Yıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıGünümüzde ebeveynlikle ilgili yapılan tanımlamalar ve sınırlandırmalar, çocuk yetiştirirken yapılmaması gereken yanlışlar ve yapılması gerekli kılınan doğrular çoğu anne babayı doğal ebeveynlik sürecini yaşamaktan alıkoyuyor. Hamilelikten itibaren anne ve baba adayı çevreden süreçle ilgili direktifler almaya başlar.
#EbeveynBebeklerin memeden ayırma süreci anne ve bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Birçok anne bu süreçte “Çocuğumu memeden nasıl kesebilirim?” sorusunun yanıtını arar. Bebeğin ne zaman ve nasıl sütten kesilmesi gerektiğini Uluslararası Emzirme Danışmanı (IBCLC) Kadın Sağlığı, Doğum ve Cinsel Sağlık Danışmanı Doç. Dr. Güliz Onat anlatıyor.
#Bebeği Memeden AyırmaÇocuğunuzun bazı davranışları karşısında hayal kırıklığına uğruyor, hatta “nerede yanlış yaptım?” diyerek zaman zaman anne babalığınızı mı sorguluyorsunuz? Doğru yaklaşım yöntemlerini öğrenmek için pek çok yerden bilgiler edinmeye çalışıyor ama kafanızı karıştırmaktan ileri gitmediğini mi düşünüyorsunuz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Yavrucu, ‘doğal ebeveynlik’ olarak tanımlanan, çocuğun kişiliği ne olursa olsun geçerli bazı kuralları bulunan yaklaşımı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Çocuk PsikolojisiBağlanmanın halleri üzerine bir roman olan ‘Işığın Yolu’nda Nilüfer Devecigil, anne-baba olarak bir ilişki yürütmeyi, bağlanmanın güvensizliğini, arızalı çiftlerin birbirini iyileştirmelerini Ayşenur ile Michael üzerinden anlatıyor; ‘İlişkilerde incinir, ilişkilerde iyileşiriz’ mesajı veriyor.
#Kitap Sanatİki kişi olan ailelerine bir bebeğin katılma haberiyle birlikte çiftlerde, ebeveyn olmanın heyecanı ve merakı başlar. Ebeveynlik sürecinde çiftlerin nelerle karşılaşacakları ve nasıl tepki vermeleri gerektiği ile ilgili kafaları karışmaktadır. Büyüyen çocukla birlikte kafalarındaki soru işaretleri değişerek artmaktadır. Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, annelere ve babalara etkili ebeveyn olma yolunda rehber olabilecek bazı kitap tavsiyeleri veriyor…
#Kitap ÖnerileriDoğal Ebeveynlik duayenlerinden Naomi Aldort İstanbul’a geliyor. 20-21 Nisan’da ailelerin merak ettiği soruları yanıtlayacak. Cihangir Yoga’nın Cihangir ve İstinye Merkezleri'nde vereceği seminerin başlıkları: 'Çocuğunla Çatışmaya Son' ve 'Övgü ve Ödülün
#ÇocukIBS, yani irritabl bağırsak sendromu son zamanlarda sık görülmeye başlanan hastalıklardan. Çoğumuzun yeni yeni duymaya başladığı bu hastalığın bir de kod adı var: A.Ş.K. Bu kısaltma da hastalığın en önemli belirtilerinin baş harflerinden oluşuyor. Ağrının a’sı, şişkinliğin ş’si ve kabızlığın k’si
Psikolog Nilüfer Devecigil “doğal ebeveynlik” üzerine çalışan bir psikolog. Doğal ebeveynlik anne-bebek arasında sağlıklı bağlanma anlamına geliyor. Türkiye’de bu konu pek bilinmediği için seminerler veriyor ve ayrıca Doğan Kitap’ın Anne-Baba Akademisi adı altında çıkardığı kitapların seçiminde rol oynuyor, kitaplara önsöz yazıyor. Kendisini de bir anne olan Devecigil, çocuk yetiştirilirken yapılan, doğru bilinen yanlışları anlattı.
Ebeveynler çocuklarını büyütürken bazı konularda fikir ayrılıkları yaşayabiliyorlar. Bu fikir ayrılıkları hızlıca çözülebilecek konular da olabiliyor, çocuğun hayatına yön verecek çatışmalar da meydana gelebiliyor. Çocuk büyütürken fikir ayrılığı yaşayan ebeveynleri dinledik ve bu durumun nasıl yönetilmesi gerektiğini konunun uzmanına sorduk.
#Bir Sorudan FazlasıDoğru ebeveynlik tartışmaları genellikle anneler üzerinden yürütülse de bu babaların tavsiye aramadığı anlamına gelmiyor. Bazen telaşlı bir çocuğu sakinleştirmek veya bir ergenle bağlantıda kalmak her zaman kolay olmuyor. Babalar Günü’ne özel, babalara ‘sihirli formüllerini’ sorduk…
#Babalar GünüÇatışma kelimesi anlamsal olarak karşıtlığı içinde barındıran ve uzlaşının olmadığı durumları açıklayan bir kavram. Bir yerde çatışmanın var olması demek orada uzlaşamayan, birbirine karşıt olan iki durumun varlığına işaret eder. Kelimeye bu yönü ile bakıldığında ebeveyn ve çocuk arasında çatışma olması yani karşıtlık bulunması ve uzlaşının olmaması aslında beklenen bir durum değil aksine beklenmeyen bir durum olarak değerlendirilir. Bir ebeveynin kendi çocuğu ile karşıtlığı, en değer verdiği insan ile uzlaşamaması aslında son derece tuhaf ama bir o kadar da gerçektir.
#Doç. Dr. Mehmet SağlamPlüton 21 Ocak’ta 19 yıllığına Kova burcuna geçiyor! Tarihi zamanlara tanıklık edeceğiz demek yanlış olmaz. Düzeni yıkıp yeni bir düzen kuran Plüton yaşamlarımızda çok büyük değişimler başlatacak. 2023 Mart’ında bir süreliğine bu burca geçmişti. Mart-haziran arası öngösterim zamanıydı, o dönem hayat size hangi alanlarda değişimi fısıldamaya başladı, bir düşünün bakalım…
#Dinçer GünerEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#PedofiliEbeveynler çocuklarının giyimine çok özen gösteriyor. Ancak bu özen zaman zaman çocukların hayatını ciddi düzeyde etkileyebilen bir soruna dönüşebiliyor: Bir yetişkin gibi giydirilmek... Çocukların yaşlarına uygun olmayan şekilde yetişkinler gibi giydirilmesi, üstüne bir de bu anlarının sosyal mecralarda yayınlanması, gelişimsel süreci çok olumsuz etkiliyor. Üstelik bir de pedofili tehlikesi söz konusu... İşte 5 soruda ebeveynlerin mutlaka bilmesi gerekenler...
#Çocukları Yetişkin Gibi Giydirmek