Yapay zekânın (AI) hızla toplumun tüm alanlarına nüfuz ettiği bir dönemde, eğitim alanı da derin dönüşümler geçirmektedir. Türkiye’de de diğer yerlerde olduğu gibi, eğitimciler ve politika yapıcılar, sınıflarda ve kurumlarda yapay zekânın faydalarını keşfetmeye başlıyor, öğrenme deneyimlerini geliştirme, eğitim sonuçlarını iyileştirme ve kapsayıcılığı artırma potansiyelini tanıyorlar.
#Ebru DoğduYeni Kırklareli Valisi değişti mi, kim oldu sorusu 19 Eylül Resmi Gazete kararı sonrası merak edildi. Valiler kararnamesi 2024 Resmi Gazete'nin 19 Eylül 2024 tarihli sayısında yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre 16 ilin valisi değiştirildi. Uğur Turan yeni Kırklareli Valisi olarak atandı. Peki, Yeni Kırklareli Valisi Uğur Turan kimdir, kaç yaşında ve nereli? İşte kariyeri ve özgeçmişi hakkında bilgiler!
#Kırklareli ValisiMilli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) 1416 sayılı kanun kapsamında sınavla yurt dışına gönderilen Türk öğrencilere yurt dışında yüksek lisans veya doktora kabulü almak için verilen 12 aylık bekleme süresi, 18 aya çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik'te bazı tanımlarda değişikliğe gidilerek 'hesabına öğrenim görülen kurum, öğrenim planı ve mezuniyet tarihi' tanımları eklendi.
#MEBYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk YazarJüpiter yaklaşık 1 yıl boyunca İkizler’de seyahat edecek. Bu durum bireysel açıdan zihinsel ve sosyal bir hareketlilik yaşayacağımıza işaret ediyor. Fikirlerimizi paylaşmak, yeni şeyler öğrenmek isteyebiliriz. Dünyadaysa medya ve eğitim alanında büyük değişiklikler olabilir.
#Dinçer GünerGünümüz teknoloji devrimlerinin en önemlilerinden biri olarak görülen Yapay Zeka (AI) ile dil öğreniminin yollarının kesişmesi, geleneksel dil edinme yöntemlerinin sonu mu yoksa dönüşümü için bir fırsat mı? Bu dönüşüm, öncelikle AI’ın kişiselleştirilmiş, verimli ve etkileşimli öğrenme deneyimleri sunma yeteneği ile karşılaştırılan geleneksel yaklaşımların zayıf ve güçlü yanlarını yeniden gözden geçirmemize olanak sağladı.
#Konuk YazarDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarHindistan Büyükelçiliği ile Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından ‘1. Hindoloji Günü’ düzenlendi. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye’nin başka hiçbir yerinde eğitimi olmayan Hintçe için TÖMER’de bir ilki gerçekleştirerek kurs açtıklarını söyledi.
#Hindistan BüyükelçiliğiBilindiği gibi günümüzde toplumlar giderek daha fazla çok kültürlü ve çok dilli hâle geliyor. Öyle ki dünya nüfusunun yarısından fazlasının iki dilli olduğu tahmin ediliyor. Bu durumun en temel nedenleri arasında, göç hareketlerini, turizm, iletişim imkânlarının gelişimini, farklı kültürleri tanıma ve bilgi kaynaklarına erişme arzusunu, artan ticarî ve diplomatik temasları ve evlilikleri sayılabiliriz.
#Konuk YazarBU aralar teknoloji dünyası “Open Ai” şirketinin geliştirdiği “Chat GBT” ile çalkalanıyor. Bir yapay zekâ programı olan “Chat GBT” 2021 yılına kadar internetteki tüm veriler yüklenmiş olarak kullanıcılara şaşırtıcı servisler verebiliyor. Bu programa, mesela makale ya da doktora tezleri yazdırmak mümkün. Çok akıllı bir makine.
#1Yeni bir dil öğrenmek günümüzde teknolojinin de sağladığı imkanlarla kolay gibi görünebiliyor. Fakat belirli teknik ve yöntemleri kullanmadan bu aslında çok mümkün olamıyor. Çünkü doğru teknikler belirlenmediğinde öğrenim için verilen emeğin ve zamanın da karşılığı alınamayabiliyor.
#Konuk YazarYabancı dil öğretimi ve bu alana yönelik donanımlı öğretmen ve öğrenci yetiştirme süreci yıllardır tüm dünyada tartışılan ve hâlâ da yeni gelişmelerle kendisini yoğun bir şekilde hissettiren bir olgu olma özelliğini sürdürüyor. Dünyadaki farklı ülkelerin yapmış olduğu uygulamaların her ülkede benzerlik göstermediği bilinmekle beraber ülkemizde de yabancı dil öğretimi dünyadaki gelişmelere paralel olarak günümüze kadar büyük bir gelişim süreci içerisinde.
#Konuk YazarCalifornia Üniversitesi San Diego Bilişsel Bilim Profesörü Lera Boroditsky, “Pandeminin dil konusundaki olumsuz etkilerinin çok dirençli ve kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Çocukların dil edinimi dil öğrenme süreci hızlı ve bu konuda çok yetenekli oldukları için özellikle küçük yaşlarda kolayca kayıpların telafisi sağlanabilir” dedi.
#San Diego Bilişsel Bilim ProfesörüTürkiye, uluslararası öğrenci sayısı açısından Avrupa’da ilk beşte, dünyada ise ilk 10’da yer alıyor. Ülkemizde 182 ülkeden 280 bin uluslararası öğrenci var. En fazla yabancı öğrenci Anadolu Üniversitesi’nde eğitim görüyor. 84 bini aşkın uluslararası öğrenci İstanbul’da okuyor.
#AvrupaGünümüz insanı baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji ve buna bağlı olarak yaygınlaşan yeni iletişim araçları ile değişen dünyaya uyum sağlamaya çalışıyor. Bilgi ve iletişimin hızlı akışı, kişinin sosyal ve iletişimsel becerilerini geliştirme ihtiyacını da beraberinde getirdi. Kişisel gelişim ve farkındalık gibi kavramların sıkça kullanıldığı bu süreçte, yalnızca zihin ve bedenden ibaret olmadığını keşfeden birey, varoluşunun duygusal ve ruhsal boyutunu da derinlemesine anlamak isteyebiliyor. Böylece kendini tanıyan ve duygularını ifade eden, aynı zamanda da başkalarını anlayıp farkındalıkla yaşamını sürdürebilen bir birey olma yolunda ilerleyebiliyor.
#Konuk YazarTürk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nün (DTI) 25 Haziran Cumartesi günü Mannheim’da düzenlediği etkinlikle 10’uncu yılını kutladı. Kutlamaya, sivil toplum kuruluşları ve okul temsilcilerinin yanı sıra siyaset dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Derneğin kuruluşundan bu yana ortak projeler yürüttüğü kurumları kapsayan ‘Eğitim Manifestosu’ ve Ukraynalı gençler yararına düzenlenen bağış kampanyası katılımcılardan büyük ilgi gördü. Kutlama sırasında toplanan bağışlar, Ukrayna’dan gelen gençlerin dil eğitimine yönelik projeler için kullanılacak.
#Türkiye-Almanyaİspanyolca en fazla öğrenilmek istenen yabancı dillerin başında gelmektedir. Bu bağlamda İspanyolca mevsimler, sayılar, zaman ölçüsü gibi konu başlıkları da merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız İspanyolca aylar ve günler, örnek cümleler, okunuşları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Ebeveynler genellikle çocuklarının telefonda çok fazla zaman harcadıklarından şikayetçi. Kaspersky Çevrimiçi Çocuk Güvenliği Başkanı Andrey Sidenko, çocuklarla yüzleşmenin ve cihazlarını ellerinden almanın değil, ortak ilgi alanları bulmanın ve telefonlarında ne yaptıklarını anlamanın daha doğru olacağını söylüyor.
#Sponsorlu İçerik