Paylaş
Doğal ebeveynlik duayenlerinden Naomi Aldort İstanbul’a geliyor. 20-21 Nisan’da ailelerin merak ettiği soruları yanıtlayacak. Cihangir Yoga’nın Cihangir ve İstinye Merkezleri'nde vereceği seminerin başlıkları: 'Çocuğunla Çatışmaya Son' ve 'Övgü ve Ödülün Bedeli'.
'Çocuğunuzla Birlikte Büyümek' adlı kitabının yazarı olan Naomi Aldort, doğal ebeveynlik konusunda dünyanın önde gelen eğitimcilerinden biri olarak tanınıyor. Bireysel seminerlerin dışında ebeveynlerle atölye çalışmaları yapan Aldort, uyku/yatak rutinleri, saldırganlık, kardeş kavgası, karşı gelme, üstünü giyinmeme, yemek yememe gibi konularda ailelere bilgi verecek.
Bebek bekleyen ya da yeni doğum yapmış ebeveynlerin ağlama ve beraber uyuma sorularına da ayrıca değinecek olan Aldort, anne baba olarak, kendine güvenen; dışarıdan gelen onaylamalara bağımlı olmayan, çocuklar yetiştirmek için onları nasıl destekleyebileceğimiz konusunda da ipuçları verecek.
"Ebeveyn çocuğunu zeki diye algılarsa, çocuğun kendini tecrübesi de zeki olur. Ebeveyn çocuğu ile olmaktan keyif alırsa, o da kendi ile olmaktan keyif alır. Eğer ebeveyn ona ilgi gösterir, onla neşe duyar ve onu severse; çocukta kendini ilginç, neşe veren, ve sevilen biri olarak algılar. Onların kendilerini tanıma tecrübesi, bizim onlarla olan ilişkilerimizde saklı.” diyen Aldort’tan bir röportaj koparmak için çalışacağım. Aldığım bilgileri de sizlerle paylaşacağım.
Aldort’la görüşmeden önce ondan çocuklar için birkaç ipucu şimdiden vereyim:
• Çocuk, birine nerede ne söylemesi gerektiğini ya da nasıl davranması gerektiğini dikte etmenin; başkalarını bu biçimde yönlendirmenin iyi bir davranış olduğunu öğrenerek büyüyor. Çünkü konuşmanın içeriğinden çok çocuğun aklında kalan, birisinin ona ne yapması gerektiğini söylediği kalıyor.
• “Ne söyleyip nasıl davranacağım konusunda kendime güvenemem. O yüzden ebeveynimin ağzından çıkan söze güvenmeliyim ve kurallara kayıtsız şartsız uymalıyım.” diye düşünen çocuğu unutmayın lider olarak yetiştiremezsiniz.
• “Eğer ne yapmam, ne söylemem gerektiğini bilmiyorsam demek ki ben yeterli değilim” bilinçaltı mesajı ile kendine güveni düşük bir birey yetiştiriyoruz.
• Yetişkin olmadan onların bir yetişkin gibi davranmalarını istiyoruz. Çocuklarımıza sevgi ve saygıyla davranırsak, onlara kendi davranışlarımızla model olursak zaten çocuklar bu davranışları kendi doğallığında öğrenecekler.
Paylaş