Dünyaca ünlü şeflerin unutamadıkları yemekler arasında Türkiye'den iki lezzet
İngiliz The Observer gazetesi aylık yemek dergisinin Aralık sayısını 2015'in bilançosuna ayırdı. Dergi, dünyanın en önde gelen restoranlarının ve yemek yayınlarının yıldız isimlerine 2015'te yedikleri en iyi yemekleri sordu.
Sonuçları görünce göğsümüz annelerimizin pofuduk kekleri gibi kabarmasın mı? Zira 32 maddelik listede Türkiye'den bir de değil iki restoran birden var. Hem de sektörün en tanınmış isimlerinin favorileri...
Çiya Sofrası'nın en lezzetlileri bir arada
Dünyanın en iyi restoranları listesinin gedikli şampiyonu Noma'nın şef patronu René Redzepi'nin tercihi Çiya Sofrası ve Kadıköy Çarşısı. The Observer'ın listesinin de en tepesinde yer alan restoran için Redzepi şöyle diyor:
"Kadıköy Çarşısı'nda dolaşırken tezgahlardan sarkan kurutulmuş patlıcanlar, kırmızı biberler, taze dürümler ve bardaklar dolusu Türk çayı görürsünüz. Sokaklardaki satıcılar o gün yakaladıklarını bağıra bağıra ilan ederler. Bu bazen bir torba sardalye olur, bazen bir Karadeniz kalkanı, bazen de bir kilo midye. Bu tablo gibi çarşıdan Çiya'ya gitmek için geçtim. Benim için burası mükemmel bir restoranda olması gereken her şeye sahip. Geleneksel ama yeni şeyler denemekten de korkmuyor. Geniş ve sıcak bir ambiyansı var. Yemekler, Anadolu mutfağının tüm nimetlerini barındırıyor: Vişneli kuzu, sirkeli maydonoz salatası, kuşüzümlü ve baharatlı pilav... Güzel bir bahar gününde sırf burada yemek yemek için bir uçağa atlayabilirim."
Karam Sethi'nin yemelere doyamadığı köfteler
'KEBABIN GELEBİLECEĞİ SON NOKTA'
Londra'nın en lüks iki restoranı Trishna ve Gymkhana'nın şef patronu Karam Sethi ise Sultanahmet Köftecisi'nde yediği kuzu kıymasından köftenin tadına doyamamış:
"İstanbul'a bu yıl ilk defa gittim ve Sultanahmet Köftecisi diye bir yerde yemek yedim. Yakınlardaki Sultanahmet Camii'ni ziyaret ettikten sonra mekanın kapısındaki uzun kuyruğu görünce ne oluyor diye bakmaya gittik. Burası kuzu etinden yapılıp kömür ateşinde pişen köfteleriyle meşhur. Yanında ekmek, acı biber turşusu ve kendi ürünleri olan kırmızı biber salçası yeniyor. Önce bir porsiyon söyledik, masadan altı porsiyonla kalktık. Bu kadar sulu, lezzetli bir şeyi bulmak çok zordur. Sanıyorum işin sırı etin kalitesinde ve yağ oranında. Köfteleri de ızgaradan düşer düşmez servis ediyorlar. Böylece kömürün tadını almaya devam ediyorsunuz. Tarifi yıllar boyunca çalışarak mükemmelleştirmişler. Kebabın gelebileceği son nokta."
Masa'nın dillere destan suşisi
LİSTEDE DOĞAL KAYMAK DA VAR SUŞİ DE
Listenin geri kalanı ise tam bir gurmeler şöleni. Ancak böyle deyince hepsinin çok karmaşık yemekler olduğunu da düşünmemek lazım. İşi bilenler için için pastörize edilmemiş bir kaşık kaymak bile o yılın en lezzetli yiyeceği olabiliyor.
İşte 2015'in en lezzetlileri...
Salamura ringa balığı tabağı, Russ & Daughters, New York
Yotam Ottolengi (Şef ve yemek yazarı)
Ottolenghi'nin favorisi ringa tabağı
Idiazábal peyniri, Urbia dağları, İspanya
Elena Arzak (Arzak şef patronu)
Dashi içinde pişmiş kuşkonmaz, tofu ve yumurta, Koya, Londra
Sarit Packer ve Itamar Srulovich (Honey&Co şef sahipleri)
County Cork'tan gelen deniz kestaneleri
Jacob Kenedy (Bocca di Lupo şef patronu)
Petrie'nin tercihi Murphy's'in deniz tuzlu dondurması
Deniz tuzlu dondurma, Dingle, County Kerry
James Petrie (Gordon Ramsay Group yönetici şefi)
Yuzu eriştesi, Afuri, Tokyo
Brett Redman (The Richmond, Elliot’s ve Jidori şef sahibi)
Khao chae, Lai Rod, Bangkok
Fuchsia Dunlop (Yemek yazarı)
Izgara karides, Sa Foradada, Mayorka
Tomos Parry (Kitty Fisher’s baş şefi)
Pastörize edilmemiş kaymak, Ottinge Court Çiftliği, Kent
Stephen Harris (The Sportsman, Seasalter, Kent şef patronu)
Iio Jozo’nun fujisu sirkesi, Japonya
James Lowe (Lyle's baş şefi)
Pasta al forno, La Cantinetta, Barolo, İtalya
Sam Harris (Zucca şef-patronu)
Ochazuke, Ishikawa, Tokyo
Isaac McHale (The Clove Club baş şefi)
Toskana porcini mantarında bir numara
Porcini mantarı, Toskana
Ruth Rogers (The River Café şefi ve kurucusu)
Istakozlu makarna, Hedone, Londra
Nathan Outlaw, (Restaurant Nathan Outlaw şef patronu)
Suşi, Masa, New York
Hélène Darroze (Hélène Darroze at the Connaught şef-kuzineri)
Mission Chinese'in pizzası basit ama çok lezzetli
Pizza, Mission Chinese, New York,
Lee Tiernan (Black Axe Mangal şef-sahibi)
Kuzu çevirme, Segovia, İspanya
Nieves Barragán (Barrafina yönetici şefi)
Tarte tatin, Lamotte-Beuvron, Fransa
Shuko Oda, (Koya Bar baş şefi)
Meyveli tatlı sevenler buraya: Tarte tatin
Keçi loru köpüğü, Lyle's, Londra
Anissa Helou (Yemek yazarı)
Pizza, Gjusta, Los Angeles
Claire Ptak, (Violet Bakery sahibi)
Hindi, İskoçya
Blanche Vaughan (Aşçı ve yemek yazarı)
Hamburger, Four Seasons, New York
Fergus Henderson (St John sahibi)
Izgara karnabahar, Hearth, New York
Jasmine ve Melissa Hemsley (Mutfak yazarları)
Ve uğruna İtalya'ya gidilesi o spaghettoni
Spaghettoni, Ristorante Lido 84, Garda Gölü, İtalya
Andrea Petrini (Yemek yazarı, Gelinaz! kurucusu)
Porra de naranja, Arte de Cozina, Málaga, İspanya
Samantha Clark (Moro ve Morito şefi ve sahibi)
‘Adidas’ nigiri, Sawada, Tokyo
Enrique Olvera (Pujol şef-patronu)
Bonnat'nın kakaosu adı üzerinde Madagaskar'dan geliyor
Bonnat Madagascar çikolatası
David Williams (The Observer şarap yazarı)
Kaymaklı tavuk, The Clove Club, Londra
Thomasina Miers (Wahaca kurucusu, mutfak yazarı)
Jamón, Barselona, İspanya
Angela Hartnett (Murano ve Cafe Murano şef patronu)
Cüce istakoz, Firth of Clyde
Ben Reade (Edinburgh Food Studio kurucusu)