Yeni bir ortama girmek, çocuklar için stres yaratan bir durum. Özellikle bu yıl ilk kez okula adım atan birinci sınıf öğrencileri, ailelerinin yanında olmaması; ara sınıflarda okul değiştiren öğrenciler ise yeni arkadaşlıklar edinme ve okula alışma aşamasında endişe yaşıyorlar. Çocukların okula daha rahat adapte olmalarını hızlandıracak unsurların başında, okulda arkadaş edinmelerinin geldiğini belirten Uzman Psikolog Ayben Ertem, bu süreçte ailelerin öğretmenlerle işbirliği yapması gerektiğinin altını çiziyor.
#Çocuklarda Okula Uyum ProblemiOkul sıralarıyla yeni tanışan öğrencilerin ve onların velilerinin okul hayatına uyum süreci, ‘uyum eğitimleri’ kapsamında başlamışken uzmanlar öğretmen ile veli ilişkisinin önemine dikkat çekiyor. Öğretmen, veli ilişkisinin güven verici olması gerektiğini söyleyen Uğur Okulları Psikolojik Danışma ve Rehberlik & Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin “Çocuk, hayatı anne ve babasının gözlerinden görür. Olumlu iletişime tanık olan çocuk, öğretmenine güvenir ve okul kaygısı azalır” dedi.
#Barış SezginYeni bir eğitim öğretim yılına büyük umutlarla başlıyoruz. Öğretmen yetiştirme alanında araştırmalar yapan ‘öğretim üyesi, veli ve öğretmen’ kimliğimle yaptığım gözlemlerde en değerli varlıklarımız çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizi istemeden de olsa yorduğumuza, üzülerek şahit oluyorum. Bu zorluk özellikle ilköğretim yıllarında daha fazla yaşanıyor. Ev ortamından okul ortamına geçen çocuğun uyum sürecinde aile de benzer bir süreçten geçerken zorlanabiliyor. Sınıf öğretmeni Selin’in ifadesi bu resmi yansıtıyor: “Birinci sınıfın ilk dönemi velilerle çalışmayı isterdim… İnanın çocuklardan değil velilerden yoruluyoruz.”
#Öğretmen‘Çocuk Hakları Perspektifinden Türkiye’deki Risk Altındaki Çocuklar Sempozyumu’nun sonuç raporu açıklandı. Rapora göre; çocuk işçi sayısı 2018’de 2 milyona yaklaştı. Çalışan her 10 çocuktan 8’i ise kayıtdışı. Okul öncesi eğitim oranı en düşük il Ağrı, en yüksek il ise Erzincan.
#TOÇEVGöç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine göre Türkiye’de 18 yaş altında 1 milyon 646 bin 53 Suriyeli çocuk yaşıyor. Mayıs 2011-Ocak 2019 arasında ülkemizde 410 bin Suriyeli bebek doğdu. Geri kalanların çoğu da çok küçük yaşta buraya göç ettiği için kendi ülkelerine dair hiçbir hatıraları yok. Artık Türkçe konuşan, Türk kültürüyle yetişen ve kendilerini Türk hissettiklerini söyleyen Suriyeli çocuklarla konuştuk.
#SuriyePsikiyatrist Dr. Alper Hasanoğlu, okula ilk kez gidecek çocukların ayrılma korkusu yaşayabileceğini belirterek, “Bu nedenle annelerinin okulda kalmalarını, sınıfta oturmalarını isteyebilirler. Veliler bunu bir sorunu olarak görüp, çocukları azarlayarak, cezalandırarak tepki göstermemelidir” dedi.