Braise pişirme yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Braising pişirme yöntemi ile yapılan yemekler
Braise pişirme yöntemi sıklıkla kullanılan teknikler içerisinde yer almaktadır. Özellikle damak tadına uygun yemeklerin pişirme teknikleri arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sebeple Braise pişirme yöntemi nedir? Braise pişirme yöntemi nasıl yapılır? Bu pişirme tekniğini kolayca kullanabilirsiniz. Braise pişirme yöntemi nedir? Nasıl yapılır? Braising pişirme yöntemi ile yapılan yemekler nelerdir? Hangi yiyeceklerde bu teknik kullanılır detayları ile derledik.
Braising pişirme yöntemi özellikle profesyonel aşçıların sıklıkla kullandıkları pişirme tekniklerinden birisi olarak ifade edilmektedir. Her yiyecek veya yemeklerin pişirilmesinin kendine özel yöntem ve teknikleri bulunmaktadır. Doğru yiyecekleri doğru teknik ile pişirmek yemeklerin lezzetini oldukça artıracaktır.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
Braise Pişirme Yöntemi Nasıl Yapılır?
Et yemeklerinin vazgeçilmez pişirme tekniği olarak tanımlanan braise pişirme tekniğinde aslında zengin baharat ve soslar içerisinde pişirme sistemidir. Etlerin yumuşaması ve suyunun içerisinde kalması, kurumaması adına öncelikle kısa süre için dökme tavada bir mühürleme işlemi gerçekleştirilir. Mühürleme etin pişmesi anlamına gelmemektedir. Sadece etin yumuşaması ve etin kendi suyunu içerisinde hapsolması amacı ile yapılmaktadır.
Sonrasında ise kullanılan ete uygun sos ve baharat karışımı yapılarak çık kısık ateşte etin bu sosa yedirilmesi sureti ile çoğunlukla kısık ateşte pişirilmesi gerekecektir. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise etin bir ip ile bağlanması olacaktır. Doğru sıkılıkta bağlanan bir et tam kıvamında pişecektir. Pişirme işlemi sonrasında ipin çözülerek etin dilimlenmesi doğru bir yöntem olacaktır.
Braising pişirme yönteminde dikkat edilmesi gereken bir kaç püf noktası bulunmaktadır. En önemli püf noktası mutlaka kısık ateşte pişirmenin gerçekleşmesi sağlanmalıdır. Süre uzun tutularak kısık ateşte pişirme sebebi Yemeğe konu olan etin kendi suyunu içine hapsetmesi ve bu sayede etin çok yumuşak bir doku kazanmasını sağlayacaktır.
Pişirme süresi uzun tutulur ancak unutulmaması gereken diğer bir nokta zaman zaman pişirme durumunun kontrol edilmesi ve gerekirse yemeğe eser miktarda suyun eklenmesi olmalıdır. Gereğinden fazla pişirme süresinin uzaması yemeğin lezzetini bozacaktır. Pişirme süresinin uzaması sosun katılaşmasına ve tadının değişmesine sebebiyet verecektir. Doğru zaman ve doğru ateş en önemli noktalardan birisidir.
Sunum özelliklerine bakılacak olursa tencere yemeği gibi tekrarlayan bir ısı olmaması gerekir. Yani sunum zamanına yakın olarak pişirme süresi ayarlanmalı ve sıcak servis edilmelidir. Soğuma sebebiyle üzerinde etin yapısında bulunan yağlar donma yapacaktır. Bu durum da öncelikle göz estetiğini bozmasına sebebiyet verecektir.
Pişirme kabı kullanılan etin büyüklüğü ile doğru orantılı olmalı kabın çok büyük veya dar olması yemeğin yeteri kadar pişmesini engelleyecektir. Etin pişmesi sona erdikten sonra dilimlenmesi mutlaka sıcak haldeyken yapılmalıdır. Aksi takdirde soğudukça et kendini sertleştirmeye başlayacaktır. Sıcak servis edilmesinin de en önemli sebebi etin katılaşmamasının sağlanmasıdır.
Braising Pişirme Yöntemi İle Yapılan Yemekler Nelerdir?
Braising pişirme tekniği et yemekleri için kullanılmaktadır. Sulu ve soslu et yemekleri yapılması bu yöntem ile oldukça kolay yapılmaktadır. Genellikle, dana rosto, kuzu incik, Soslu dana kuşbaşı, macar gulaş, sebzeli kuzu eti, Tencerede yapılan soslu kebap yemekleri bu pişirme yöntemi için örneklerin başında gelen yemek çeşitleri olmuştur. Yahni olarak da bilinen braising pişirme yöntemi aynı zamanda beyaz et grubuna giren tavuk, ördek eti de bu yöntem ile pişirilmektedir.