Kabak tatlısının en iyi 10 adresi
Hafif tatlıları tercih edenler için ekim sonu, bayramdan farksız. Balkabağı sezonu resmen açılıyor, evlerde ve hemen tüm restoranlarda kabak tatlısı yapılmaya başlanıyor.
Üstelik kullanılan şerbet miktarına göre, bir porsiyonun kalorisi 200’e kadar düşebiliyor. Üstüne ister ceviz koyun, ister tahin. Ama lezzetli tatlının sırrı, kabağın güzelliği kadar şerbeti doğru ayarlamaktan geçiyor. Kabak tatlısı hem kırmızı ve beyaz etten, hem de zeytinyağlılardan sonra yenilebiliyor. İşte en iyilerini bulabileceğiniz 10 adres
LİSTE
1. Sultan Sofrası / ANTAKYA2- Çiya Sofrası / istanbul3- Boğaziçi borsa / istanbul4- Hünkar Restoran / istanbul5- Rüştü’nün Yeri / AYDIN6- Tarihi Karaköy Balıkçısı / istanbul7- Yedi Mehmet Restoran / antalya8- Feriye Lokantası / istanbul 9- Boğaziçi Lokantası / ankara10- Balıkçı Sabahattin / istanbul
SULTAN SOFRASITatlının sırrı sosunda
Lokanta, Antakya’da 100 yıllık bir taş binanın içinde, lezzetler hazinesi gibi. Sadece kabak tatlısı değil, mumbarı ve pilavı da çok meşhur. Tatlının sırrıysa, üzerine dökülen sosunda. Sosun içinde tahin, hindistan cevizi, ceviz içi ve Antep fıstığı var. Şehrin gözde lokantalarından Sultan Sofrası, 20 yıldır hizmet veriyor. Üstelik istanbul ve ankara’dan da kabak tatlısı için siparişler yağıyor. Bir porsiyon kabak tatlısı 4 lira. Dayanıklılığı bir ay olan kiloluk paketler ise, 10-12.50 lira. Tatlısı içinde, yöresel bir Antakya mönüsü size en fazla 20 liraya mal oluyor. kredi kartı geçiyor. Tel: (326) 213 87 59
ÇİYA SOFRASIDışı çıtır, içi yumuşak
1988’de kuruldu. Kadıköy Çiya Sofrası’nda sadece bir yöre değil, yöresel tüm Türk mutfakları var. Mumbar dolması, kuru biber dolması ve yuvalama en ünlü yemekler. Kabak tatlısı ise 15 gün kireç suyunda bekletildikten sonra yapılıyor. İçi yumuşak, dışı çıtır çıtır. Balkabağından yapılıyor ve kabuklar ince ince soyuluyor. Tahin ve cevizle servis ediliyor. Bir porsiyonu 7, kilosu 35 lira. Güzel bir akşam yemeği, yanında kabak tatlısıyla kişi başı 25-30 lira tutuyor. İki katlı mekanın kapasitesi 120 kişi. kredi kartı geçiyor. Telefonla servis yapılıyor. Tel:(216) 330 31 90
BOĞAZİÇİ borsa RESTORANKabağı Akçaabat’tan
Restoran 1927’den beri hizmet veriyor. Kışın 140, yazın 300 kişilik kapasitesi var. Harbiye Lütfü Kırdar Kongre Sarayı içinde. Müdavimleri de kültür sanat dünyasından. Kabak tatlısının sırrı, Trabzon Akçaabat’tan gelen balkabağıyla yapılmasında saklı. Yahya Usta’nın usulüyle, kısık ateşte pişiriliyor. İsteyene tatlının yanında ceviz ve tahin de var. Bir porsiyonu 14 lira. Akşam yemeği için rezervasyon gerekebiliyor. istanbul’un en güzel Boğaz manzaralarından birine sahip borsa’nın ayva tatlısı da meşhur. İstinye ve Kandilli’de şubeleri var. Tel:(212) 232 42 01
HÜNKAR RESTORANNasıl pişirildiği önemli
120 kişi kapasiteli Hünkar Restoran, 1950’de kuruldu. Nişantaşı’ndaki mekanın Etiler’de de şubesi var. Ünlü müşterilerin lezzet durağı. Kabak tatlısının ünü, pişirilme usulünden geliyor. Kabak soyulduktan sonra doğranıyor ve bir kilo şeker koyularak pişiriliyor. İçine karanfil atılıyor ve yüksek ateşte yeniden pişiriliyor. Aşçıbaşı Feridun Usta, “iyi kabak tatlısı, tencerenin üçte ikisi boş kalıp, yüksek ateşte tatlının köpürmesi sağlanırsa olur” diyor. Kabak, Adapazarı’ndan geliyor. Üzerine ceviz veya kaymak konuluyor. Bir porsiyonu 8 lira. Rezervasyon gerekiyor.(212) 296 38 11
RÜŞTÜ’NÜN YERİ Yanında bir kase ceviz
Aydın Ticaret Odası’nın altındaki Rüştü’nün Yeri, Ege’nin kabak tatlısı yapan en ünlü mekanlarından. 1968’den bu yana hizmet veriyor. Rüştü’nün yeri, Bodrum’a gidenlerin yol üstü duraklarından. Burası aynı zamanda kebapçı. Izgara çeşitleri de çok beğeniliyor. Kabak tatlısı, pişirildikten sonra bir gün bekletiliyor. İçine biraz limon sıkılıyor. Yanında bir kase cevizle bir porsiyonu 5 lira. Kilosu 20 lira. Tel:(256) 225 19 47.
TARİHİ KARAKÖY BALIKÇISISezen Aksu’nun tercihi
Tarihi balıkçı, Cumhuriyet’le aynı yaşta. 1923’ten beri politikacısından sanatçısına ünlülerin uğrak yeri. Kağıtta levreği çok ünlü. Kabak tatlısının özel tarifi şefinde saklı. Burada tatlının, ceviz veya tahinle değil, sade yenilmesi öneriliyor. Sezen Aksu, Uğur Yücel ve Serra Yılmaz, tarihi balıkçının kabak tatlısına hayran. Bir porsiyonu 8 lira. 100 kişi ağırlanabiliyor ve rezervasyon şart. (212) 243 40 80
YEDİ MEHMET RESTAURANTKabak seçimi önemli
Antalya´nın tanınmış lezzet duraklarından Yedi Mehmet Restoran 1940’ta kuruldu. Kuzu tandır, gerdanlı kulaklı çorba, kelle buğulama ve mezeleriyle ünlü. Geleneksel Türk mutfağı, esnaf lokantası ve balık restoranı konseptlerini bir arada barındırıyor. Konyaaltı Sahili’ndeki mekanın kabak tatlısı, doğru kabak seçimiyle ünlenmiş. Dış kabuğu ince ince soyuluyor, 10 saat su içinde bırakılıyor. Piştiği zaman içindeki su, kapak açılarak buharlaştırılıyor ve fırına veriliyor. Mehmet Yaşin’in tercihi kabak tatlısının fiyatı 10 lira. İsteyene yanında ceviz, tahin veya kaymak da var. Tel: (242) 238 52 00
FERİYE LOKANTASIBoğaza nazır tatlı keyfi
15 yıllık ünlü lokantanın kapasitesi 200 kişi. Ortaköy, Çırağan Caddesi’nde. Görülmeye değer bir Boğaz manzarası var. Baklava yufkasında kayın mantarlı Çerkez tavuğu ve terbiyeli kuzu kuş gömü en ünlü yemeklerinden. Kireçli kaymakta bekletilerek yapılan kabak tatlısının porsiyonu 15 lira. Keyifli bir akşam yemeği de yanında içki ve tatlısıyla kişi başı 75-80 liraya mal oluyor. Rezervasyon gerekiyor. (212) 227 22 16.
BOĞAZİÇİ LOKANTASISiyasetçilerin gözdesi
1956’da kurulan esnaf lokantasına siyasetçiler akın ediyor. Kabak tatlısı fırında pişiriliyor. Sırrı içine atılan karanfilde. İsteğe göre tahin, fındık, fıstık veya kaymakla da servis ediliyor. Lokantanın ankara tavası da çok meşhur. Kapasitesi 130 kişi. Yakın yerlerden telefonla sipariş de kabul ediliyor. Kabak tatlısının porsiyonu 5.50 lira. Rezervasyona gerek yok. Tel: (312) 311 88 32
BALIKÇI SABAHATTİNYemek yiyene tatlı bedava
1940’ta kurulan ünlü balıkçının en ünlü yemeği fener balığı tava. Dört kişilik fener balığı ve bir büyük rakı 100 lira tutuyor. Bu keyifli akşamın ardından kabak tatlısı bedava. İster cevizle, ister kaymaklı doldurmayla servis ediliyor. Adapazarı’ndan getirilen kabaklar, özenle seçiliyor. Kaynatılıp bir gün bekletildikten sonra fırına veriliyor. 02.00’ye kadar açık. 200 kişilik mekan, her gün tıklım tıklım dolu. Rezervasyon şart. Tel: (212) 458 18 24
Gurmeler, yemek kültürü yazarları, gazeteciler ve meraklılarından oluşan jüri seçti
Mehmet Yaşin / Gezgin gurmeAyşe Nilhan Aras / Metro Gastro dergisi yay. yön. Ahmet Örs / GurmeEmine Bedel / Lezzet Dergisi Yay. Yön. Deniz Gürsoy / Yemek kültürü yazarıGönül Paksoy / GastronomSüheyl Budak / Antakya Mutfağı kitabının yazarıLale Mansur / OyuncuKamil Toygar / Ankaralı gurmeHakkı Kesirli / izmir Life Yay. Yön.