Güncelleme Tarihi:
Toplumsal normlara kafa tutmak zor iş. Hele söz konusu bir prensesse görün bakın neler oluyor! Tam yüz yıldır kalesinde yalnız yaşayan Prenses Sue, günün birinde asil prensinin gelip onu kurtaracağı günün hayalini kuruyor. Tüm prenseslik kitaplarını okumuş ve saç örgülerini yerlere kadar uzatmış olan Sue artık dünyayı görmeyi ve birazcık nefes alabilmeyi hak ettiğini düşünüyor haklı olarak. Ve beklemekten taşa dönüşüp sıkıntıdan patlamasına ramak kala rüya gibi bir prens çıkageliyor. Atladıkları gibi havalı bir ata, koyuluyorlar yola.
Prenses Sue için ‘mutlu son’un böylece başlıyor olması gerekirdi değil mi? Klasik masallar ve sıradan prensesler için evet ama Sue hiç de onlardan değil. O saçlarını kısacık kestirmek, serüvenlere atılmak, ata binmek ve başka eğlenceli şeyler yapmak istiyor. Bu yüzden de onu bir şatodan kurtarıp başka bir şatoya hapseden, yüzünde her daim gülümseme, saçlarında lüle görmek isteyen, kendisine zırh, ona kabarık elbiseleri yakıştıran prensin tam bir budala olduğunu anlaması uzun sürmüyor. Ve Prenses Sue için hayat asıl şimdi başlıyor. Yanında değme prensin zırhsız yaklaşamayacağı bir de arkadaşı var üstelik. En maceraperestinden, sıradışı bir arkadaş.
Anna Kemp mizah yüklü bir öyküyle alışılagelen cinsiyet rollerine meydan okuyor. Roald Dahl Komik Kitap Ödülü kısa listesine giren kitabın çizimleri ödüllü illüstratör Sara Ogilvie’den.
PRENSESLER
USLU DURMAZ
Anna Kemp
Resimleyen: Sara Ogilvie
Çeviren: Sima Özkan
Beta Kids, 2017
32 sayfa, 23.5 TL
Bu kitapta senin de öğretmenin var...
Okul hayatımızın en hayret verici fark edişlerinden biri öğretmenimizin de bir ‘insan’ olduğunu anladığımız o an olabilir. Şaşkınlığımıza bir de soru eşlik eder: “Nasıl yani?”
Bu sorunun cevabını tüm ayrıntılarıyla veren, bizi, en insan ve en öğretmen halleriyle, çeşit çeşit öğretmenle tanıştıran bir kitap var elimde. Öyleyse yakından bakalım. Nasıl mıdır öğretmenler? Uzun, kısa, koyu, açık, geniş ya da ince, kadın ya da erkek olabilirler. Ama dış görünüşlerinin öğretmenlikleri üzerinde farklı etkileri yoktur: Ufak bir öğretmen yarım öğretmen sayılamayacağı gibi, iri bir öğretmen de iki öğretmen değildir yani.
Bazılarının az, bazılarının çok giysisi vardır ama hepsi de giysilerinin altında tamamen çıplaktır.
Bazen okulun dışına çıkarlar, herkes gibi kuyruklarda bekler, çantalarını karıştırır, otobüse binerler. Ama eninde sonunda sınıfa dönerler.
Kendi aralarında öğretmence konuşsalar da çocuklarla konuştukları dil her an değişebilir. Bazen heceleri vurgulayarak, bazen bağırarak, bazen de şarkı söyler gibi konuşurlar. Kimisi ders anlatırken dans eder, kimi hoplayıp zıplayıp müzik çalar, kimi de kendi susup çocukları konuşturur. Hangi çeşit olursa olsun öğretmen kızınca her şey durur ve toplama bile yapılmaz. Her öğretmenin içinde sayılar, şemalar, nehirler, beş duyu ve daha neler neler vardır. Hepsi de çocukların içine sızar ve yerini bulur; en ufaklar en önde, en uzunlar en arkada ayakta. Günü geldiğinde aynı sırayla dışarı çıkmak üzere...
Susanna Mattiangeli’nin şiirsel dili ve Chiara Carrer’in incelikli illüstrasyonları bir araya geliyor ve çocuklara karşı konulmaz bir vaatte bulunuyor; bu kitapta senin öğretmenin de var!
ÖĞRETMEN VAR
Susanna Mattiangeli
Resimleyen: Chiara Carrer
Çeviren: Bahar Ulukan
Çınar Yayınları, 2017
28 sayfa, 15 TL.