Çocuklar doğduktan sonra dil gelişimleri aşamalı olarak ilerliyor. Uzmanlar ilk sözcüklerin ortalama 12'nci ayda söylendiğini, kelime haznesinin iki yaş ile 200’e, üçüncü yaşta da 900 civarına ulaştığını söylüyor. Dilin gramer yapısına uygun konuşma ise ancak üç yaşından itibaren yine belli aşamalarda gerçekleşiyor. Peki çocuğunuz üç yaşına gelmişse ve hâlâ yaşından beklendiği şekilde konuşmuyorsa ne olacak? Bu durumun arkasında yatan sebepler neler olabilir?
#Çocuklarda Geç KonuşmaHayy Kitap yazarlarının başlattığı ‘Çocuklar için Yeryüzü İyilik Hareketi’ serinin yeni kitaplarıyla devam ediyor. Uzmanlık alanlarında çocuklara yönelik kitap yazmaya devam eden isimlerden biri de kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman. “Kadın olmanın sevincini yaşama-yaşatma arzusuyla” kaleme alınan ‘Değişen Bedenimle Karışan Duygularım’ adlı kitap, genç kızlara regl döngüsünü ve değişen bedenlerini anlamada rehberlik etmeyi hedefliyor.
#Gizem CoşkunardaYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıÇocuklarımız deprem bölgesinden gelen kayıp haberlerini duyuyor, endişeleniyor, nasıl tepki vereceklerini kestiremiyorlar. Peki, ebeveynler olarak duyan, gören çocuklara durumu nasıl anlatmalıyız? Uzmanlar onları yaşananlardan tamamen uzak tutmanın gerçekçi olmadığı görüşünde.
#DepremÖzellikle 80’ler ve 90’larda çocuk olanların en güzel anılarını yaşadığı pijama partilerinde çocuklar hem ev ve okul dışındaki ortamlarda tecrübe edinir, hem de sırlarını paylaşıp birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurlardı. Şimdilerde aileler çocukların başka yerde kalması konusunda eski günlerdeki kadar rahat değil hatta oldukça endişeli… 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu konuyu ebeveynler ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#Pijama Partisi2022-2023 eğitim-öğretim yılı için ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası geçiş dönemi öğrenciler ve veliler için stresli olabiliyor. Daha serbest geçen tatil günlerinin ardından okul düzenine ayak uydurmak zaman alabiliyor. Uzmanlardan süreci kolaylaştıracak öneriler dinledik.
#Okula DönüşAidiyet hissetme, mutluluk, merak... Bunlara uzmanların verdiği sanat, resim, müzik derslerini ve çocukların okuldaki karar alma süreçlerine katılmalarını da ekleyin. Öğrenciler, öğretmenler, veliler ve uzmanlar hayallerindeki okulu anlatıyor. 14 yaşındaki Öykü, duvarlara “İmkânsız diye bir şey yoktur” yazmak istiyor. 13 yaşındaki Nuri haftada bir günü ödevsiz geçirmeyi hayal ediyor. Öğretmenlerse okul dışında da ders yapmanın elzem olduğunu söylüyor.
#Gazetehaberleri‘Kontrollü normalleşme’ başladı, sevdiklerimizle buluşabiliyoruz. Ancak ses tonumuzdan dışarıda ne giyeceğimize kadar birçok basit rutinde çeşitli acemilikler yaşıyoruz... Bu daha yolun başı, ya pandemi bitene kadar sosyal becerilerimizi tamamen kaybedersek? Uzmanlara sorduk; korkmayın, bazıları kalıcı olarak sorunlar yaşasa da çoğunluk için sosyalleşmek de bisiklete binmek gibiymiş...
#GazetehaberleriBir çocuk doğduğu andan itibaren ailesine bağımlı olmaya başlar ve bu bağ yıllar içinde daha da güçlenir. Ancak çocuk büyüdükçe bağımsız olmaya başlar ve o zaman ebeveynler nasıl iletişim kuracaklarını bilemeyebilir. Çocuklarla nasıl iletişim kurulacağı da her yaşta farklılık gösterir. Peki çocuklarla iletişim nasıl olmalı?
#İletişimUNICEF, Türkiye’nin de aralarında olduğu 41 ülkede 15 yaşındaki çocukların hayatından ne oranda memnun ve mutlu olduğunu inceledi. Raporda ülkemiz sonuncu. Mutsuzluklarının sebebini gençlere ve ailelere sorduk: Kavgalı evler, zorba arkadaşlar, sınav üstüne sınav stresi... Uzmanlar yorumladı: “Bu kuşağı kaybetmek yüzyılı kaybetmek demek.” Aynı araştırmada birinci olan Hollanda’daki Türk aileler de farkı deneyimleriyle anlattı.
#GazetehaberleriBorusan Contemporary, yeni sezonu sanatçı ikilisi :mentalKLINIK’in ‘Acı Reçete #02’ sergisiyle karşılıyor. Perili Köşk’e kurulan ‘Puff Out’ yerleştirmesinden oluşan ve kurumun internet sitesi, sosyal medya hesapları ile İstiklal Caddesi’ndeki Borusan Müzik Evi vitrinine yerleştirilen ekrandan 7/24 canlı izlenebilecek sergi, COVID-19 koşullarının değişime zorladığı sanat dünyasına acı bir reçete olarak sunuluyor. :mentalKLINIK’le sergiyi konuştuk.
#:MentalklınıkSakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Yazıcı, yüz yüze eğitimin başlamasını beklemeden öğrencilere salgınla başa çıkmanın öğretilmesi ve tutum, davranış değişiklikleri için zaman tanınması gerektiğini belirtti.
#ÇOCUKİngiltere'de kamu sağlığından sorumlu uzmanlar, çocukların elektronik cihazlarla ilişkisinin daha güvenli olması için bazı önerilerde bulundu. Bunların başında, elektronik cihazları akşamları yemek masasından uzak tutmak ve uyku vakti kullanılmamalarını sağlamak geliyor.
#ÇocukTürkiye’de ve dünyada meydana gelen çocuklara yönelik olumsuz vakalar herkesi, özellikleçocukları ve ebeveynlerini büyük ölçüde etkiliyor. Son yıllarda artan ve toplumlarınkanayan yarası haline gelen çocuk vakalarına farkındalık yaratmak için çeşitli projelerhazırlanıyor. Düşyeri, çocukların sevdiği Pepee’nin yer aldığı, ünlü sanatçı Kıraç’ınbestelediği, “Bedenim bana aittir” şarkısı/videosu ile çocukların karşılaşabileceği olasılıklara dikkat çekiyor.
#ÇocukYapmış yine yapacağını... Benim gibi Ahmet Ümit hayranıysanız, iddia ediyorum 300 bin basılan bu romana yapışacaksınız, elinizden bırakamayacaksınız! İsmi bile çarpıcı: ‘Kırlangıç Çığlığı’. Ahmet Ümit’in en sevdiğim yanı sinematografik yazması. Bütün satırları, imgelediği her şey karşımda. Konuşur gibi yazıyor. Samimi. Yalın. Gerçekçi... Romanın kurgusu üzerine en az bir yıl çalışıyor. Romanın geçtiği şehirleri geziyor, bir süre orada yaşıyor. Karakterleri oluşturmadan önce hem fiziksel görünümlerini hem ruhsal hallerini ayrıntılarıyla not ediyor. Zaten o yüzden o karakterler bizden biri gibi. Bu son roman çok sıkı. Bir kere zor bilmeceler var. ‘Körebe’, 2012’de 12 cinayet işleyen bir seri katil. Çocuk tacizcilerini öldürmüş ama yakalanamamış. 2017’de bu cinayetler tekrar etmeye başlıyor ve ‘bizim ekip’ de onlarla ilgilenmeye... ‘Bizim ekip’ kim mi? Başkomser Nevzat, yardımcısı Komiser Ali ve kriminolog Zeynep... Sizin için de ailenizden biri gibi olmadılar mı? Çocuk tacizcileri, Suriyeli göçmenler, organ mafyası ve daha neler neler var bu romanda. Bence ‘Kırlangıç Çığlığı’yla yaşadığımız topluma, bu cehenneme fena halde ayna tutuyor Ahmet Ümit. HAMİŞ: Bu fotoğraflar minik bir oyun, romana atıfta bulunmak için yaptık.
#Başkomser NevzatHiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.
#1 Kasım Dünya Vegan Günü