Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kamuda tasarruf kararını açıkladığı gün Meclis, 23 Nisan Resepsiyonu’nda sade mönüsüyle öne çıktı. Ancak Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un dışarıdan yeni fark edilen uygulaması, birkaç aydır davetlere ilişkin genel bir tutuma dayanıyor.
#MeclisÜç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz, Avrupa’nın sayılı büyük deniz ürünleri üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Ancak toplum olarak yeterince balık yediğimiz söylenemez. Türkiye’de kişi başına yılda ortalama 6.5 kilogram balık tüketilirken, bu oran Avrupa’da 25 kilo. Oysa uzmanlar neden balık yememiz gerektiğini anlata anlata bitiremiyor. Egeliler bunun farkında olmalı ki yıllık kişi başına tükettikleri balık miktarı 15 kilo civarında. Yani Türkiye ortalamasının 2.5 katı. Zira Ege Denizi, barındırdığı 50’den fazla balık çeşidini ve diğer deniz ürünlerini bonkörce sunuyor. Kıyısında bir inci gibi duran Kuşadası da bu bonkörlüğe mutfağında kucak açıyor. Tuzda lagostan balık köftesine, asma yaprağında barbundan ahtapot soteye, fesleğenli balık kavurmadan midye dolmaya, sardalya buğulamadan karides güvece, sütlü balıktan kalamar tavaya saymakla bitmeyecek kadar çok lezzet sofralarda yer buluyor. Bundan dolayıdır ki Ada’da lezzet durakları ağırlıklı olarak balık restoranlarından oluşuyor. Bugün sizi bu duraklardan Mezgit by Şükrü ile tanıştırmak istiyorum.
#1Harbiye’deki Madera İstanbul, açık ateşte pişen etleriyle döktürüyor. Şef Nihat Doğtürk, ekşi mayalısından köz patlıcanlıya pidelerde de başarılı. Mekânı sık sık gidilecek bir adres yapacak unsursa özlediğimiz kibar servis ve yemek yiyip sohbet edeni rahat ettiren oturma düzeni...
#Nihat DoğtürkBir dönem İstanbul’daki en popüler mekânlardan olan Frankie, bu sezon epey farklı bir menü ve atmosferle Karaköy Galataport’ta yeniden açıldı. Rezene ve tuzda fermente edilmiş palamut, akya tataki, balık yakası, lahana turşulu antrikot gibi iştah açan tabaklarının ortak noktasıysa bizden malzemeleri Asya mutfaklarının pişirme teknikleriyle birleştirmeleri…
#FrankieLezzetli Hayat yazarımız, şef Danilo Zanna’nın açtığı Filo D’olio, menüsünü yaz lezzetleriyle yeniledi. Zanna, taze makarnadan arancini’ye, deniz mahsullü risotto’dan sosu tabak sıyırtan et ve balıklara samimi bir İtalyan lokantasından beklediğimiz ne varsa Vadistanbul’daki mekânına sığdırmayı başarmış.
#Danilo ZannaYeni yıl yemeğimiz dolapta bir gün önceden hazırlanmış, fırına atılmayı bekliyor. 31 Aralık günü sadece atıştırmalıklarımızı ve mezelerimizi hazırlayacağız. Birkaç ekmek üstü, birkaç tane de bandırmalık sosumuz olmalı. Hem kendi yaptığım pratik tariflerimi hem de Çiy Restaurant’ın başarılı şefi Damla Özay’ın levrekli iki tarifini sizinle paylaşıyorum; hepsi yeni yıl sofranıza lezzet katacak.
#YılbaşıGümüşsuyu’nda açılan Ginza’nın menüsünde Uzakdoğu lezzetlerini tanıyanları da, duruma yeni ısınanları da mutlu edecek yemekler var. Geceye DJ performansıyla devam eden mekân, mutfağında Japon şef görebildiğimiz birkaç Uzakdoğu restoranından biri.
#Uzakdoğu MutfağıGeçtiğimiz hafta sonu sakinliği, bozulmamış doğasıyla bizi dinlendiren, dinlendirirken keyif veren bir keşif yaptık. İstanbul'a dört saatlik mesafedeki Eceabat'a daha önce neden gelmedik dediğimiz pek çok detayla karşılaştık. Eceabat, Çanakkale Şehitliği’nin de burada yer alması sebebiyle daha çok tarihi bir yer gibi görünse de bozulmamış yemyeşil doğasıyla, gizli koylarıyla ve ülke turizmine katkı sunan tesisleriyle de konuşulmaya değer pek çok hazineye sahip.
#EceabatBelçika’nın Flamanca konuşulan bölgesine yolu düşenler öncelikle Brugge’e koşar. Çünkü 45 km. doğusundaki aynı özelliklere sahip sakin Gent’in çok daha cazip olduğunu az kişi bilir. Sol eğilimli yerel yönetim, şehrin yaşamını çevre dostu politikalarla yönetiyor. Kartpostal görünümlü kanallar, gotik yapılar, ortaçağın büyüleyici sanat eserleriyle süslü katedral, ülkenin en iyileri arasına giren restoranlar, birinci sınıf müzeler kentin cazibesini artırıyor.
#SeyahatFransa’nın başkenti hayatını Sen Nehri’ne borçlu. Kentin ilk yerleşimi nehir üzerindeki adacıklardan Île de la Cité’e kurulmuştu. Bugün bu ünlü nehir 37 köprünün altından geçiyor ve Işık Kenti’nin etrafında 12 kilometrelik kavis yapıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren taş duvarların arasından akan nehir başlı başına bir cazibe merkezi. Tarih, mimari derseniz Notre Dame’ın ortaçağdan kalma kuleleri, 19. yy anıtı Eyfel Kulesi, Monde Arabe Enstitüsü gibi post modern yapılar... Sanat, tasarım derseniz Louvre ve Musee d’Orsay’ın yanı sıra dünya çapında eserlerin sergilendiği pek çok küçük müze... Yemek, festival derseniz hedonistleri cennete taşıyacak restoranlar... Bunların yanında kentin soluk aldığı Tuileries bahçeleri, Jardin des Plantes... Nehir kenarını takip eden 72 numaralı otobüse, nehirdeki Batobus’a atlayın ya da büyük bölümü trafiğe kapalı parkurda doyasıya yürüyün. Sonbaharda Sen kıyısında keşfedecek çok şey var.
#FRANSABeş yıl öncesine kadar kumsalından binlerce kişi yararlanırmış, orman ve deniz havasını aynı anda almak isteyen bu göçmen köyüne koşarmış. Şimdi plaj kapalı, orman özel alan, ciğerinize sadece kamyonların çıkardığı toz doluyor. Ama o tatlı insanlar Ağaçlı Köyü’nde yaşadığı sürece umut hep var...
#AğaçlıNe zaman kendimi ve kafamı bulutlu hissetsem, yorulsam, sıkılsam ve bıksam, başımı birkaç gün bile olsa dinleyecek, güzel denizlerde yüzecek, hafif rüzgârlara yelken açacak ve lezzetli yemekler yiyecek bir mekânım var. Burası benim için Türkiye’de ‘hengâme hayatın’ son bulduğu, bir nevi şifa bulduğum yer. Hastasıyım…
#SeyahatKış tatili demek kayak demek! Maalesef ki ben kaymayı pek beceremiyorum. Onun için karlı dağlarda kaymak yerine, lezzetli mekanları keşfetmeyi seviyorum. Bembeyaz ortam, karlı zirveler, dağlarla sarmaş dolaş olmuş bulutlar eşliğinde yemek içmek pek hoşuma gidiyor. Dünyanın önemli kayak merkezleri, pistleri kadar lezzetli mekanlarıyla da övünür. Bu hafta size Avrupa’nın önemli kayak merkezlerindeki lezzetli mekanları tanıtacağım.
#Seyahat