Güncelleme Tarihi:
HARDAL DERDİ BÜYÜYOR
Hardalsız bir hayat düşünemeyecek ulusların başında Fransızlar geliyor. Ancak ülke çapında fark edilen hardal kıtlığı The New York Times, The Guardian gibi dünyanın önde gelen gazetelerine konu oldu bile. Hardal market raflarında bulunmamaya başlayınca, Fransızlar ona ikame olabilecek wasabi ve bayır turpu püresi gibi malzemelerin peşine düştü. Hardalın kayboluş nedenlerinin ilki iklim kaynaklı. Burun yakan meşhur dijon hardalın yapımında kahverengi hardal tohumları kullanılıyor. Bu tohumların yüzde 80’i de Kanada’dan geliyor. İklim değişikliği kaynaklı ani sıcaklık yükselişleri sebebiyle, bu sene geçen yıla kıyasla yüzde 50 daha az tohum hasat edilebilmiş. Aynı durum küçük Burgundy üreticileri için de geçerli. Hammadde noksanlığı direkt olarak hardal üretimini de etkilemiş. Diğer yandan COVID-19 ve Ukrayna savaşı kaynaklı lojistik problemler ve yükselen fiyatlar durumu tetikleyen diğer faktörler. Şimdilerde Fransa’daki pek çok küçük artizan dükkân ve büyük süpermarketlerde hardal rafları neredeyse boşalmış durumda. Bazı yerlerdeyse ‘kişi başı yalnızca bir kavanoz’ gibi işaretlere rastlanıyor...
YERİ HER ZAMAN BAŞKA!
1987’den bu yana, Taksim Meydanı’nın en az AKM kadar bilinen adreslerinden Gezi İstanbul, şehirle özdeşleşmiş bir pastane. Geçirdiği renovasyonla hem dekorasyonu hem de menüyü yenilemişlerdi. Şimdi de Kuruçeşme’de yeni bir şubeleri daha açıldı. Bu şubenin restoran tarafı biraz daha baskın. Acı soslu çıtır tavuk burger, iki tost ekmeği üzerinde şarküteri ve göz yumurtayla servis edilen ‘croque madame’ menüdeki tatlardan bazıları. Gezi Kuruçeşme’de DJ performansları ve caz müzikli brunch etkinlikleri de düzenleniyor.
TARIM TEKNOLOJİSİ GİDEREK GELİŞİYOR
Kaynaklarımızı verimli kullanarak ürün yetiştirmeyi hedefleyen dikey tarım, gastronominin odağındaki konulardan. Toprak ve güneşten bağımsız, yıl boyu ürün hasat eden Plant Factory de akımın ülkemizdeki örnek kuruluşlarından. Şimdilerde Gebze Teknik Üniversitesi’yle işbirliğine giderek yeni bir Ar-Ge merkezi de kurdular. Tesiste besin içeriklerinin iyileştirilmesi ve fonksiyonel gıda üretimi gibi konulara yoğunlaşılıyor. Marul çeşitleri, kale, pazı, Çin lahanası, mizuna, fesleğen, kişniş, maydanoz, kekik gibi yeşil yapraklılar yetiştirdikleri ürünler arasında. Hasatları aralık sonu tüketiciyle de buluşacak.