Birer birer olgunlaşan meyvelerden soframıza en son gelen mürdüm olur... Puslu, asil rengiyle usulca ‘yaz bitti’ diye fısıldar. Kurutmak, reçel ya da pestil yapmak mümkün. Ama tazesini de sadece tatlıya saklamayın. Mürdümün o ekşimsi ve ferah tadıyla fırında tavuk ve dana yahni tariflerimden birini ya da çıtır kızartmalara çok yakışan erik sosunu hazırlayabilirsiniz.
#ErikTuristler Avrupa’da Barselona, Venedik, Dubrovnik gibi şehirlere koştura dursun Sırbistan’ın başkenti Belgrad hızla Balkanlar’ın eğlenceli ve misafirperver metropolüne dönüşüyor. Kaliteyi seven Belgradlılar şeflerin yerel mutfağı geliştirmesinden, barmenlerin kokteyl bilgisinin artmasından hoşnut. Ulusal Müze ile Çağdaş Sanatlar Müzesi de uzun süren restorasyondan sonra tekrar kapılarını açtı.
#SeyahatKaotik olmakla birlikte parke taşı döşeli güzel sokaklar, kubbeli termal hamamlar, terk edilmiş Sovyet dönemi fabrikalardan dönüştürülmüş modern otellerle Tiflis tezatların şehri. Gürcistan’ın başkenti Kafkasların en önemli yerleşimlerinden. Tepeciklerin üstüne pasta görünümlü kiliseler oturtulmuş. Arka sokaklara saklı kafeler antika meraklılarını heyecanlandıracak objelerle dolu. Bohem sanatçılar Sovyet döneminin etkilerinden kurtulup canlı, yaratıcı atmosfer yaratma çabasında. Yüzyıllar boyunca pek çok kez işgale uğrayan Tiflis, şimdi bu yaralarını gurur vesilesine dönüştürmüş. Doğu ile Batı’yı buluşturan şehir ortaçağdan kalma surlardan yeni lüks butik otellere zenginlikleriyle her gezgine uygun bir şeyler sunuyor.
#TiflisRamazan ruhu ve keyfi de en güzel iftar yemeklerinde hissediliyor. Reztoran.com, ailece açılacak oruçlar, dost sohbetleriyle geçen yemekler için İstanbul’un en keyifli iftar mekânlarını derledi. Çocuklarınız için en uygun olan, manzaralı ve bahçeli mekânlara yine bu listeden ulaşabilirsiniz. Leziz iftariyelikler, kebaplar ve Osmanlı mutfağından tatlarla Ramazan’ın ruhunu en iyi şekilde hissedebilirsiniz. İşte iftar yemeklerinizi ziyafete dönüştürebileceğiniz her bütçeye hitap eden 14 restoran!
#ReztoranYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarKurban Bayramı yaklaşıyor. Hayvanın kırmızı eti kadar ciğerden işkembeye, böbrekten kelleye sakatatını da mümkün mertebe değerlendirmek gerek. Özellikle işkembe, hazırlığı meşakkatli olduğundan evde pek yapılmasa da meraklıları için işin püf noktalarını öğrendik. Temizleme tekniklerini, yumuşacık yapmanın sırlarını ve tarif önerilerini ‘Sakatat: Ciğerden İşkembeye, Böbrekten Paçaya...’ kitabının da yazarı şef Pelin Dumanlı anlattı.
#İşkembeÇorum, köklü tarihi ile pek çok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi eserleri ile açık hava müzesini andıran turistik şehirlerimizden biridir. Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan özel konumu şehrin her dönem kültürlerarası köprü görevini üstlenmesini sağlıyor. Bulunduğu konum yöresel mutfak kültüründe de etkisini fazlasıyla hissettiriyor. Birbirinden leziz yöresel yemeklerle son derece zengin bir mutfağa haiz Çorum'a dair "Çorum Yemekleri - Çorum'da ne yenir ve neyi meşhur? Çorum mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi" hakkında detayları derledik.
#Çorum YemekleriSon dönemde ziyaret ettiğim ve damağımda iz bırakan mekânlarda hızlı bir yemek turu atalım mı? Yıllardır deniz kıyısındaki konumuyla bütünleşen Lacivert, hem alıştığımız stilini bozmadan hem de sevdiğimiz tatlarını aratmadan kendini yeniledi. Bağdat Caddesi’nde açılan iki yeni İtalyan da ambiyans ve menüleriyle radarıma girenler arasında…
#Anadolu YakasıPenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaSon yazımdan sonra Nazende’ye iki kez daha gittim ve hazzın doruğuna bazen yaklaştım, bazen de çıktım. İç bakla ve arapsaçlı sarma eski İstanbul’da bulacağınız gerçek zeytinyağlı. Deniz ürünü isterseniz yerli kalamar ızgarayı kaçırmayın. İlginç ve seveceğinizi düşündüğüm bir hamurişi de var: ‘Çılgın pide’. Ama asıl Nazende farkı, et ve sakatatlarda ortaya çıkıyor. Oğlağın süt bağırsağından elde edilen sarma benim için 2023’ün en iyi 10 yemeğinden biri olmaya aday. Oğlak kelle de o düzeyde. Yanak, beyin ve dil. Bir de iç organlardan yahni... Bunlar artık hiçbir yerde bulunmayan, gastronomik geçinen lokantalarda karşımıza çıkmayan ve maalesef gençlerin bilmedikleri için yemedikleri çok özel yemekler... Birini bile bulmak zor. İyi pişirilmiş bulmak daha da zor. Hepsini bu düzeyde aynı mekânda bulup tatmak denizde hazine keşfetmek gibi...
#Vedat MİLORKurban Bayramı'nda farklı tarifler sofralara lezzet katacak. Bu tariflerden biri de yahni. Patates, soğan ve sarımsakla tadını katlayan nefis tarif her çatalda ayrı keyif verecek. Peki yahni nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte bayram sofralarını şölene dönüştürecek yahni tarifi... Şimdiden afiyet olsun...
#Yahni TarifiKedi ve köpeklerimizin damak tadına da hitap edecek, zengin içerikli mamaları evde de yapmak mümkün. Veteriner hekim Dr. Haluk Çepoğlu patili dostlarımıza özel tarifler hazırladı. Veteriner hekim Yeter Öcal da ev yapımı mamalara eklenmesi gereken takviyeleri ve onları yeni lezzetlere nasıl alıştırabileceğimizi anlattı.
#Evcil HayvanlarGeçen hafta ekimizde bağbozumu rotalarında gezmiştik, bu hafta da bağlar arasında lezzetli bir tura çıkacağız. Yurtdışındaki örnekleriyle yarışan bağlarımız son yıllarda mutfaklarıyla da ön planda. Ünlü şeflerin yenilediği menüler, yerel malzemelerle birleşince damakta unutulmayacak tatlar bırakıyor.
#HürriyetYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikBraise pişirme yöntemi sıklıkla kullanılan teknikler içerisinde yer almaktadır. Özellikle damak tadına uygun yemeklerin pişirme teknikleri arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sebeple Braise pişirme yöntemi nedir? Braise pişirme yöntemi nasıl yapılır? Bu pişirme tekniğini kolayca kullanabilirsiniz. Braise pişirme yöntemi nedir? Nasıl yapılır? Braising pişirme yöntemi ile yapılan yemekler nelerdir? Hangi yiyeceklerde bu teknik kullanılır detayları ile derledik.
#Braise Pişirme YöntemiSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerÜnlü oyuncu Sienna Miller, son olarak bağımsız yapım “Wander Darkly” için kamera karşısına geçti. Etkileyici performansıyla olumlu eleştiriler alan oyuncuyla görüntülü olarak konuştuk. Gönüllü yardım faaliyetlerinde de bulunan Miller, “Tek bir fark yaratabilirsem bile ne mutlu bana. Yapmak istediğim sadece böyle şeyler. Ve evet, dünyayı değiştirmeyi çok isterim” diyor.
#Sienna MillerBazı yerlere şefi ve yemeği için, bazılarına da rahatlatıcı ortamı, eğlencesi, havası için gidersiniz ama her halükârda yemeklerinin iyi olmasını bekler, daha doğrusu mutlu ayrılmak istersiniz. Bu kez Bodrum’da bu beklentilere cevap veren farklı yerlere gitme fırsatı buldum.
#Müge Akgün