Çocuk Edebiyatı haberleri sayfasında Çocuk Edebiyatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1858 Çocuk Edebiyatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtÇocuk edebiyatı dünyasında Havuç Kız serisinin yanı sıra Dedemin Gramofonu, Derin'in Sır Saklama Ağacı ve yetişkinlere yönelik Kalpten Hikayeler adlı kitaplarıyla tanınan Merve Başcumalı'nın minikler için yazdığı Ninemin Mutfağa okurla buluşuyor.
#Merve BaşcumalıÇocuk edebiyatının öncü ismi Gülten Dayıoğlu ile roman gibi olan hayat hikayesini dinlemek için buluştuk. Tam 3 kuşaktır kendi deyimiyle ‘çocuk milleti’nin ilk okuduğu kitapları kaleme alan Dayıoğlu, “Öğrencilerime okutacak kitap bulamıyordum. Kendi çocuklarıma uydurduğum masalları anlatıyordum. Sonunda bu hikayelerden seçtiklerimi yayınlatmaya karar verdim” diyor...
#Gülten DayıoğluUlusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yaklaşıyor, birbirinden eğlenceli ve heyecanlı çocuk kitapları raflarda çocuk ve genç okurlarını bekliyor. Çocuk edebiyatı yazarımız Devrim Yılmaz, nisanın en güzel haftası olan 23 Nisan haftasında okunabilecek en güzel kitapları derledi.
#Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıSakar mı sakar bir cadı, hüzünlü bir kız çocuğu, Küçük Eşek, Şen Domuz, kocaman hediye paketleri dileyen bir oğlan çocuğu, huysuz bir adam... Birbirinden ışıltılı, umut saçan yılbaşı öykülerinin kahramanları onlar. Çocuklar yeni yılı, coşkulu yılbaşı öyküleriyle karşılasın diye karşınızdalar!
#Kitap SanatHuzurlarınızda en yakın arkadaşı Pembe Tavşan ile masalsı maceralar yaşayan Isadora Moon! Birlikte geceleri gökyüzündeki yıldızların yanına uçuyor, yarasa desenli çay takımlarıyla göz kamaştırıcı çay partileri veriyor, hatta bale yapıyorlar. Kulağa eğlenceli geliyor değil mi?
#Kitap SanatPrenses Sue için ‘mutlu son’un böylece başlıyor olması gerekirdi değil mi? Klasik masallar ve sıradan prensesler için evet ama Sue hiç de onlardan değil. O saçlarını kısacık kestirmek, serüvenlere atılmak, ata binmek ve başka eğlenceli şeyler yapmak istiyor.
#Kitap SanatAvustralya Çocuk Kitapları Konseyi’nin ‘Yılın Çocuk Kitabı Ödülü’nü alan yazar Martine Murray’in ‘Molly, Pim ve Milyonlarca Yıldız’ kitabı Tuğçe Özdeniz çevirisiyle Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı. Molly’nin hayatı, kışın yanı başınızda yanan bir soba kadar huzur verici ve samimi.
#Kitap SanatÇocuk edebiyatı içinde korku türünde yazılan kitapların sayısı her geçen gün artıyor. Kitap sayısı ile birlikte bu türün çocuklardan gördüğü ilginin de artması “Çocuklara uygun mu?” tartışmasını beraberinde getiriyor haliyle... Korku-gerilim kitaplarının çocuklar üzerindeki etkisini bu alanın en çok okunan yazarları Miyase Sertbarut, Hanzade Servi, Koray Avcı Çakman ile konuştuk.
#Kitap SanatYaratıcı drama eğitmeni ve yazar Dr. Nilay Yılmaz yeni kitabı ‘Yaratıcı Yaramazlık’ ile çocukların dil becerilerine yönelik kazanımlarını desteklemeyi hedefliyor. Cümleyi tamamlatan, resme hikâye yazdıran yaratıcı yazma kitaplarından çok farklı bir noktadan çocuklara ve eğitmenlere sesleniyor.
#Kitap SanatOkuma, çocuğun bilişsel gelişimini besleyen temel bir beceridir. Çocuğun sözcük dağarcığını, anlama becerilerini geliştirir ve yaratıcı düşünmesini sağlar. Okuma ayrıca çocukların eşduyum becerilerini geliştirir, diğer bireyleri ve farklı kültürleri anlamalarını sağlar.
#Konuk YazarÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Necip Fazıl Ödülleri töreninde Süper Kupa maçında yaşananlara değindiği konuşmasında “Hangi sebeple olursa olsun sporun günlük siyasi rekabetin mezesi haline getirilmesi yanlıştır. Sporumuza faydası yoktur. Dün geceden itibaren muhalefet partilerinin yaptığı açıklamaları istismar siyasetinin yeni örnekleri olarak görüyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Necip Fazıl Ödülleri programında açıklamalarda bulundu. "Necip Fazıl Kısakürek'in 40. yıl mücadele jübilesinin takdimini yapmak bu fakire nasip oldu" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En büyük hayali olan Ayasofya'yı açma şerefine de eriştik" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Ayasofya'nın yanındaki müktesabat rahmetli Kadir Bey zamanında yenilendi. Şu andaki zat oradaki birçok eseri ne yazık ki çalarak, kaldırarak adeta boşaltılmış bir harabeye döndürdü. Bunlara hiçbir şey bırakılmaz. Onun için 31 Mart çok önemli" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Kupa finalinin ertelenmesine ilişkin de "Dünkü olayın mecrasından çıkarılarak şov ve provokasyon malzemesi yapılmasına müsaade edemeyiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhuriyet’imizin 100’üncü yılı dolayısıyla Almanya’da gerçekleştirilen kültür etkinlikleri devam ediyor. Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu ve TUDEM Yayın Grubu’nun iş birliğiyle Frankfurt Türk Kültür Merkezi’nde 26 Kasım’da seminer ve çocuklara yönelik atölyeler de ‘100’üncü yıl dönümü kutlamaları’ çerçevesinde gerçekleştirilecek.
#AlmanyaÇocuk edebiyatının duayen ismi Gülten Dayıoğlu, sanat hayatındaki 60. yılını kutluyor. Yayımlanmış 91 kitabı bulunan usta yazar, 'Fadiş', 'Dört Kardeştiler', 'Mo’nun Gizemi', 'Yoksa Sen Misin?', 'Ölümsüz Ece', 'Sekizinci Renk' gibi kitaplarıyla üç kuşağı büyüttü. “Cumhuriyetimizin 100. senesinde, 60. sanat yılıma erişmek benim için büyük bir onur ve mutluluk” diyen Dayıoğlu, 3-4 Kasım’da İstanbul Tüyap Kitap Fuarı’nda, 8-9 Aralık’ta ise Ankara Kitap Fuarı’nda okurlarıyla buluşacak.
#Gülten DayıoğluTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk YazarOkuma, çocukların okula başlamasıyla birlikte kazanılması beklenen en önemli görev. Bu yönüyle bakıldığında, tüm akademik becerilerin geliştirilmesinde anahtar konumunda olan ve diğer birçok akademik becerinin kazanılması için önkoşul niteliği taşıyan okuma, öğrencilerin akademik başarıları için yordayıcı özellik taşıyan işlevsel bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarÇeşme ve Alaçatı, çocuklar için birçok eğlenceli aktiviteye imkan sağlıyor. Su parkları, plajlar ve çiftlikler çocuklar için keyifli bir tatil sunarken; Alaçatı’nın tarihi sokaklarında gezmek, rüzgar sörfü yapmak veya yelken dersleri almak da çocuklar için unutulmaz deneyimler olabiliyor. Şüphesiz su aktivitelerini sadece çocuklarla sınırlamak olmaz, siz de onlarla birlikte eğlenebilirsiniz.
#1İlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtRusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşta, askeri hedefler ve enerji santrallerine ilişkin saldırılar gündemden düşmüyor. Kimlik, kültür ve tarih alanında yürütülen amansız savaş gözden kaçabiliyor. Rus güçleri, Ukrayna'nın belleğini oluşturan kütüphanelerini, müzelerini ve devlet arşivini de hedef alıyor. Varolma savaşında ön cephede mücadele eden Ukraynalı kütüphaneciler ise canlarını hiçe sayarak, olabildiğince fazla sayıdaki belgeyi koruma altına alıyor. Tarih sahnesinden silinmemek için mücadele veren kütüphane görevlileriyle tanışın...
#Ukrayna-Rusya SavaşıKadim medeniyetlerde ve doğu kültüründe anlatının atası ‘kıssa’lardır. Hikâye, masal, fıkra, rivayet ve menkıbelerin genel adıdır bu terim. İçinde bir ‘hikâye’ bulunduran kıssalarla olağanüstü durumlar, din kaynaklı fevkâlâde, kutsal olaylar anlatılarak insanlara ahlakî öğütler vermek amaçlanır. Başka bir ifadeyle, gaye; insanlığa ibretlik olaylar anlatılarak sonucunda bir ders çıkarılmasıdır.
#Konuk YazarMelis’in ikizleri ergenlik dönemine yaklaşıyor ve haliyle cinsellikle ilgili konuları merak ediyorlar, akıllarına takılan şeyleri soruyorlar. Gizem’in kızı daha 4 yaşında ama o da kadın ve erkek bedeniyle ilgili ayrımı fark etmeye başlıyor. Çocuklara cinsellik eğitimi ilk olarak ebeveynleri tarafından verilmeli. Peki ama onlarla konuşurken nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?
#Bebek Nasıl OlurTürk edebiyatının özgün ve güçlü kalemlerinden yazar ve şair Mevlana İdris Zengin, tedavi gördüğü Kahramanmaraş’ta hayata veda etti. “Bir kum tanesiyim ama çölün derdini taşıyorum” dizelerinin şairi bugün ikindi namazına müteakip Eyüp Sultan Camisi’nde son yolculuğuna uğurlanacak.
#Şair Mevlana İdris ZenginMevlana İdris Zengin ile ilgili son dakika haberi gündemde yer alıyor. Mevlana İdris Zengin’in hayatını kaybettiğini kardeşi yazar Salih Zengin duyurdu. Zengin'in vefat haberinin ardından siyasiler sosyal medya hesaplarından art arda taziye mesajları paylaştı. Peki, Mevlana İdris Zengin kimdir, kaç yaşındaydı, neden öldü?
#Mevlana İdris ZenginYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Türk Diasporası içerisinde yazın alanındaki yetenekleri keşfetmek amacıyla ‘YTB Türkçe Ödülleri’ yarışmasını düzenliyor. Yarışmaya son başvuru tarihi ise 30 Haziran 2022 olarak belirlendi.
#Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanlığı7 yaşındaki İsmail Saraçoğlu yukarıdaki dizeleri babasıyla birlikte gittiği bir doğa yürüyüşünden sonra 15 dakikada yazdı. Annesi sosyal medyada paylaştı ve bu satırlar kısa sürede yüz binlerce beğeni aldı. Eğitimciler yeteneği doğru yönlendirilirse İsmail’in başarılı bir şair olabileceği yönünde görüş bildirirken, şarkıcı Ufuk Beydemir de o dizeleri besteledi.
#İsmail Saraçoğlu