PaylaÅŸ
Oturduğunuz semt aynı zamanda yaşam tarzınızı ve kimliğinizi yansıtıyor bence. Etiler’e gidince başka insanlarla karşılaşıyorsunuz, Taksim’e uğradığınızda başka. Semtin yaşama şeklini ise biraz konumu, biraz da o semtte ağırlıklı olarak hangi insanların oturduğu belirliyor. Belediyelerin de bu işteki payını göz ardı etmemek lazım tabii.
Ben Kadıköy’de yaşamıyorum. Ancak ayda birkaç kez orada yaşayan arkadaşlarımı ziyaret etmek için gidiyorum oraya. Son zamanlarda arkadaşlarımdan, çevremdeki Kadıköylülerden duyduğum kadarıyla Kadıköy iyi bir lezzet durağı olmaya da aday.
Bir kere her şeyden önce, Kadıköy’ün balıkçıların, manavların, şarküterilerin ve aktarların olduğu çarşısı bir harika. İskeleden çarşıya çıkarken uğrayıp nefis köftelerinden ve sütlü kadayıflarından yiyebileceğiniz bir yer var: Ekspres İnegöl köftecisi. Gitme fırsatı yakalayanlar için önemli bir tavsiye: Mutlaka sütlü kadayıfın tadına bakın.
Kadıköy çarşısı zaten bir lezzet yumağı. Çiya Kebap ve Çiya Sofrası da bu lezzet yumağının bir parçası. Yöresel yemeklere meraklı olup da ağzının tadını bilenler için bu iki mekân biçilmiş kaftan. Çarşıdan yukarıya, Bahariye Caddesi’ne doğru yürürken birbirinden çok farklı iki mekana uğramak şart. Biri, müşteriyi cazla çağıran ve son derece seçkin görünümlü Fauna.
Mekânın içinde dört ya da beş masa bulunuyor. Ve bir de günün mönüsünün yazılı olduğu tahta. Zeytinyağlıları ve şefin eliyle açtığı makarnalarıyla Fauna damakları şenlendirecek nitelikte. Yine çarşıyla Bahariye arasında küçücük bahçesi ve birbirinden lezzetli ev yemekleriyle Mola Yemek Evi gidilmeye değer.
Garnitürlü sandviç
· 6-8 dilim tost ekmeği
(Kepekli ya da çavdarlı tost ekmeği de kullanabilirsiniz.)
Sosu için;
· 200 gr krem peynir
(Labne peynir de kullanabilirsiniz.)
· 2 yemek kaşığı mayonez
· 2 demet dereotu (incecik kıyılmış)
2. seçenek
· 1 yemek kaşığı dolusu süzme yoğurt
· 2 tatlı kaşığı hardal
· 1 yemek kaşığı dolusu mayonez
3. seçenek
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır süt kreması
· 1 yemek kaşığı mayonez
· 1 demet dereotu
4. seçenek
· 1 yemek kaşığı dolusu diyet mayonez
· 1 yemek kaşığı ketçapÂ
· 2 yemek kaşığı dolusu krem peynir
Garnitür için;
· salam jambon
· dil peyniri, taze kaşar
· salatalık, domates
YAPILIŞI: Yukarıda sunduğumuz malzeme seçeneklerinden birini ya da birkaçını seçebilirsiniz. Sos malzemelerini küçük bir kasede çırpıp bir bıçak yardımıyla tost ya da sandviç ekmek dilimlerinin üzerine sürün. Üzerlerine koymak için peynir, turşu, somon füme ya da salam gibi değişik malzemeler kullanabilirsiniz. İsterseniz sandviçleri üçgen şeklinde parçalara ayırarak da servis yapabilirsiniz.
Gül reçeli
· 100-150 gr kokulu gül yaprağı
· 1 kg tozşeker
· Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan limon suyu
YAPILIŞI: Gül yapraklarını dağıtmadan çıkarıp beyaz uçlarını makasla kesin. Birkaç kez bol suyla yıkayıp süzün. Süzdüğünüz yaprakları bakır bir tencereye alıp üzerine limon suyu gezdirerek iyice ovun. Tozşekeri de ilave edip tekrar ovun. Tencerenin kapağı kapalı vaziyette bir gece kadar buzdolabında bekletin. Ertesi gün üzerine 3 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
Tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak 30 dakika daha pişirdikten sonra üzerinde biriken köpüğü bir el kevgiriyle alın. Ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken kuru kavanozlara doldurun. Kavanozları güneş almayan bir yerde saklayarak reçelin soğumasını sağlayın. Bzudolabına koyduğunuz reçeli soğuk olarak servise sunun.
PaylaÅŸ