Güncelleme Tarihi:
Edebiyatımızda Erenler hakkında yazılan diğer eserler şunlardır:
1- Metin Demirtaş - Ve Erenler Böyle Dedi
2- Bekir Yıldızhan - Erenler Yolu
3- Gülağ Öz - Aleviliğin Tarihsel Altyapısı - Anadolu Erenleri
4- İnci Beşoğlu - Erenler Diyarından Menkıbeler
5- Hüseyin Albayrak - Bir Yürüyüş Eyledik Baba Erenler
Erenlerin Bağından Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır?
Erenlerin Bağından şiiri, Cumhuriyet Dönemi yazarlarından biri olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu'na aittir. Daha çok romancı kimliğiyle tanınan Yakup Kadri'nin en çok okunan eserlerinden bir diğeri Yaban'dır. Kitapta, işgal yıllarında Anadolu'daki bir köye tayini çıkan bir aydının gözlemleri, tespitleri ve iç hesaplaşmaları anlatılır.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun bir diğer önemli eseri Ankara'dır. Yazar bu eserinde ise, aydın - halk çatışmasını, sade ama çarpıcı bir üslupla anlatmıştır. Aynı zamanda diplomat ve gazeteci olan Yakup Kadri, eserlerini realist bir bakış açısıyla kaleme almıştır.
Erenlerin Bağından Şiirinin Türü Nedir?
Erenlerin Bağından mensur şiir türünde bir eserdir. Mensur kelimesinin sözlük anlamı düz yazıdır. Düz yazı şeklinde yazılan şiirlere ise mensur şiir denir. Edebiyatımızda en az yazılan türlerden biri olan Erenlerin Bağından kitabı, 1922 yılında yayımlandı. Bu kitap, okunması gereken 100 temel eser arasında yer alıyor.
Erenlerin Bağından Şiirinin Konusu
Erenlerin Bağından şiirinin konusu, gençliğe ve eski günlere özlemdir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, bu şiirinde her şeyin bozulduğunu ve değerlerin artık yok sayıldığını ''bahçeler bozuldu'' ve ''cihan viran oldu'' cümleleriyle anlatılır.
Yakup Kadri, yenilikçi ve ilerici bir yazar olsa da geleneksel değerleri unutmamamız gerektiğini de ''yollar silindi'' cümlesiyle belirtir. Bu cümledeki ''yollar'' tarihimizle olan bağımızdır. Yolların silinmesi ise, tarihimizle olan bağların kopması anlamına gelir.
Erenlerin Bağından Şiiri İnceleme
Erenlerin Bağından şiirinde işlenen temalar, sevgi, dostluk, özlem, kültürel miraslar, günümüz ile geçmiş arasındaki temel farklardır. Lirik bir üslupla kaleme alınan bu mensur şiirde en fazla kullanılan söz sanatı secidir. Seci, düzyazıda kafiye anlamına gelir. Yazarı, metnin daha akıcı olması için bu söz sanatını kullanmıştır.