Anne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıÖzellikle çalışan anne babalar için aile büyüklerinin çocuk bakımına yardımcı olmaları paha biçilmez bir şey. Buna rağmen torunlarına özenle bakan büyüklerimizle çocuk bakımı konusunda anlaşmazlık yaşamak oldukça yaygın bir sorun. Kendi tecrübelerine ve deneyimlerine güvenen büyüklerle, çocuklarını kendi yöntemleriyle büyütmek isteyen anne babalar arasında zaman zaman gergin anlar yaşanabiliyor. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde çocuk büyütürken kuşak çatışması yaşayanlara kulak verdik.
#Çocuk Bakımı22 yıldır tiyatro sahnesi, ekran ve beyazperdede. Sosyal sorumluluk alanında aralıksız çalışıyor. Kurucu ortağı olduğu işlerle sanatın daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor; “Arkadaşlarım bana kumandayla durdurmak gibi bir özellik yüklemek istiyorlar” diyor. Kanal D’de yayımlanan ‘Bir Derdim Var’ dizisinin başrol oyuncusu Mert Fırat’la buluşuyoruz. Hayatı, evliliğini, babalığı, aşkı ve bilinmeyenlerini konuşuyoruz: “Kolay kolay öfkelenmem ama öfkelendiğimde arızaya bağlarım.”
#Mert FıratUşak'ın Eşme ilçesinde nadir görülen bir deri hastalığı olan, halk arasında 'yılan bebek' denilen Harlequin tipi iktiyozis hastalığıyla dünyaya gelen Gökdeniz T.'ye babası Musa T.'nin (32) açtığı soybağının reddi davası, 2,5 yıl sonra sonuçlandı. Dava istinaf yolu açık olmak üzere reddedilirken, anne Ela Fidan (28), "Babasının bu davayı açmasıyla, namusum ve gururumu ayaklar altına alındı. Fakat endişelenmem gereken asıl konu bu değildi. Her ne kadar bu durumun canımı yaksa da beni korkutan tek şey oğlumdan alınacak kan örneğiydi. Ben, Gökdeniz'in cildi kanamasın diye saat başı kremleme işlemi yaparken, babasının acımasızca davranması çok yüreğimi yaktı" dedi.
#Yılan BebekHürriyet Pazar, geçen haftalarda okurlarına son dönemde meslektaşları arasından sıyrılıp bu dönemin jön ve jönfisi olarak öne çıkan kadın ve erkek oyuncuları sordu. Düzenlenen ankette 360 bin oy kullanıldı; birinciler Aytaç Şaşmaz ve Cemre Baysel oldu. Biz de yeni jön ve jönfiyle buluştuk; oyunculuğa başlama hikâyelerini, hayatlarını, projelerini ve bilinmeyenleri konuştuk. Baysel ve Şaşmaz seçilmelerinin inanılmaz değerli olduğunu ve bu durumdan gurur duyduklarını söylediler.
#Aytaç ŞaşmazHerkesin babası çok özel ama bazı babalar var ki ağzından çıkan sözler tüm ülkenin kulağına küpe oluyor. Sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor, herkes ondan bahsediyor. Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kızı Tuna Ortaylı Kazıcı ile baba-kız ilişkileri hakkında konuştuk. Kuşak farklılıklarından, birlikte yaptıkları seyahatlerden, en mutlu anlarından bahsettik. Ve tabii tatlı atışmalarına tanık olduk.
#İlber OrtaylıPeter Hristoff, Yeşim Demir Pröhl ve Elif Erdoğan’ın küratörlüğünde Yapı Kredi Kültür Sanat’ta açılan ‘Memento İstanbul: Hristoff Aile Arşivi’, üç kuşak boyunca İstanbul’da yaşamış Bulgar asıllı sanatçı bir ailenin gözünden Cumhuriyet’in erken yıllarının İstanbul’una farklı gözle bakmamızı sağlayan etkileyici bir sergi.
#Memento: İstanbul: Hristoff Aile ArşiviOnlar ekranın parlak isimlerinden. İkisi de eğitimli ve yetenekli. Dış görünümleriyle de beğeniliyorlar. ‘Yalnız Kurt’ dizisinin başrol oyuncuları Damla Colbay ve Hasan Denizyaran’la buluştuk. 30’larına yaklaşan ikiliden Denizyaran bu yaşlardan çocuk beklediğini söylerken Colbay “Beklentilerim yüksek, artık ne gelecekse evrenin sürprizlerine açığız, gelsin” diyor. Onlarla geçmişlerini, işlerini, gelecek hayallerini ve aşkı konuştuk.
#Damla ColbayErkek giyim markası BİSSE’nin kurucusu Mustafa Kefeli ile ‘doğduğu evi’, çocukluğunu ve iş hayatını konuşmak üzere bir araya geldik. Bir dağın yamacında, yemyeşil bir doğada, kalabalık bir ailede doğduğu için kendini şanslı hissetiğini anlatan Kefeli, şunları söylüyor: “Güzel bir ailede büyüdüm. Ayaklarımın üzerinde durmayı öğrendim. Çalıştım ve çalıştıkça başarılı oldum. İstanbul’a ilk geldiğimde çalıştığım muhallebiciye gelip baklava isteyen bir müşterinin davranışları yüzünden işi bıraktım ve yeni yolumu çizdim...”
#Mustafa KefeliRol denildiği zaman akla iki tip tanım gelir. Birincisi herhangi bir yerde canlandırma, gösterme gibi taklitlerini yerine getiren kimsedir. İkincisi ise bir insanın ya da bir şeyin yapmak zorunda olduğu ve üstüne düşen görevi olarak tanımlanır. Burada bahsetmek istediğimiz tanım, kişinin üstüne düşen görevlerdir. Rol, sosyal durumdaki insanlar tarafından kavramsallaştırılmış olan davranış, hükümlülüğün, inanç ve norm olarak bilinir. Rol çatışması, karmaşası gibi tanımları sizler için derledik.
#Rol Nedir?Gösterilerinde izleyenleri kahkahaya boğuyor, ekranda Güldür Güldür Show programında güldürürken düşündürüyor, filmleri çok izleniyor. Bu kez yazdığı ‘Dışarıdakiler’ adını verdiği romanıyla kalemini konuşturuyor. Oyuncu Alper Kul’un yazdığı romanı ve hayat, sohbet konumuzu oluşturuyor. Buyurmaz mısınız?
#Alper Kul‘Evlilik’ demek ‘cepheleşmek’ demek değildir; evlilik ‘birliktelik, birlikte yürümek’ demektir. Cepheleşerek evliliği yürütürseniz, o sana tabak fırlatır sen de tabak fırlatırsın. Evlilikte böyle bir anlam yoktur. İyi niyet varsa evlilikteki çatışmalar kolay bir şekilde çözülür.
#EvlilikSevilen çocuk klasiği ‘Mumi’ serisiyle bilinen Tove Jansson’un 1982 yılında yazdığı yetişkinlere yönelik üçüncü kitabı ‘Dürüst Yalancı’, bireyin kendisine ve başkalarına söylediği yalanlar etrafında ustaca kurgulanmış, rahatsız edici ama insana dair bir umudu da barındıran, sade ve etkileyici bir roman.
# Tove Janssonİleri yaşlardaki insanların en büyük psikososyal sorununun yalnızlık olduğunu belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kültürümüzdeki geniş çekirdek aile kavramının yalnızlık sorununa çok değerli bir çözüm sunduğuna dikkat çekiyor. İleri yaştaki kişilerin bilgi ve birikimlerini çocuklarına ve torunlarına aktarmasının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dede-torun ilişkisinin çocuğun sosyalleşmesine katkılarının büyük olduğunu vurguladı.
#AileDünyanın neredeyse her yerini etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19) salgını ülkemizde de görülmeye başladı. Salgın olarak adlandırılması bile başlı başına rahatsız edici olabilirken; koronavirüsün yayılım hızı, bulaşma yolu ve tedavi sürecinin zorluğu insanların bu virüsten daha fazla endişe duymasına sebep olmaktadır. Koronavirüsün tıbbi boyutlarını uzman doktorların ayrıntılarıyla anlattığını belirten Uzman Psikolog Naciye Tokaç, virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte gelişen psikolojik boyutları ve neler yapılabileceğini anlattı.
#Koronavirüs“Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ‘Torunumu Beklerken’ programıyla torun sahibi olmaya hazırlanan büyükanne ve büyükbabalara ücretsiz eğitim veriyor.” Bu e-mail’i okuduğumda, bundan yedi ay önce kızımı kucağıma almamla başlayan, muhteşem olduğu kadar yorucu ve stresli süreci düşündüm. Ne kadar zordu minicik bir bebeğe alışmaya çalışırken etrafımdakilerin söylediklerini duymazdan gelmeye çalışmak ve doğru bilinen yanlışları kırıcı olmadan anlatmak. Kimdi bu insanlar? “Bu çocuk ağlıyor, kesin aç”, “Kulağı ağrıyor olabilir, sütünü damlat”, “Kucakta çok tutma, alışmasın”, “Sallamadan gaz çıkmaz” ve “Ben senin gibi kaç tane büyüttüm” gibi laflara gülüp dalga geçtiğim de oldu, sinirimden ağladığım da. Kızımla bağ kurmaya çalışırken annemle olan ilişkimin zarar görmeye başladığını fark etmem en üzüldüğüm anlardandı. İşte tam bu durumlara ilaç gibi gelecek bir program ‘Torunumu Beklerken’. Eğitimi veren uzmanlarla ve katılımcılarla konuştuk.
#Mustafa YaşarÖmür Kurt yine önemli bir iş gerçekleştirdi. “200 Adımda Ergenlik Rehberi” hazırladı. Bir ergen annesi olarak pek çok sorumun cevabını buldum. Esaslı uzmanlarla soru-cevap şeklinde geliştirmiş. Yazar iyi niyetli, uzmanlar iyi niyetli. Hepsi geleceği kurtarmanın çocukları kurtarmaktan geçtiğine inanıyor.
#YazarYargıtay 2. Hukuk Dairesi, kadının sadakatsizliği nedeniyle boşanan çiftin çocuklarının velayetini, "annenin bu yaşam tarzının, çocukların bedeni, fikri ve ahlaki gelişmeleri bakımından ciddi risk teşkil edeceği" gerekçesiyle babaya veren yerel mahkeme kararını bozdu. "Çocuğun üstün yararı"nın korunmasının önemine işaret eden Daire, görüşlerini açıklama olgunluğuna erişen çocukların anneyle yaşamak istemeleri, annenin de velayet görevini yerine getirecek sosyal ve ekonomik şartlara sahip olduğunun anlaşılması karşısında çocukların velayetinin babaya verilmesini bozma nedeni saydı .
#YargıtayGünümüz gençlerinin en önemli özelliği hız. Onlar hızlılar, çabuk karar alıyorlar, çabuk tüketiyorlar, oyuncak yerine iPad’le oynamayı tercih ediyorlar. Anne babalarsa zaman zaman onların bu hızına yetişmekte ve sağlıklı iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Zaman zaman çocuklar da ebeveynleri tarafından anlaşılmadıklarından şikayet ediyorlar. Bunu aşmak içinse ebeveynin, çocuğuyla birlikte büyümeye ve keşfetmeye açık olması gerekiyor.
#EbeveynVe merakla beklenen ‘Ahlat Ağacı’ nihayet vizyonda! Son dakikada dahil edildiği Cannes Film Festivali’nde dakikalarca ayakta alkışlandı, eleştirmenlerden yüksek notlar aldı. Söz konusu bir Nuri Bilge Ceylan filmi olduğu için bunlar aslında alışık olduğumuz şeyler. Farklı olan, filmi sırtlayan oyuncuların bu kez komediden geliyor olmaları. Kırmızı halıdaki pozlarıyla da magazin gündemine oturan oyunculardan Murat Cemcir, Doğu Demirkol ve Hazar Ergüçlü’yle buluştuk. Filme dahil olma hikâyelerini, Nuri Bilge Ceylan’la çalışma tecrübelerini konuştuk.
#Murat Cemcir