Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2022 13:01
İzmir’in Bergama ilçesindeki bir köy okulu hazırladığı geri dönüşüm programı kapsamında geri dönüşüm serası ve atıklardan bir kütüphane oluşturuyor. Okulun geri dönüşüm etkinliğine Avrupa’dan katılan Erasmus öğrencileri buradaki görevlerini tamamladıktan sonra başka bir ülkede benzer bir proje yapacaklar. Sırada ise geri dönüşüm malzemelerinden öğrenci kitleri ve ders materyalleri hazırlama planları var.
İzmir'in Bergama İlçesinde yer alan Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu “Geleceğe Sıfır Atık Bırak” isimili Erasmus+ Projesi başlattı. Proje kapsamında İspanya, İtalya ve Litvanya’dan 15 ve Türkiye’den de 15 öğrenci olmak üzere toplamda 30 öğrenci geri dönüşüm ve sıfır atık temasına uygun çalışmalar yapıyor. Eski okul sıralarının demirlerinden ve pet şişelerden Geri Dönüşüm Serası oluşturmayı hedefleyen öğrenciler aynı zamanda yine geri dönüşüm temasına uygun atölyelere de katılıyor.
GERİ DÖNÜŞÜM MALZEMESİ ŞARTAyaskent İrfan Kırdar Ortaokulu aynı zamanda bir köy okulu. Proje kapsamında öğrencilerin sıfır atık bilinçlerinin gelişmesinin yanı sıra yabancı dil becerileri ve kültürel iletişimlerini de geliştirmeleri hedefleniyor. Projenin ilk etabının Türkiye’de olduğunu ve bir sonraki etapta İtalya’ya gitmek istediğini belirten okul öğrencisi Esma Komşu “Köyümüzde İspanyol, İtalyan ve Litvanyalı öğrencileri misafir etmekten çok mutluyum” dedi. Projede yer alan öğrencilerin diğer etaplarda yer alması için okula geri dönüşüm malzemeleri getirmeleri ve ders başarıları ön koşul. Projede yer alabilmek için öğrenciler geçen yıl 60 bin pet şişe, 10 ton cam şişe ve 600 kilo atık pil topladılar.
Diğer etaplarda öğrenciler geri dönüşüm malzemelerinden ders materyalleri tasarlayacak, geri dönüşüm öğrenci kiti hazırlayacak.
ÖĞRENCİLER HEYECANLI
İtalyan öğrenci Zoey Viola projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu ve geri dönüşüm adına şimdiden çok şey öğrendiğini dile getirdi, İspanyol öğrenciler Anna ve Dani köy yaşamın çok güzel olduğunu, Türk öğrencilerin ingilizce seviyelerinden ve misafirperverliklerinden çok etkilendiklerini, geri dönüşüm serası için çok heyecanlı olduğunu söyledi. Litvanyalı Marcin Rusecki ise Türkiye’de kendilerine çok iyi davranıldığını ve özellikle yemekleri çok beğendiğini söyledi.
OKULDA TOPRAKSIZ TARIM YAPILACAKOkul Müdürü Murat Mutlu, yapılacak olan geri dönüşüm serasında dikey tarım ve topraksız tarım uygulamalarını deneyeceklerini bu projeyle beraber 15 öğrencilerinin çok erken yaşta farklı ülkeleri ziyaret etme ve onların kültürleriyle tanışma fırsatı elde edeceğini ve bunun da gelişimlerine katkı sağlayacağını belirtti.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL YOLCULAR
'Geleceğe Sıfır Atık Bırak' isimili Erasmus+ Projesi İspanyol Ulusal ajansı tarafından finansal olarak destekleniyor, Türk Ulusal Ajansı tarafından yürütülüyor. Öğrenciler birer haftayı Türkiye, İtalya, İspanya ve Litvanya’da geçirerek geri dönüşüm faaliyetleri yapıyor. Öğrenciler önümüzdeki yıl Mart ayında İspanya’da, Mayıs ayında İtalya’da ve Eylül ayında Litvanya’da olacaklar.