Kültür sanat dünyamızın neredeyse her alanında olan bir isim Sevin Okyay; 60 yıldır kitap çeviriyor, 50 yıldır gazetecilik, 40 yıldır sinema eleştirmenliği yapıyor… Eski albümleri karıştırmak için buluşup Türk ve dünya sinemasını konuştuk, edebiyat sohbeti yaptık... Okyay Türkiye’nin dünya çapında iyi yönetmenleri olduğunu söylüyor: “Mesela Nuri Bilge (Ceylan). İlk kısa filmi ‘Koza’yı ilk görüşte beğendim. 1990’lı yıllardı ve öğrenciydi hâlâ. Zeki’yi (Demirkubuz) tanımam ondan öncedir. Reha Erdem ve Tayfun Pirselimoğlu’nu da çok beğenirim.”
#Sevin OkyayTürkiye kendi masonluğu hakkında efsanelerin uçurulduğu ülkelerden biridir. Bazıları onu yabancıların, en gülünç şekilde Hristiyan dünyanın, Siyonistlerin aleti bir örgüt olarak gösterirler, bazıları da kapitalizmin meşum kararlarının alındığı bir örgüt olarak... Türk masonları bu toplumda hiçbir şey yapmasalar dahi disiplinli toplanmayı, kırıcı ve saçmalayan insanlar olmadan tartışma yapmayı bilenlerdir. Bu alışkanlık Türk toplumuna oradan yayılmıştır.
#MasonlukYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) 9 Haziran’da düzenlendi. AYT’ye 2 milyon 19 bin 709 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 180 dakika sürdü. AYT’de adaylara Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler 1 testinde 40, sosyal bilimler 2 testinde 40, matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru soruldu. Uzmanlar bu yılki AYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#Uzmanlar AYT Sorularını DeğerlendirdiDivan Edebiyatı Müzesi adıyla ziyarete açılan, 2007'de başlayan restorasyon ile 2011'de Galata Mevlevihane'si en çok merak edilen yerler arasında. Bu mevlevihaneyi ziyaret etmek isteyenler için Galata Mevlevihanesi Müzesi nerede? Tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) konularını sizler için derledik.
#Galata MevlevihanesiDil, tat almaya ve ses çıkarmaya yarayan beş duyu organından biridir. Kişilerin konuştukları lisana ve lehçeye de dil denir. Örneğin: Anadil. Edebiyatta bir dönemin ya da sanat akımının üslup özelliklerini yansıtan anlatım tarzı da dil olarak adlandırılır. Örnekler: "Divan edebiyatı dili", "Sade dil." Dil eş sesli (sesteş) midir ve eş sesli anlamı nedir? Dil ile ilgili eş seslilik hakkında merak edilenler.
Çeşitli kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini ve türlerini sınıflandırmak amacıyla oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram haritası, Amerikalı eğitimci Joseph Novak tarafından geliştirilmiştir. Bu şablonlar, kavramlar arasında neden sonuç ilişkisi kurduğu için öğrencilerin anlayarak öğrenmesini sağlar. Kavram Haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Kavram HaritasıEdebiyatta birbirinden farklı çeşitler bulunmaktadır. Özellikle de murabba en çok dikkat çeken edebi sözcüklerden bir tanesidir. Murabba nedir? Özellikleri nelerdir? Murabba nazım şekli örnekleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SözlükMethiye, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Methiye nedir öğrenebilir ve nasıl yazıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Methiye nedir? Nasıl yazılır? Methiye nazım biçimi örnekleri hakkında detayları derledik.
#SözlükKlasik Türk Edebiyatı, hem ortaya çıkış tarihleri hem de özelikleri bakımından üçe ayrılır. Halk edebiyatının en önemli temsilcileri Karacaoğlan, Abdal Musa, Köroğlu, Dadaloğlu ve Kul Himmet'tir. Yunus Emre, Ayntablı Mahremi, Misli, Dertli ve Afif Efendi ise tekke edebiyatının en çok okunan isimleri arasında yer alıyor. Hece ölçüsü nedir? Nasıl bulunur? Hece ölçüsü nasıl hesaplanır detayları ile derledik.
#SözlükYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) de sona erdi. Alan yerleştirme puanının yüzde 60’ını oluşturan AYT ‘de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri Testlerinden toplam 160 soru soruldu. Saat 10.15 itibariyle başlayan sınav 180 dakika sürdü. Türkiye genelinde 2 milyon 56 bin 512 adayın başvurduğu AYT sorularını uzmanlar değerlendirdi.
#Yükseköğretim Kurumları SınavıYKS maratonunda ikinci gün Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) ile tamamlandı. AYT, saat 10:15’te YDT de 15.45'te başladı. AYT ve YDT ile ilgili tüm gelişmeleri gün boyunca dakika dakika aktardık. Sınav öncesini, sınavı ve sınav sonrasını Beyazıt Şenbük İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi İletişim Fakültesi’nde, Melike Çalkap ise İstanbul Bahçelievler Anadolu Lisesi’nde izledi.
#AYTBireyin ya da toplumun çeşitli sanat dalları hakkında sahip olduğu bilgilerin tümüne kültür denir. Kültür, özellikleri bakımından birçok türe ayrılır. Örneğin büyük bir çoğunluğun sahip olduğu pratik bilgiler, genel kültür olarak adlandırılır. Herkesin beğenisine uygun olmayan ve azınlığa hitap eden kültür ise alt kültür olarak nitelendirilir. Yüksek kültür nedir? Yaygın ve popüler kültür arasındaki farklar nelerdir detayları ile derledik.
Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren 600 yıl boyunca etkisini sürdüren divan edebiyatında, nesir türündeki eserler arka planda kalmıştır. Bunun en büyük nedeni, İran edebiyatı ile yarış halinde olan şairlerin, gazel ve kaside türündeki yazın türlerine yönelmesidir. Mesnevi türündeki eserlerde de ele alınan konular tasavvuf ile sınırlıdır. Tüm bunların neticesinde eleştiri, anı, gezi gibi yazın türleri gelişmemiştir. Edebiyatımızda eleştiri türünün nadir örneklerinden biri olan Takip kitabı hakkında detayları derledik.
Arap Alfabesinin ilki harf olan ''Elif'', İslam dininde ve tasavvuf edebiyatında Allah'ın birliğini ve tekliğini simgeler. Örneğin Kanuni Sultan Süleyman'ın yazdığı ''Kadd-i yari kim halkın serv görür kimi elif / Cümlenin maksudu bir amma rivayet muhtelif'' beytinde, Elif kelimesi, vahdetin sembolü olarak kullanılmıştır. Lamelif ise, lam ve elif harflerinin terkibidir. Bu terkipte ''lam'', Allah'ın yeryüzüne halife olarak atadığı kulun sembolüdür. Lamelif şiirinin türü, içeriği ve şairi hakkında tüm detayları derledik.
Bir kişinin ya da toplumun tasvip ve takdir edilmeyen davranışlarını eleştirmeye yergi denir. Yergi, aynı zamanda bir nazım biçimidir. Aşık edebiyatında birini yermek için kaleme alınan eserlere taşlama denir. Bu yazın türünün divan edebiyatındaki karşılığı ise hicivdir. Bulmacada yergi sorusunun yanıtları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Klasik Türk Edebiyatı 3 ana döneme ayrılır. 8. yüzyılda ortaya çıkan Halk (Aşık) Edebiyatı bunların arasında en eski olanıdır. 11. yüzyıldan sonra tasavvufun Anadolu topraklarında yaygınlaşmasıyla birlikte önce Tekke, sonra Divan edebiyatı ortaya çıkmıştır. Halk, Divan ve Tekke edebiyatında kullanılan nazım birimleri ve biçimleri farklıdır. Varsağı nedir? Hangi edebiyata aittir? Varsağı genel özellikleri, hece ölçüsü ve kafiye düzenini örnek şiirlerle birlikte derledik.
Özellikle şiirler üzerinden pek çok defa beyit kelimesi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Aynı zamanda pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.
#BeyitKlasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüDi, görülen geçmiş zaman cümlelerinde ek olarak kullanılır. Örnek Cümleler: 1- Annem eve biraz önce geldi. (Gel - geldi) 2- O da seni çok özledi. (Özlemek - özledi) Di ile başlayan isimler ise şunlardır. 1- Dilara 2- Dilber 3- Dilay 4- Didem 5- Dilek Di ile başlayan diğer kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimKelime anlamı ile beraber aynı zamanda peykan kelimesi Divan Edebiyatı üzerinden de ifadeye sahiptir. Peki peykan oğlum ne demek, ne anlama gelir? Divan edebiyatında peykan kelimesinin anlamı üzerine merak edilenleri derledik.
Bir duygu ya da düşünceyi okura aktarmak için kaleme alınan ve kendi içinde konu bütünlüğü taşıyan yazılara metin denir. Metinler, sanatsal ve öğretici metin olarak ikiye ayrılır. Felsefe yazıları, denemeler, makaleler ve fıkra türündeki eserler, öğretici metinlere örnek olarak gösterilebilir. Roman, hikaye, fabl ve masal ise sanatsal metinler arasında yer alır. Yazılı anlatım türleri ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
Virgül, hem manzum hem de mensur eserlerde en çok kullanılan noktalama işaretlerinden biridir. Cümle içerisinde aynı görevde olan kelimeleri birbirinden ayırmak için virgül kullanılır. Örneğin: ''Kaside, gazel, terkibibent, terci-ibend, murabba, hiciv ve tahmis, divan edebiyatı nazım şekilleri arasında yer alır.'' Virgülün kullanıldığı yerler nerelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimLirik şiir, verdiği duygu açısından edebiyatta önemli bir yeri bulunur. Lirik şiir, eski Yunan edebiyatından günümüze kadar gelmiştir. İnsanı ilgilendiren her türlü olay ise, lirik şiirin konusu olur. Şiirler, insanların duygularına hitap ediyor. Buna göre lirik şiirin ne olduğunu öğrenerek, ne anlatmak istediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Lirizm nedir tüm detayları ile derledik.
Manzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDivan edebiyatı, 600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca etkisi sürdürmüş, ancak 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren eski gücünü kaybetmeye başlamıştır. Bunun sonucunda başta Servet-i Fünun olmak üzere birçok edebiyat akımı kurulmuştur. Edebiyat-ı Cedide adıyla da bilinen Servet-i Fünun yazarlarını ve özelliklerini detayları ile derledik.
#EğitimYunanca kökenli bir sözcük olan lirik, ''lir'' sözcüğünden türetilmiştir. Antik Yunan döneminde lir eşliğinde okunan şarkılara lirik denirdi. Günümüzde ise düşünce ve izlenimlerden çok duyguların ön plana çıktığı şiirler lirik olarak nitelendirilir. Lirik şiir nedir, konusu ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnek şiirlerle birlikte ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Eğitim