın stres kaynaklı çıkışlarını kişisel almayın, çatışmalardan uzak durun. Son geceyi her zamanki gibi geçirin ve akrabalardan gelen iyi dilek telefonlarını engelleyin.”
#LGSÜflemeli çalgılar, orkestraların vazgeçilmez müzik aletlerinin arasında yer alır. Birçok kişinin öğrenebileceği kadar fazla çeşidi bulunan üflemeli çalgılar, nefesli müzik aletleridir. Geçmişten, günümüze kadar kullanılan birçok medeniyette var olmuş üflemeli çalgılar normal düzeyden, profesyonele kadar birçok alana hitap edebilecek şekilde tasarlanır. Üflemeli çalgılar nelerdir, isimleri nedir ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Kaçkarlar’a sırtını dayamış Fırtına Vadisi’nin kaplıcasıyla ünlü Ayder Yaylası’na ve ana vadideki köylerine kısa bir yolculuk yapmanın zamanı yoktur… Dört mevsimi de güzeldir ama kar altında çıkarsanız yola, heyecanlı heliski sporcularına ya da Kardanadam Festivali’nde horon tepenlere denk gelir, en ilginç kış tatillerinizden birini yapabilirsiniz.
#HürriyetJ.K. Rowling’in son romanı ‘Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları’ ilk bakışta bir çocuğun çok sevdiği kayıp oyuncağını kurtarmak için harikulade fantastik bir dünyadaki bol badireli ve sürprizlerle dolu yolculuklarını anlatıyor.
#J.K. Rowling