Güncelleme Tarihi:
‘Sözde siyasi’ terör örgütleri
“Terörizm gerçekten de, uluslararası toplum için acil ve en önde gelen küresel bir tehdittir. Samimi ve somut uluslararası işbirliği olmaksızın terörizmle başa çıkılamaz. Sözde siyasi, ideolojik, etnik veya dini amaçları ne olursa olsun, tüm terör örgütleriyle aynı şekilde savaşmadığımız sürece, terörizme karşı mücadelemizin başarısızlığa mahkûm olduğunu hatırlatmak isterim.”
İsrail hukuku ihlal etti
“İsrail silahlı kuvvetlerince geçtiğimiz mayıs ayında uluslararası insani yardım konvoyuna açık denizlerde yapılan saldırı vahim sivil kayıplara neden olmuş; bu kabul edilemez eylem, uluslararası hukukun da açık bir ihlalini teşkil etmiştir. BM İnsan Hakları Konseyi’nin raporu, bu elim hadiseyle ilgili gerçeklerin ortaya çıkartılması bakımından sağlam bir hukuki çerçeve teşkil etmektedir. Gazze’deki insani trajediye son verilmediği sürece kalıcı barış çok zordur.”
Kitle imha silahları
“En hassas bölgelerin merkezindeki bazı ülkelerde nükleer silahların fiilen mevcut olduğu gerçeği gözardı edildiği sürece, inandırıcı bir yayılmanın önlenmesi rejiminin oluşturulması mümkün olamayacaktır. Bu sorunun çözümü, ancak ‘UAEK ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’ yükümlülüklerine uyum ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanım hakkına saygı çerçevesinde mümkün olabilecektir. ”
Umut verici bir gelecek
“Yunanistan’la bu sene kurulan “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi” mekanizmasının, ilişkilerimizi yapılandırılmış ve kurumsal bir aşamaya ve böylelikle umut verici bir geleceğe taşıyan önemli bir adım teşkil ettiğine inanıyoruz. Kıbrıs meselesinde, adil ve kalıcı çözüm hedefine süregelen bağlılığımız ve tam desteğimiz aynı şekilde devam etmektedir. Müzakerelerden elde edilecek olumlu sonuçlar, Doğu Akdeniz’i süratle Avrupa Birliği içerisinde bir barış, istikrar, işbirliği ve refah bölgesine dönüştürecektir. BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs Türklerinin
Ata’nın resmini düzeltti
NEW York’taki yoğun programı devam eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkevi’nde bir araya geleceği KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu beklediği sırada, görüşmenin yapılacağı odada bulunan Atatürk resminin eğri durduğunu fark etti. Yerinden kalkan Gül, resmi düzeltti, ancak görüşme sırasında yine eğri durmasını engelleyemedi. Gül, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’yu da kabul etti. Gül, konuğu Papandreu’ya lokum ikram etti.
Türkiye imajını güçlendirdi
TÜRKİYE, BM toplantıları vesilesiyle uluslararası imajını güçlendirdi. Amerikan New York Times gazetesi, bu konuyu ele aldığı analizinde, “BM Genel Kurulu genelde iddialı ülkelerin yeni bir imaj yansıtmak üzere kullandığı bir yerdir, fakat bu yıl kimse bu fırsatı Türkiye kadar güçlü biçimde yakalayamadı” ifadesini kullandı.
Yoğun temaslar ve yaptığı konuşmalarla dikkat çeken Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ülkesinin İran ile yakın ilişkilerini savunduğunu yazan gazete, şöyle devam etti: “Kaslarını gösteren Türkiye’nin, İran ile yakın ilişkileri ABD’yi endişelendiriyor. Ayrıca İsrail ile yaşanan kriz, ABD’nin Ortadoğu’daki barış çabalarını olumsuz etkileyebilir. Türkiye’nin Müslüman dünyanın lideri olma hedefini yineleyen Gül, bir ülke liderinin kendisine, ‘Bir zamanlar Türkiye, Avrupa’nın hasta adamı olarak bilinirdi. Artık Türkiye, Avrupa’nın sağlıklı adamı olarak tanınıyor’ dediğini aktardı.”
Gül tarihe geçti
BM’nin 65 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk devlet adamı, dünyanın en güçlü uluslararası kuruluşu olan BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet ve hükümet başkanları düzeyinde 15 üyeli konsey temsilcilerinin katıldığı oturumu yönetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un m yanında oturan Cumhurbaşkanı Gül “Konseyin 6389 numaralı oturumunu açıyorum” diyerek başkanlık tokmağını vurmasıyla BM tarihine geçmiş oldu. Cumhurbaşkanı Gül oturum açılmadan yanına gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir süre konuştu. Clinton, konseydeki konuşmasında barışa yönelik çalışmalara işaret ederek “Türk liderliği övgüye layık” dedi. /Doğan ULUÇ / NEW YORK