Türkiye’nin uluslararası arenadaki İngilizce adı ‘Turkey’, Türkiye olarak değişiyor. Cumhurbaşkanlığı bir genelge yayınladı ve Türkiye markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında; diğer devletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” gibi ibareler yerine “Türkiye” kullanılmasını istedi. Kararın altındaki sebep ne? ‘Türkiye’ kullanımı uluslararası ilişkilerde zorluk yaratır mı? Sordum.
#TurkeyTürkiye’de adı pek bilinmiyor ama o, yıllarını geçirdiği Amerika’da saygı duyulan bir müzisyen. Hatta Amerikalı müzik eleştirmenleri onun için “Yeni Frank Sinatra” diyor. Uzun süredir Türkçe şarkıların da yer aldığı bir albüm üzerinde çalışan Simavi Uluç, “Sevgilerimle” adını verdiği çalışmayı tamamladı ve kendi ülkesinde sundu.
#Zelal ÖzalpOtel barında buluşacağım arkadaşımı bekliyorum. İki tabure ötedeki adam içkisini yudumlarken arada bir duvara yapışık televizyon ekranında haber programına takılıyor. İri kıyım adam yabancıyı andırıyor, kulak çevresindeki saçları 3 numara asker traşına vurulmuş. Boğaz manzaralı barda bizden başka akşamcı yok, CNN Türk kanalı bir gün önce güneydoğuda şehit düşen mehmetçiği son yolculuğa uğurlayan silah arkadaşlarını ekrana getiriyor.
#Doğan UluçHani o eski Amerikan şarkıları vardır ya Dean Martin, Nat King Cole ve elbette muhteşem Frank Sinatra gibi efsanelerin oturaklı, kendine güvenli ve tok sesleriyle söyledikleri... Artık hiçbiri yaşamasa da Amerika yeni Sinatra’sını uzun yıllar önce seçti bile. Simavi Uluç, Türkiye’de neredeyse hiç tanınmıyor ama Amerika’da ‘Yeni Frank Sinatra’ yakıştırması çoktan yapıldı. Amerika’da çıkan Memories Of You albümü burada da yayınlanınca, Uluç’la albümünü ve hayatını konuştuk
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden il Türk devlet adamı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 65’inci BM Genel Kurul toplantısında konuştu. Konuşmasında İsrail’den İran’a, Irak’tan Orta Asya ve Latin Amerika’ya kadar tüm bölgesel konulara değinen Gül, Türkiye’nin İsrail’den özür ve tazminat talebini yineledi. İsrail heyeti dini bayramları ‘Sukkot’ olduğu gerekçesiyle genel kurul salonuna girmedi ve Abdullah Gül’ün konuşmasını dışarıdan takip etti. Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında özetle şunları söyledi:
New York’ta 11 Eylül 2001’de düzenlenen terör saldırısında yıkılan İkiz Kuleler’in bulunduğu bölgeye inşa edilmesi planlanan caminin ABD’de yarattığı tartışma sürüyor. Projeye liderlik eden Kuveyt asıllı Amerikalı İmam Faysal Abdülrauf’un yardımcısı Bursalı bir Türk: Aylin Karamehmetoğlu.
Yeni binyılın en önemli “düşünce makinesi” kabul edilen Amerikalı fütürist (gelecekbilimci) Ray Kurzweil, Doğan Uluç’a yaptığı açıklamada “En az 120 yıl yaşayacağım, hatta ölümü yeneceğim” demiş. Cümlenin ilk bölümüne katılıyor, ikinci bölümüne ise gülümseyip geçiyorum. Nedenine gelince…
Bir kaç haftadır web sitelerinde süregelen bir polemik belleğimde ''Bayram değil, seyran değil...'' diye başlayan darbımeseli çağrıştırdı. Amerika'da, milliyetçiliği daha da yoğunlaşmış Türklerin ''Turkey ( Hindi )mi, Türkiye mi?'' konusunu bir tartışma platformuna taşıdığı dikkatimi çekti.