Üflemeli Çalgılar Nelerdir Ve İsimleri Nedir? Üflemeli Çalgıların Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Üflemeli Çalgılar Nelerdir Ve İsimleri Nedir Üflemeli Çalgıların Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 13:11

Üflemeli çalgılar, orkestraların vazgeçilmez müzik aletlerinin arasında yer alır. Birçok kişinin öğrenebileceği kadar fazla çeşidi bulunan üflemeli çalgılar, nefesli müzik aletleridir. Geçmişten, günümüze kadar kullanılan birçok medeniyette var olmuş üflemeli çalgılar normal düzeyden, profesyonele kadar birçok alana hitap edebilecek şekilde tasarlanır. Üflemeli çalgılar nelerdir, isimleri nedir ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

 Üflemeli müzik aletleri, doğru nefes kullanımı ile iyi seslerin ortaya çıkmasıdır. Deliklerin kapatılması ile beraber ses çıkaran bu aletler, farklı notalarda ses çıkarabilir. Üflemeli çalgılarda sıklıkla parmaklar kullanılmaktadır. 

 Üflemeli Çalgılar Nelerdir ve İsimleri Nedir? 

 Üflemeli çalgılar sıklıkla bakır ve tahtalardan yapılmaktadır. Belirli aralıklar ile delikler açılarak tasarlanan üflemeli çalgılar, insan nefesi ile birlikte çalınan çalgılardan biridir. Ustalık ve sürekli tekrar isteyen bu aletlerin isimleri ise şöyledir; 

Flüt 

Klarnet 

Trompet 

Ney 

Tulum 

Zurna 

Üflemeli Çalgıların Özellikleri 

 Üflemeli çalgıları çalan kişilerin sayısı oldukça azdır. Özellikle Türk toplumu için ayrı bir yeri olan üflemeli çalgılar sıklıkla Türk Sanat Tarihi içerisinde sıkça geçen müzik aletlerinden biridir. Türk Sanat Müziğinin vazgeçilmez parçalarından biri olan üflemeli çalgılar sıklıkla bakır, tahta ve benzeri malzemelerden üretilir. 

 Flüt 

Haberin Devamı

 Flüt üflemeli çalgılar arasında en çok bilinen müzik aletlerinden biridir. Oldukça kolay gibi görünse de en esnek yapıda olan aletler arasında yer alır. Flüt ile hemen hemen her müzik çalınabilir. Flüt genel olarak hızlı tempoda çalınan bir alet olduğundan dolayı diğer müzik aletlerine göre kullanımı daha kolaydır. Flüt aslında oldukça yetenek isteyen bir müzik aletidir. Flüt çalmak için nefes ve parmak kontrolünün çok iyi olması gerekiyor. Flüt sıklıkla gümüş, altın veya nikel gibi maddelerden üretiliyor. Ancak flüt, tahta müzik aleti grubundandır. Geçmişte flüt nar ağacı gibi ağaçlardan yapılmaktadır. Ayrıca okul öncesi müzik aleti olarak da kullanılabilecek olan bir müzik aletidir. 

 Trompet 

 Trompet bakırdan yapılan, üflemeli müzik aletlerinden biridir. Koniye benzeyen bir ağız bölümü vardır. Kıvrılmış borulara sahiptir. Ortalama üç kez ses düzenlenmesi yapabilme özelliğine sahiptir. Diğer üflemeli müzik aletlerine göre oldukça farklıdır. 

 Ney 

 Türk Sanat Müziğinin en çok bilinen çalgılarından biri olan Ney kamıştan yapılmış olan bir müzik aletidir. Üzerinde 7 adet delik bulunur. Ney çalan kişilere ise neyzen denilmektedir. Ney çalgısı oldukça derin bir geçmişe sahiptir. İlk olarak Sümer tarihinde ortaya çıkmıştır. Neyde ortalama dokuz adet boğuma vardır. Bu boğumların korunması için etrafına gümüş teller sarılır. 

 Tulum 

Haberin Devamı

 Tulum keçi ya da koyun derisinden yapılan içerisinde hava yerine sahip bir müzik aletidir. Tulumun boyun alanında ise boncuk takılan ayna bulunmaktadır. Tulumun baş bölümü sesi kalınlaştırmak için öküz boynuzu konulur. 

 Zurna 

 Zurna erik ve şimşir ağacı ile yapılan bir müzik aletidir. Zurnanın yapısı erik ağacı ile başlığı ise şimşir ağacından yapılır. Sesin çıkması için ise uç bölümünde bir kamış yer alır. Türk kültüründe zurna oldukça değerli bir alettir. Bunun en büyük nedenlerinden biri folklor oyunlarında sıklıkla kullanılıyor olmasıdır. Zurna düğün, kına ve benzeri alanlarda da vazgeçilmez müzik aletlerinden biridir. Zurna kendi içerisinde üç farklı türe ayrılır bunlar kaba zurna, cura zurna ve bilinen zurnadır. 

 Klarnet 

Haberin Devamı

 Esneklik bakımdan flüte oldukça benzeyen klarnet oldukça rahat çalınabilecek müzik aletlerinden biridir. Her türlü müzik ritmini kolay bir şekilde yakalayabilme özelliği vardır. Sıklıkla tek dille kullanılır. Kendine ait özel özellikleri vardır. Klarnet gür bir sese sahiptir. Ancak çalınan parçaya göre ses ayarı değişiklik gösterebilir. Sıklıkla abanoz ağacından yapılır ama farklı malzemelerden yapılan türü de mevcuttur. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!