Michelin değerlendirmeleriyle ilgili eleştirim, tavsiye listesinde olması gereken bazı restoranların Bib Gourmand’da, Bib Gourmand’da olması gerekenlerin tavsiye listesinde olması… Önümüzdeki senelerde Bodrum’dan Atgeç, İstanbul’dan Asmalı Cavit gibi meyhanelerin; Adana Ocakbaşı ve Zübeyir gibi kebapçıların, Basta! Neo Bistro, Nazende gibi şef lokantalarının girmesi temennim.
#Somer SivrioğluBoğaz’ı, Tarihi Yarımada’sı, balıkçı, meyhane, ocakbaşı ve çarşılarıyla İstanbul turistler için gerçek bir cazibe merkezi.Manzarası, yemekleri ve servisiyle öne çıkan seçenek çok, seçmek zor. Biz de jürimize sorduk; konuklarını nereye götürüyorlar, şehri ve mutfak kültürümüzü hakkıyla yansıtanlar hangileri?
#MisafirSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıNohut, çeşitli baharat ve taze otlarla hazırlanan falafel, veganların can dostu. Lübnan, Suriye ve Mısır gibi pek çok Ortadoğu ülkesinin de baştacı... Ülkemizde hem restoran menülerinde hem de sadece falafele adanmış dükkânlarda artık sıklıkla karşımıza çıkıyor. Giderek artan popülerliği de en iyisini yapan adreslerin peşine düşürüyor. Jürimiz usulünden sunumuna falafelin en lezzetlilerini seçti...
#NohutTantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#Vegan“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer Sivrioğlu“MasterChef” jüri üyesi Somer Sivrioğlu, daha önce “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil” demiş ve bunun nedenlerini sıralamıştı. Şimdi de başlığa aldığımız bu çözüm önerisini söylüyor. Değindiği başka konular da var elbette. Mesela Avustralya ve Türkiye arasındaki ikili yaşamı, mesela neden kaos ve kargaşadan beslendiği, mesela İstanbul’da açmayı düşündüğü restoran... Hepsi bu röportajda, afiyetle okuyunuz...
#Somer SivrioğluBahar geldi, güneş yüzünü gösterdi, ortalık şenlendi… Üstelik hava hala serin, sıcaklar henüz basmadı yani İstanbul’u sokak sokak gezmenin tam vakti. Baharda semtleri boydan boya gezmeyi çok seviyorum. Bu hafta sonu da Moda’da bir gezinti yaptım ve Moda’da yapılacaklar listesi hazırladım. Size de kolaylık olacak şekilde net bir liste ile karşınızdayım.
#Moda'da Gezilecek YerlerŞef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?
#GazetehaberleriHemen hemen bütün kebap salonlarında lahmacun ve içli köfte bulunuyor. Açıkçası bir çoğunun lezzetini de beğenmiyorum. Çünkü oralar lahmacun ve içli köfte salonu değil, kebap salonu. Onların işi kebap yapmak. Yanında mönüde bulunsun diye, yani çeşit olması için yapıyorlar lahmacun ve içli köfteyi. Özen yok, lezzet yok. Ben ise üşenmedim internetten Anadolu'nun bu iki lezzetini en güzel nerede yerim diye araştırdım. Malum pandemi nedeniyle restoranlarında oturup yemesem de gidip tek tek inceledim mekanları. Yaklaşık 10 farklı mekandan size öne çıkan 4 restoranı öneriyorum. İşte lahmacun ve içli köftenin en iyileri...
#LahmacunTam 30 senedir restoranı Çiya Sofrası’nda yerel ve geleneksel yemekler sunuyor, onları uluslararası alanda tanıtmaya çalışıyor. Yıllara yayılan bu çabanın son ürünü ise bu coğrafyaya ait tam 550 tarife yer verdiği ‘The Turkish Cookbook’ oldu. Şef Musa Dağdeviren’le dünyaca ünlü yayınevi Phaidon etiketiyle yarın çıkacak İngilizce kitabını ve unutulmuş lezzetlere sahip çıkmanın önemini konuştuk.
#Çiya SofrasıDünyanın en ünlü şeflerinin hayatlarını konu alan Netflix belgeseli ‘Chef’s Table’ın cuma yayına giren yeni sezonunda ilk kez Türkiye’den bir şef var: Musa Dağdeviren. Belgeselin ona ayrılan bölümünde aşçılık tarihçisi Özge Samancı, Dağdeviren’i şöyle tanımlıyor: “Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek antropoloğu; restoranı Çiya da bir yemek müzesi.” Vogue yemek editörü Cemre Narin ise, “Onun lokantasına gittiğinizde Türkiye’nin bütün köylerini ve kentlerini aynı anda ziyaret etmiş gibi olursunuz” diyor. Musa Şef’le, belgesele konu olan hayatını ve bu coğrafyaya ait, onun ‘bizli’ dediği yemeklerimizi konuşmak üzere buluştuk.
#Netflix2016 yılı boyunca birçok yeme-içme festivaline ev sahipliği yapan İstanbul’un, en popüler semtlerinden en iyi restoranlarına ve hatta 2016 yılı boyunca Zomato kullanıcılarının en yüksek puanlarla değerlendirdiği top 5 restorana kadar pek çok bilgiyi bu listede bulabilirsiniz.
#2016İngiliz The Observer gazetesi aylık yemek dergisinin Aralık sayısını 2015'in bilançosuna ayırdı. Dergi, dünyanın en önde gelen restoranlarının ve yemek yayınlarının yıldız isimlerine 2015'te yedikleri en iyi yemekleri sordu.
#Yemek KültürüTürkiye’nin kültür başkenti İstanbul’a Avrupa Yakası’ndan girişte trafiğe takılıp saatlerce bekleyebilirsiniz. Oysa karşı kıyısındaki Anadolu Yakası daha az telaşlı, daha yeşil, daha temiz. Kültürel çeşitliliği yansıtan Osmanlı sarayları, sanatkârane otelleri, leziz mutfağı ve hipster eğlence mekânlarıyla gezginlere alternatif bir rota sunuyor. Boğaziçi’nde, çam korularının altındaki geçmişin balıkçı köylerinde çıkacağınız gezinti yediğiniz baklavaları yakmanıza yardımcı olacak sahildeki çay bahçelerinde deniz manzarası eşliğinde stresten arınacaksınız. Zenginler İstanbul’un kuzeyindeki villalarında kentin tadını çıkarırken güneydeki Kadıköy’de semt pazarları, kitapçılar, barların dizildiği sokaklarla canlı bir hayat var.
#Anadolu Yakası Gezilecek YerlerSizi bilmem ama ben her gezi için bir bahane bulurum. Bazen saçma sapan, bazen de inandırıcı olur. Zaten yola çıkmayı aklıma koymuşumdur. Hatta bazen bahaneyi yolda bulurum. Kimi zaman bilinmedik bir coğrafyayı keşfetmeye niyetlenirim. Bu bahaneyle başladıklarım, zorlu yolculuklardır. Uzun yürüyüşler, dik yokuşlar, ormanlar, nehirler, çadırlar, kuş sesleri, karanlık geceler vardır içinde.