Kavram haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri, özellikleri ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Kavram haritası nedir Ne işe yarar Kavram haritası türleri, özellikleri ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2022 19:42

Çeşitli kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini ve türlerini sınıflandırmak amacıyla oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram haritası, Amerikalı eğitimci Joseph Novak tarafından geliştirilmiştir. Bu şablonlar, kavramlar arasında neden sonuç ilişkisi kurduğu için öğrencilerin anlayarak öğrenmesini sağlar. Kavram Haritası nedir? Ne işe yarar? Kavram haritası türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kavram haritaları dörde ayrılır:

 1- Balık kılçığı haritası

 2- Olay zinciri haritası

 3- Örümcek kavram haritası

 4- Sınıflama haritası

Kavram Haritası Nedir?

Bilgilerin sınıflandırılması, türlere ayrılması ve analiz edilmesi için oluşturulan şablonlara kavram haritası denir. Kavram Haritası ''Anlamlı Öğrenme'' doktrini baz alınarak oluşturulmuştur. İlk başta sadece eğitim kurumlarında kullanılan haritalar daha sonra şirketler tarafından da kullanılmaya başlanmıştır.

Kavram Haritası Ne İşe Yarar?

 1- Kavram haritası mevcut bilgilerin tasnif edilmesini ve detaylı bir şekilde incelenip birbirleriyle olan etkileşimlerini göstermek için kullanılır.

 2- Kavram haritaları, bir kurumdaki mevcut sorunların nedenlerini bulmak ve söz konusu sorunlara alternatif çözüm önerileri sunmak için de kullanılabilir.

Haberin Devamı

 3- Bu haritalar bilginin ezberlenmesinden ziyade belli başlı şemalarda anlayarak ve görerek öğrenilmesini sağlar. Öğrenciler kavram haritaları oluşturarak olguların arasındaki neden - sonuç ilişkisini tespit edebilir. Bu da dolaylı olarak analitik düşünme metotlarının gelişmesini sağlar.

4- Dört farklı çeşidi bulunan kavram haritaları, belli başlı terimlerin çok daha iyi anlaşılmasını sağlar.

Kavram Haritası Türleri ve Özellikleri

 1- Olay Zinciri Haritası

 Olayları neden sonuç ilişkisine dayandırarak açıklayan haritalara olay zinciri haritası denir. Bu harita oluşturulan tümevarım yöntemi kullanılır. Bu haritanın diğerlerinden en önemli farklı, olgulara değil olaylara dayanmasıdır. Olay zinciri haritaları, bir olayın hangi şartlarda, hangi aşamalardan geçerek oluştuğunu anlamamızı sağlar.

 2- Balık Kılçığı Haritası

 Balık kılçığı diyagramı olarak da bilinen bu haritada Karou Ishikawa tarafından geliştirilmiştir. Bir sorununun kaynağını bulmak için kullanılan balık kılçığı haritasında olası bütün nedenler yazılır. Uluslararası şirketler tarafından da kullanılan bu yöntemde, şirketteki mevcut problemlerin çözülmesi için tüm materyaller ve parametreler haritaya eklenir.

 3- Örümcek Kavram Haritası

Haberin Devamı

 Örümcek kavram haritası akademik çevrelerde ve eğitim kurumlarında en çok kullanılan haritalardan biridir. Bu harita oluşturulurken sayfanın ortasına ana kavram yazılır. Daha sonra, sayfanın ortasında yer alan kavramın etrafına o kavrama ilişkin detaylar yazılır.

 Örümcem kavram haritası daha çok belli başlı olguları ve terimleri tanımlamak için kullanılır.

 4- Sınıflama Haritası

 Sınıflama haritası, örümcek kavram haritası ile benzer özellikler taşır. Ancak bu haritada tanımlardan ziyade alt türlerin listesi çıkarılır. Kronolojik sıralamalarda da kullanılan sınıflama haritası, bir kavramın geçmişten günümüze kadar nasıl oluştuğunu ve hangi evrelerden geçtiğini görmemizi sağlar.

 Örnek:

 Şiir

Haberin Devamı

 Halk Edebiyatı Tekke Edebiyatı Divan Edebiyatı

 Koçaklama İlahi Gazel

 Güzelleme Şathiye Kaside

 Ağıt Mersiye Tahmis

 

BAKMADAN GEÇME!