Firavun imanı kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Sorusuna Tağrık Buğra cevabı verilmelidir. Tarık Buğra, Firavun imanı adlı eserinde, Kurtuluş savaşı Kuvâyı milliye ile Çerkez Ethem dönemlerini anlatmaktadır. Satılmışlar, çıkarcılar, üç kağıtçılarla vurguncularla cefakar yiğitlerin mücadelesini anlatmaktadır. Firavun imanın kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Tasavvufi bir terim olan Eren kelimesinin sözlük anlamı, amacına ulaşan, nail olan, başaran kişidir. Bu kelime mutasavvıflar tarafından evliya, veli ve insan-ı kamil anlamında kullanılmıştır. Kelimenin ''ermiş'' şeklindeki kullanımı daha yaygındır. Cumhuriyet dönemi yazarları da Erenler hakkında birçok eser kaleme almıştır. O eserlerden biri olan Erenlerin Bağından kim tarafından yazılmıştır? Eserin konusunu, türünü ve genel özelliklerini derledik.
Türk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimCumhuriyet sonrasında Türk edebiyatında roman pek çok farklı konuyu ele alarak ve önemli bir değişim gösterir. Bu değişim için özellikle de daha olgun ve daha gerçekçi bir etkinin ortaya çıktığı söylenebilir. Cumhuriyet Dönemi yazarları Cumhuriyetin ilk yıllarından sonra ortaya çıkmadı. Belli bir zaman içinde belli bir kavram olarak ortaya çıktı. Cumhuriyet dönemi roman özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri Nelerdir?Milli mücadele döneminde roman, şiir ve makale alanında birçok eser verilmiştir. Dönemin en önemli yazarları arasında Mehmet Akif Ersoy, Ziya Gökalp, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Midhat Cemal Kuntay yer alır. 8. sınıflar için milli mücadele dönemi kültürel olaylarını anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Milli Mücadele Dönemi Kültürel Olayları Konu AnlatımıBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaMevsimlerin en renklisi olan sonbahar geldi. Yapraklar yavaş yavaş ağaçlardan süzülürken, yeşilden sarıya, turuncudan kırmızıya dönen renkler gözlere adeta bayram ettiriyor. Bu renk cümbüşünü fotoğraflayacak en güzel yerlerin başında ise tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan köy ve kasabalar geliyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın en çok yakıştığı köy ve kasabalar hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden 10 öneride bulundular.
#RotaYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaHavalar artık ısındı, okullar kapandı ve önemli sınavların hepsi bitti. Şimdi tatilin tam zamanı… Bu yıl Kuzey Ege'de bütçeyi çok sarsmadan sakin bir tatil planlamaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuzey Ege’de keşfedilmeyi bekleyen adresler nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden keyifli zamanlar vadeden 10 öneride bulundular
#RotaBayram tatilini, küçük bir hafta sonu kaçamağına dönüştürmeye ne dersiniz. Uzmanlarımıza ‘Ramazan Bayramı’nda cüzdanı çok yormayan, içinde biraz aktivitenin de olacağı en uygun yerler nereler?’ diye sorduk. İstanbul ve Ankara’ya yakın birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaHareketin ve gürültünün eksik olmadığı büyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran köylere doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza hâlâ ‘sarı yaz’ yaşanan Ege’de mutlaka keşfedilmesi gereken köyleri sorduk. 5 şehirden 15 adres önerdiler...
#RotaArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil YerleriTarihçi akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın ‘Türkiye’de Kadın Özgürlüğü ve Feminizm’ başlıklı kitabı Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki kadın mücadelesine odaklananlar için başvuru niteliğinde bir çalışma. Toprak’ın genişletilmiş makalelerinden oluşan kitap, dönemin kadın hareketinin öne çıkan meselelerini anımsatıyor.
#Türkiye'de Kadın Özgürlüğü Ve FeminizmEdebiyatta birçok farklı dönem bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi ise ikinci meşrutiyet ile Cumhuriyet'in ilk yıllarını kapsamakta olan bir dönem olarak ifade edilebilir. Milli edebiyat döneminde yazılan birçok farklı eser bulunmaktadır. Milli edebiyat dönemi hikaye anlayışı özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir? Milli edebiyat döneminde hikaye anlayışı ile ilgili tüm detayları derledik.
#EğitimSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimPek çok önemli tiyatro sanatçısı Cumhuriyet kuruluşu ile ön plana çıkmıştır. Bu sanatçılar özellikle toplumsal yapıları ele alarak tiyatro sergilemişlerdir. Cumhuriyet döneminde kısa sürede çok önemli tiyatro yazarları ortaya çıkmıştır. Açılan devlet konservatuarları ile tiyatro yayılmıştır. Peki Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimHikayeler yaşanmış veya yaşanması muhtemel olan durum ve olayların belirli kurallar çerçevesinde anlatılması durumuna denilmektedir. Hikayeler farklı dönemlerde farklı özellikler ile yazılmıştır. Bunlardan birisi de Cumhuriyet Döneminde yazılan hikayelerdir. Peki Cumhuriyet dönemi hikaye yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#EğitimCumhuriyet döneminden sonra edebiyat dünyası Türkiye'de birçok farklı değişim yaşamıştır. Aynı zamanda bu değişiklikler çok önemli yazarları ve eserlerini ortaya çıkarmıştır. Peki Cumhuriyet dönemi fıkra yazarları kimlerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDuygu Çayırcıoğlu ‘Kadınca Bilmeyişlerin Sonu’nda Füruzan, Sevgi Soysal, Tezer Özlü, Sevim Burak, Leylâ Erbil, Nezihe Meriç ve Adalet Ağaoğlu’nun eserlerini feminist edebiyatın kuramsal çerçevesinde ve kadın hareketinin tarihsel perspektifiyle inceliyor.
#Kadınca Bilmeyişlerin SonuKış aylarında Türkiye, eşsiz bir doğaya ev sahipliği yapıyor. Göller, yaylalar, kaya oluşumları, dağlar, nehirler, deltalar ve vadiler üzerlerine beyaz örtüyü çekiyor ve ortaya doyumsuz manzaralar çıkıyor. Biz de uzmanlarımıza kışın en çok yakıştığı ve kendinizi birer kış kartpostalının içinde bulacağınız yerleri sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 13 adresi önerdiler.
#SeyahatMütareke Arapça trk kökünden gelmektedir. Türkçe karşılığı ise bir şeyi olduğu gibi bırakmak ve karşılıklı silah bırakmak anlamlarını ifade etmektedir. Mütareke kelimesi tarih ve edebiyat alanında kullanılan sözcüktür. Tarihte ateşkes antlaşması olarak yer almaktadır. Tarih alanında savaşlarda silahları bırakmak ateşkes olarak kabul edilmektedir. Mütareke ise toprak taleplerinin ve diğer bilgilerin yer aldığı metni içermektedir. Bu yüzden Arapça bırakma kelimesinin mastar hali şeklindedir. Mütareke dönemi nedir, hangi yılları kapsamaktadır, mütareke dönemi edebiyatı ve romanları hakkındaki tüm detayları derledik.
#Mütareke Dönemi Nedir?Cumhuriyet dönemi edebiyatı Türk tarihinde önemli bir yere sahip devirdir. Bu dönemde Cumhuriyetin ilanından sonra akımlar başlamış ve çağdaş anlayışlar kendini göstermiştir. Dönemdeki eserlerde Kurtuluş Savaşının etkileri görülmektedir. Dönem halkının özelliklerine ve Anadolu bölgesine ağırlık verilmiştir. Dönem 1923 ile 1940 yılı arasını kapsamaktadır. Fakat 1940 yılından sonra da etkileri görülmeye devam etmiştir. Cumhuriyet dönemi tiyatro özellikleri nelerdir, Cumhuriyet dönemi tiyatro yazarları ve tiyatro örneklerini derledik.
#Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?Yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olan durumların ve olayların, belli kurallar çerçevesinde anlatılmasına hikaye ismi verilir. Kişi, yer, olay ve zamandan oluşan dört yapı unsuru ile ortaya çıkarılan hikayeler olay ve durum olmak üzere iki çeşittir. Cumhuriyet dönemi hikaye özellikleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Cumhuriyet Dönemi