Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin koordinasyonunda, Çukurova Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Doğu Akdeniz Bölgesel Kariyer Fuarı’nda ‘İş Dünyası Nasıl Bir Mezun Bekliyor?’ Paneli düzenlendi. ÇÜ Kongre Merkezinde gerçekleştirilen, moderatörlüğünü Prof. Dr. Azmi Yalçın’ın yaptığı panele ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, ATB Başkanı Şahin Bilgiç ve ATO Başkanı Yücel Bayram konuşmacı olarak katıldı. Panelde; iş dünyasının nasıl bir mezun beklediği açık bir dil ile anlatıldı.
#Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları OfisiBence geleceği en iyi okuyan isimlerden biri de Lucien Arkas’tır. Bana göre o da bir fütüristtir. Dünyanın gidişatını iyi izler, gerçekleri gözardı etmeden, imkanları da dikkate alarak bir gelecek senaryosu yapar. Krizlerde insanlar ne yapacaklarını bilemezken, o kafasındaki yol haritasını uygulamaya devam eder. O yüzden Lucien Arkas ile sohbet etmek her zaman bana iyi gelir.
#1Yerin 30 metre altındaki Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve Ar-Ge Merkezi, lüks restoranların tedarikçisi oldu. Şimdiye kadar 7 bin öğrencinin eğitim aldığı merkez, yatırımcıların da uğrak noktası haline geldi. İstanbul Kağıthane Belediyesi’ne ait otopark alanının -8’inci katında bulunan tesiste, mevsimsel şartlardan etkilenmeden sebze üretimi yapılıyor.
#Kapalı Dikey Tarım UygulamaTarım ve Orman Bakanlığı, 2028 sonuna kadar olan süreçte tarımda atılacak adımların yer aldığı yol haritasını açıkladı. İklim mücadelesinin damga vurduğu yeni planda dikey tarım mevzuatından tarımsal nüfusun gençleşmesine, geleneksel tarım ürünlerinin markalaşma çalışmalarından gıda israfını azaltacak uygulamalara kadar birçok başlık yer alıyor.
#TarımFarklı sektörlerde faaliyet gösteren İzmir iş dünyasının genç kuşak temsilcileri, güçbirliğine giderek kurdukları Genç Girişimciler Gayrimenkul Yatırım A.Ş.’yle yeni bir başarı hikayesi yazmaya hazırlanıyor. İlk adımı gayrimenkulde atan 88 genç, farklı sektörlerde de yatırım yapmayı hedefliyor. Gündemde ise dikey tarımdan enerjiye, yapay zekadan eğitime, sağlıktan kültür sanata birçok alan yer alıyor.
#1GEÇENLERDE İstanbul Gübre Sanayi AŞ (İGSAŞ) Genel Müdürü İlkay Ünal ile sohbet ettik.İGSAŞ, 2004’te özelleştirme yoluyla Yıldızlar Yatırım Holding ailesinin bir parçası oldu. Tesisler bugün hala Türkiye’de tek üre üreticisi konumunda. Sektör geçtiğimiz yılı yaklaşık 10 milyon tonluk gübre tüketimiyle kapattı. İGSAŞ; bunun yüzde 20’sini sağlıyor.Şirket ülke için çok stratejik ürünler üretiyor ve geliştiriyor.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. KKTC'deki yol gerginliğiyle ilgili BM'ye tepki gösteren Erdoğan, "BM Barış Gücü askerlerinin, KKTC topraklarındaki fiziki müdahalesi bizim kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir husustur" ifadelerini kullandı. "Alınan önlemlerle otomotiv fiyatlarındaki balon sönmeye başladı" diyen Erdoğan, "Fahiş fiyatların olduğu diğer sektörlerde de alınan önlemlerin etkilerini yakında göreceğiz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiTarım ve Orman Bakanlığı, geleneksel tarım yöntemlerine göre 40 kata kadar daha fazla ürün elde edebilmeyi sağlayan dikey tarım uygulamasına hız veriyor. Gün ışığına ihtiyaç duymadan LED ışıklarla, 30 metre derinlikte dahi tarım yapma imkânı sağlayan dikey tarım uygulamalarına gün geçtikçe ilgi artarken; Bakanlık, bu uygulamayla denizaltında veya uzayda da tarım yapma imkânı sağlanacağını açıkladı.
#Tarım Ve Orman BakanlığıŞehrin en ‘şık şıkıdım/şıkıdım casual’ mekânlarından biri daha Galataport’a göçtü: Frankie. Peki, Nişantaşı’ndaki şehir manzaralı o ikonik teras ne oldu? Abdi İpekçi Caddesi’ndeki The Stay Boulevard Nişantaşı otelinin en üst katına açılan Marcello’dayız.
#MekanKüresel iklim değişikliği hakkında çekimleri süren tek bölümden oluşan uzun metraj belgeselde Türkiye’de sorunun çözümü ile ilgili atılan adımlar ve gerçekleştirilen projeler ve dünyadaki uygulamalar ile farkındalık kazandırmak hedefleniyor. Belgeselin sunuculuğunu üstlenmesi için dünyaca ünlü oyuncu Adrian Grenier TRT World tarafından Türkiye’ye getirildi.
#Küresel İklim DeğişikliğiKağıthane'de Ar-Ge Merkezi'nin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Yeni vizyon çerçevesinde zorunlu olmayan, sadece taraflar arasında kendi iradeleriyle gündeme gelebilen sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz” dedi.
#Vahit KirişciBundan böyle pazartesi günleri şehrin yeme-içme kahramanlarının hikâyelerini, hayallerini aktaracağım size. İlk sırada Elif Boyner var. Minimum atık ve minimum karbon ayak izi hedefiyle Caddebostan’da Vertical isimli bir kompleks açtı Elif. Vertical’da dikey tarım da yapılıyor. Ayrıca Boyner’in söylediğine göre günlük ortalama 600 kişinin geldiği Vertical’da sadece bir büyük boy torbalık çöp çıkıyor.
#Elif Boynerİzmir’in Bergama ilçesindeki bir köy okulu hazırladığı geri dönüşüm programı kapsamında geri dönüşüm serası ve atıklardan bir kütüphane oluşturuyor. Okulun geri dönüşüm etkinliğine Avrupa’dan katılan Erasmus öğrencileri buradaki görevlerini tamamladıktan sonra başka bir ülkede benzer bir proje yapacaklar. Sırada ise geri dönüşüm malzemelerinden öğrenci kitleri ve ders materyalleri hazırlama planları var.
#ErasmusLimonita Vegan Kasap olarak bir dikey tarım projesiyle yolumuz kesiştiği için çok mutluyum. Bundan böyle her cumartesi Vertical İstanbul’un ‘pop-up’ mutfaklarında dikey tarımla yetiştirilen taze malzemelerle yemek pişireceğim. Yapacağımız işbirliğinden esinlendim, size fesleğen kullanarak yaza uygun tarifler hazırladım.
#FesleğenSosyal medya platformu Twitter’ın çeşitli sektörlerdeki veri ve uzman analizlerini içeren BirdsEye raporuna göre, pandemiyle birlikte sosyal medyada sürdürülebilir gıda üzerine yapılan tartışmalar arttı. Burada gerçekleşen konuşmaların yüzde 46.5’i Z kuşağı tarafından yapılırken, gıda kullanımı ve geri dönüştürme yöntemleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
#Z KuşağıGelecek Düşünürü ve Küratörü Ufuk Tarhan’ın ‘yakın geleceğin gösterimini izleyeceksiniz’ dediği ‘Yarının İşini Yarına Bırakma’ kitabı okuyucularıyla buluştu. Çoğumuzun aklından geçen kaygılı düşünceler, yanıtlarını arayıp bulmaya çalıştığımız sorularla kitabına başlayan Tarhan, bundan sonra en çok konuşulacak, hedeflenecek şeylerin de ilk kez bir arada yazıldığını belirtti. Söyleşimizde dikkat çektiği geleceğin kilit ve belirleyici kavramlarını da konuştuğumuz T- İnsan Ufuk Tarhan, “Hiper teknolojik gelişmeler; über sosyopolitik ve psikolojik dönüşümler; beter ekolojik ve ekonomik fırtınalar; üzen etik ve ahlaki çöküşlerle savrulup yalpaladığımız kafa karıştıran, beyin yakan bir çağdayız. Geleceği anlamlandırabileceğimiz kavramları anlayıp, yarının işini yarına bırakmayan, geleceğini kodlayabilen nesillere dönüşmemiz gerekiyor” dedi.
#Ufuk Tarhan