ÜNİVERSİTEDE doğru mesleği seçmek için doğru liseyi okumak gerektiği anlayışıyla harekete geçen İzmir’in Konak İlçesi’ndeki Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM), TEOG öncesi öğrencilere liseleri tanıttı. Düzenlenen fuarda stantlar adeta bilim şenliğine döndü. Bir lise geliştirdiği yapay kalbi tanıtırken, bir diğeri yazılımı ve yapımı öğrencilere ait olan çizgi üzerinde giden aracını gösterdi, bir başka stantta ise satranç oynayan robot yer aldı.
#İzmirKahve ve çay alanında kendi işletmeleriyle faaliyet gösteren 1924 Gönen, franchise modeliyle büyüyecek. Gönen Ailesi’nin 5’inci nesil temsilcileri Emre ve Eda Gönen için kurulan şirkette, Nafiz Gönen de uzun yılların perakende ve bayilik tecrübesi ile yol gösteriyor.
#1Güzel bir kadın fakat o bu tip şeylere çok takılmadığını anlatıyor; “Ben doğallığı seviyorum, güzellik bence insanın kendine güvenmesi ve kendinden emin olması” diyor. Diyetisyen olmak için yola çıkmış ama yedi senedir ekranda, başrolleri canlandırıyor, oyunculukta farklılık yaratmayı sevdiğini söylüyor. Bu hafta vizyona giren ‘Beyaz Eşya’ filmi sebebiyle Özge Yağız’la buluşuyoruz; hayatını, oyuncu Burak Berkay Akgül’le ilişkisini ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Hiç aldatmadım. Canı gönülden söylüyorum, başımı her gece yastığa huzurla koyuyorum.”
#Özge YağızMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıEğitim; insanların yaşantılar yoluyla deneyimleyerek, gözlemleyerek, deneme-yanılma yoluyla kendi bilişsel şemalarını yapılandırma süreci. İnsanın doğumuyla başlar ve ömür boyu sürer. Bu sürecin en önemli halkalarından biri, belki de en önemlisi lise çağı.
#Konuk YazarÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıBundan 400 yıl önce İngiltere'de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Dünya'nın evrenin merkezi olmadığını aksine Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton'ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Ancak bu büyük başarıya rağmen bilim çevreleri dışında adını bilen bile yok. Peki neden?
#Jeremiah Horrocksİçerisinde bulunduğumuz tercih dönemi, üniversite adayları için çok önemli bir dönem. İnsan hayatındaki en önemli kararlardan birisi meslek seçimidir. Bir meslek seçiyor ve tercihte bulunuyorsunuz. ‘Hayat bir tercihtir’ dediğimiz zaman insanoğlu en önemli tercihlerinden birisini yapıyor. Meslek seçimi ne demektir? İnsanın hayatının hemen hemen 3’te birini geçireceği, geçimini sağlayacağı ve aynı zamanda da hayatını sürdüreceği bir alanı seçmesi demek. Hayatını sürdürürken hem geçimini sağlaması bu arada da mutlu olması en önemli kriter. İnsan severek yaptığı bir işte yorulmaz ve çok daha başarılı olur.
#Meslek SeçimiKeman sanatçıları Ozan Sari ve Erhan Can Dereçiçek, sosyal sorumluluk bilinciyle kurdukları Şehrin Kemanları topluluğunu müziğin Kuvayı Milliye hareketi olarak gördüklerini belirtiyor ve “Şehrin Kemanları Müzikte Direniştir” diyor. Türkiye’deki ilk ücretsiz oluşumu kurduklarını anlatan sanatçılar, amaçlarını “Bu ülkede üreten, çabalayan, arayan, sorgulayan her genç beyinin, müzisyenin yanında olup, ihtiyacı doğrultusunda elinden tutmayı; ayrıca yaşadığımız şehirdeki müzik algısını değiştirmek için de ortak projeler hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” sözleriyle açıklıyor.
#Bursa“Hangi mesleği seçmeliyim” sorusuna verilen yanıtlar her dönem çağın şartlarına göre değişim gösteriyor. Ama pandeminin meslek seçiminde denklemi çok daha radikal ve hızlı biçimde değiştirmesi bekleniyor. Pandeminin değiştirdiği dünya koşullarında bazı mesleklerin öneminin artacağı tahmin ediliyor.
#COVID-19Sekiz yıl önce girdi hayatımıza, oyunculuk kariyerinde emin adımlarla ilerledi. Dramdan komediye farklı alanları denemekten çekinmiyor, mesleki başarısının yanı sıra kadın hakları konusunda sesini çıkarıyor, feminist politikaları savunuyor, dünya dertlerine kafa yoruyor. Bu yaz karşımıza iki dizi ve bir reklam filmiyle çıkan Kerem Bürsin’le buluştuk, yeni projelerini, hayatını ve aşkı konuştuk: “Seksi olduğumu düşünmüyorum. Kendimi öyle görmüyor, görmek de istemiyorum. Saçma!”
#GazetehaberleriUsta oyuncu Taner Turan, tiyatro sahnesinin oyunculuğun er meydanı olduğunu söylerken, oyunculukta tiyatro-dizi-sinema sacayaklarının olmazsa olmazlarını şöyle açıklıyor, “Tiyatroda, yetenekli oyuncu olduğu müddetçe en kötü tekstlere bile hayat verebilirsiniz. Dizide sağlam bir senaryonuz varsa istediğiniz kişiyi oynatabilirsiniz. Sinemada ise yönetmenin gözü çok önemlidir. Senaryoyu ve oyuncuyu muhteşem gösterebilir.”
#BursaBir süredir güzel hayat enerjisi olan, güzel düşünceleriyle çevrelerine pozitif düşünce aşılayan kişileri “İyi yaşam reçeteleri” başlığıyla köşemde konuk etmeye başlamıştım. Ayda bir defa yer verdiğim bu konukluklara kısacık bir ara verip bugün sizlere “47 yaşına merhaba” diyen kendimi yazmak istedim.
#Uludağ Üniversitesi Tıp FakültesiMeslek seçimi her birey için oldukça önemli seçimlerden bir tanesidir. Meslek seçiminin doğru yapılması kişinin hayat boyu isteyerek çalışacağı, mutlu çalışabileceği bir meslek anlamına gelmektedir. Kişiler hayatlarını idame ettirebilmek amacıyla meslek seçerek çalışır. Meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Yedinci sınıf sosyal bilgiler yeni meslekler konu anlatımı ile ilgili detayları derledik.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Yeni Meslekler Konu AnlatımıPsikolog-yazar Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu ve eşi Yıldız Cüceloğlu, gençlere meslek seçimleri hakkında önerilerde bulunurken ‘şefkatli insanların kasaplık mesleğini yapamayacağını’ söyledi, tartışmanın fitili ateşlendi. Kasaplar Federasyonu, “Nereden biliyorsunuz şefkatli olmadığımızı?” diyerek özür beklediklerini açıkladı. Eğitimciler ve psikologlar ise Cüceloğlu’nun yanında. Zira meslek seçimi potansiyel işi.
#YazarTercih dönemi zorlu bir süreç. Adaylar sevdikleri alanı mı yoksa kolayca iş bulabilecekleri bir bölümü mü tercih edecek? İş başvurularında üniversite mi bölüm mü önemli? Okurken gelecekteki kariyeri için neler yapılmalı? İşverenler yeni mezunlarda hangi özellikler arıyor? İş dünyasıyla başarılı çalışanları buluşturan ‘head hunter’lara bu soruları sorduk. Beyin avcıları hem tercihte rehber olacak önerilerde bulundu hem de üniversite yaşamı boyunca kişisel gelişim için yapılması gerekenleri ve iş görüşmelerine yönelik ipuçları verdi.
#EğitimGelecek hedeflerini kişiliğinin getirdiği özelliklere göre belirlemek ve eğitim kariyerini bu doğrultuda planlamak isteyen adaylar, mutlu bir yaşam için kendilerine en uygun meslek seçimini yapmaya hazırlanıyorlar. “Ben masabaşı işi istemiyorum” diyenler için, dört duvarın dışında sahada yapılan meslekleri araştırdık. Pilotluk, kaptanlık, gazetecilik, mühendislik, arkeologluk gibi bazı iş alanlarının keyifli ve zor yönlerini bu işleri yıllardır meslek edinenler anlatıyor.
#MeslekÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteÜniversite tercihi yapacak adaylar kadar, aileler de heyecanlı bir süreçten geçiyor. Bu dönemde velilere büyük görev düşüyor. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, ailelere çocuklarına duydukları güven ve sevgiyi hissettirmelerini öneriyor.
#Prof. Dr. Galip Yüksel