Paylaş
Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve dünyanın en büyük çocuk hastanelerinden biri olan Toronto’daki SickKids Hastanesi’nde eğitimini tamamlayan Dr. William Sears ve doğum koçu, emzirme uzmanı olan eşi Marta Sears’ın “Doğal Ebeveynlik” kitabından alıntılara devam:
Bebeği askıyla taşımak: Askıyla taşınan bebekler daha az huysuzluk yaparlar ve daha uzun süre sessiz uyanıklık halinde kalabilirler. Sessiz uyanıklık hali, bebeklerin çevreleri hakkında çok fazla şey öğrendikleri ve çevrelerine karşı en sevimli davrandıkları hallerdir.
Bebeğe yakın uyumak: Tüm bebeklere uygun tek bir doğru uyuma yeri yoktur. Tüm aile üyelerinin en iyi gece uykusunu alabildikleri yer nereyse, o düzenleme o aile için en doğrusudur. Bebeklerin hepsi için olmasa da çoğu için en iyi uyuma yeri ebeveynlerine yakın oldukları yerdir.
Bebeğe yakın uyumak, yoğun bir hayatı olan ebeveynlerin bebeklerine bağlanmalarına ve gündüz olduğu gibi gece de onun ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olur. Bu durum özellikle doğum izninden sona iş hayatına dönen anneler için geçerlidir. Gece, küçükler için korkutucu olduğundan bebeğe dokunabilecek ve onunla ilgilenebilecek kadar yakın bir mesafede uyumak, bebeğin geceleri hissettiği yalnızlık endişesini azaltır ve uykunun korkutucu değil hoş bir deneyim olduğunu öğrenmesini sağlar.
Bebeğin ağlamasını dikkate almak: Ağlamak bebeğin lisanıdır. Ağlamak bebeğin hayatta kalabilmesini ve ebeveynlerinin ona daha iyi bakabilmelerini sağlamak için tasarlanmış değerli bir sinyaldir. Bebekler numaradan değil, iletişim kurmak için ağlarlar. Ona ne kadar duyarlı bir şekilde cevap verirseniz bebeğiniz ebeveynine güvenmeyi ve sizinle doğru bir iletişim kurmayı öğrenir.
Denge ve sınırlar: Bebeğinize her şeyi sunabilmek için gösterdiğiniz çaba yüzünden, kendinizi ve evliliğinizi kolay ihmal edebilirsiniz. Ebeveynlikte denge kurmanın yolu bebeğinize ölçülü bir şekilde cevap verebilmekten geçer. Ne zaman evet, ne zaman hayır diyeceğinizi bilmek ve ihtiyaç duyduğunuz anlarda bebeğinize “hayır” deme dirayetine sahip olabilmektir.
Bebek eğiticilerine dikkat: Bebek sahibi olduğunuz anda iyi niyetli tavsiyelerde bulunan kişilerin hedefi haline gelebilirsiniz. Bu kişiler “Bırakın ağlasın”, “Bebeği bir rutine sokmalısın”, “ O kadar çok kucağına alma, şımartacaksın” gibi bebeğinizle sağlıklı bağ kurmanızı engelleyecek birtakım öğütler vermeye çalışırlar. Bu tür denetimli bebek bakımı bebekle iletişim kurmak için değil de numaradan ağladıklarını, bebek ağlamasını rahatsızlık veren bir alışkanlık olduğunu ve bu alışkanlığın bebeğin yetişkin dünyasına daha rahat bir şekilde uyum sağlaması için derhal kırılması gerektiği şeklindeki yanlış yargılara dayanır.
Bebeği eğitmek aşırı ölçülerde yapılırsa sonuçta her iki tarafa da kaybettirir. Bebek, verdiği sinyallerin değerine olan güveninin kaybeder, ebeveynler de bebeklerin verdiği ipuçlarını anlayabilme ve bunlara cevap verebilme becerilerini kaybederler. Bebek ile ebeveyn arasında mesafe oluşur.
Paylaş