Gazeteci Doğan Uluç'un yeni kitabı "Kupa Ası"

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Doğan Uluçun yeni kitabı Kupa Ası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 11:58

Gazeteci Doğan Uluç yeni çıkan “Kupa Ası” adlı kitabında 50 yıllık gazetecilik anılarını anlatırken, Türk basınının da yarım asırlık tarihine ışık tutuyor.

Hürriyet gazetesinin “New York-Birleşmiş Milletler Büro Şefliği” görevini 1970 yılından beri sürdüren Uluç, hiç bitmeyen habercilik ve muhabirlik aşkını yansıtan kitabıyla ve habercilikle ilgili A.A muhabirine yaptığı açıklamada, “Türk basınında son 50 yıl içinde çeşit zenginliği açısından tek bir muhabirin eseri olan böyle bir kitabın yayımlandığını sanmadığını” belirtti.

Muhabirliği çalışarak öğrendiğini söyleyen Uluç, muhabirliğin doğal bir yetenek olduğunu ve bu doğal yeteneğin çalışarak ve eğitimle geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Gazeteyi insanlar haber için alıyor” diyen Doğan, bu nedenle çok iyi muhabirlerin yetiştirilmesi ve onlara gereken önemin verilmesi gerektiğini kaydetti. Genç muhabirlerin de Türk basınının kıdemli muhabirlerini, gazetecilerini iyi tanımaları, onların neler yaptıklarını iyi bilmeleri gerektiğini kaydeden Uluç, kitabında muhabirliğin inceliklerini anlattığını söyledi.

“Haberi koklamayı bilmeyenlerin” dünyanın en iyi gazetecilik okullarından bile mezun olsalar iyi muhabir olamayacağını belirten Uluç, şöyle konuştu:

“(Eski deyişle) Babıali'nin reform geçirerek haberciliğe dönmesi gerek, tekrar gazeteciliğin temelinde muhabirlik olduğunu idrak ederek basın yayın kurumlarını, organlarını haber üzerine inşa etmek lazım, iyi muhabirlere iyi para verilmesi lazım. Eğer iyi bir gazete istiyorsanız iyi haber çıkarmak gerek, iyi haber çıkarmak için de iyi, yetenekli muhabir lazım. Türk basınında, gazetelerde yeniden yapılanma gerekiyor, o da iyi muhabirle başlayacak. Bu da insana yatırım isteyen bir iş.”
Türk basınında bu yönde olumlu işaretler ve gelişmeler gördüğünü de belirten Uluç, günümüzde daha az insanın gazete okuduğunu, bu yüzden tirajları arttırmak için yeniden yapılanmaya ve iyi yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Uluç “dört dörtlük, haberciliğe dayanan gazetelerin her zaman satın alınıp okunacağını” ifade etti.

Doğan Uluç'un Türkiye'de bu ay yayımlanan “Kupa Ası” adlı kitabında “Elia Kazan'dan Prenses Süreyya'ya, The Beatles'tan Muhammed Ali'ye, Uçan Yüzücü Mary Margaret'ten ünlü Rum armatör Onassis'e, Geceyarısı Ekspresi'nin kahramanı İmralı kaçağı Hayes'ten Hennry Kissinger'a, Ermeni terörünü başlatan Gourgen Yanıkyan'dan Bülent Ecevit'e suikast girişiminde bulunan Stavros'a, Makarios'tan Yul Bryner'a, Turgut Özal'dan Tansu Çiller'e” ve daha pek çok ünlüyle yapılan haberlerle, röportajlarla ilgili anılar anlatılıyor.

1960 yılında Hürriyet gazetesinde muhabirliğe başlayan Uluç, 1964-1970 yılları arasında Hürriyet'in Londra muhabirliğini yaptı. Uluç, 1970 yılından bu yana Hürriyet'in New York-BM Büro Şefi (temsilcisi) olarak görev yapıyor. Amerika'da 1970'lerin başlarında “UN Diplomat dergisi, Turkey Year Book, Anavatan gazetesini çıkaran, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu ile Türk Amerikan Dernekleri Asamblesinden “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” ve İstanbul Gazeteciler Cemiyetinden Güncel Yazılar dalında “Yılın Gazetecisi” unvanını alan Uluç, New York'ta bir süre BM Gazeteciler Cemiyeti başkanlığını da yürüttü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!