Soğuk çorbanın en iyi 10 adresi
Hem serinleten hem de açlık hissimizi bastıran, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi soğuk çorbalar... Susayanı yudum yudum, acıkanı kaşık kaşık doyuran bu hafif lezzet restoranların mönülerinde de giderek daha çok yer buluyor.
Ramazanda çorba geleneğinden vazgeçmeyenlerin de imdadına yetişen soğuk çorbanın başta sebzeli, yoğurtlu, domatesli ve fesleğenli olmak üzere pek çok çeşidi yapılıyor. İşte soğuk çorbanın en iyi 10 adresi
1. Shorba / İSTANBUL
2. Galata Kiva Han / İSTANBUL
3. Kantin / İSTANBUL
4. Çiya Sofrası / İSTANBUL
5. Washington Restaurant / ANKARA
6. Divan Çengelhan / ANKARA
7. Matbah Restaurant / İSTANBUL
8. Akropol Restaurant/ GAZİANTEP
9. Sahan / İSTANBUL
10. Mutfak Girit / İZMİR
SHORBA
Günlük 21 çeşit
2003’te Ataşehir’de çorbaya adanmış bir restoran olarak açıldı. Arşivlerinde 3000’in üstünde tarif var. Artık et yemekleri, salata, mantı ve tatlılar da sunuyor. Astoria ve Profilo AVM’lerinde de şubeleri var. Restoranın mönüsünde her gün Türk ve dünya mutfağından 21 farklı çorba bulmak mümkün. Ayranlı aş, domatesli naneli pirinç çorbası, limonlu sebze çorbası ve gazpacho en çok tercih edilenler arasında. Fiyatları 5-10 lira. Mutfak 10.00’da açılıp 02.00’de kapanıyor. Öğlen rezervasyon gerekmezken, akşam için gerekli. (216) 456 49 22
GALATA KİVA HAN
Kuleye 20 adım
Şaşkınbakkal’da da şubesi olan Kiva Han, Galata Kulesi’ne sadece 20 adım uzaklıkta. Tarih kokan mekan Anadolu mutfağından lezzetler sunuyor. Tokat yöresinden gelen nohutlu, fasulyeli ve buğdaylı ‘bütün çorba’ en çok tercih edilenler arasında. Mutfakta çalışanların tamamı yemeklerin yapıldığı bölgelerden gelmiş. Soğuk çorba fiyatları 5 lira civarında. Katkısız ürünlerle yapılan çorbaları 09.00’dan 24.00’e kadar tatmak mümkün. Rezervasyon yapılması öneriliyor. (212) 292 98 98
KANTİN
Modern esnaf lokantası
2000’de açılan restoran Nişantaşı’nda. Kendilerini ‘modern esnaf lokantası’ olarak tanımlıyorlar. Mevsime ve malzemelere göre değişen bir mönüleri var. Önceleri sadece öğle yemeği servisi veren Kantin artık her gün 11.00’den 20.30’a kadar açık. Soğuk çorba çeşitleri arasında badem, sebze, tarhana ve tarhunlu fasulye çorbası da var. Her gün sadece tek çeşit çorba yapılıyor ve fiyatı 8 lira. (212) 219 28 07
ÇİYA SOFRASI
Anadolu kokan çorbalar
Kadıköy Balıkçılar Çarşısı içinde yer alan Çiya Sofrası 1986’dan beri hizmet veriyor. Aynı sokakta yirmi metre arayla iki de kebabçı şubesi bulunuyor. Anadolu’nun farklı yerlerinden 15 soğuk çorba çeşidi dönüşümlü olarak servis ediliyor. Çorba fiyatları 5 lira. Mutfak 12.00-22.00 arasında açık. Rezervasyon gerekmiyor. (216) 330 31 90
WASHINGTON
Manço ve Clinton da içti
1955’te İnkılâp Sokakta açılan restoran, 1993’te Ankara Kalesi’nin surları içindeki 250 yıllık tarihi bir konağa taşındı. Ankara’yı panoramik gören bir manzarası var. İçinde ana salon, özel odalar ve bir toplantı salonu bulunan restoran protokol yemeklerine de ev sahipliği yapıyor. Mekanın anı defterinde; Hillary Clinton’dan Barış Manço’ya, Japon Prensi Akito’dan Süleyman Demirel’e Türk ve yabancı birçok ismin imzası var. Soğuk yarma çorbası meşhur, fiyatı 6 lira. 12.00-00.00 arası açık. (312) 311 43 44
DİVAN ÇENGELHAN
500 yıllık han içinde
Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan ve şimdi Rahmi M. Koç müzesi olarak hizmet veren hanın avlusunda yer alıyor. 2005’te açılan restoranda iki çeşit soğuk çorba var; fesleğenli domatesli ve yoğurtlu yarma. Domates çorbası Ayaş’ın özel domateslerinden fesleğen ve nane çekilerek hazırlanıyor. Yarma çorbasındaysa yarpuz bitkisi, nohut ve yoğurt kullanılıyor. Çorbaların fiyatı 7,5 lira. Mutfak salı-cumartesi 12.00-23.00 arasında hizmet verirken, pazarları 10.30-13.30 arası kahvaltı var. Pazartesileri kapalı. Rezervasyon öneriliyor. (312) 309 68 00
MATBAH
Soslu toyga aşı
Ayasofya Müzesi’nin hemen yanında. Caferağa’ya komşu tarihi bir binadaki restoranda Osmanlı ve Türk mutfağından lezzetler tatmak mümkün. Yaza özel mönüsünde 36 çeşit yemek yer alıyor. Soğuk çorba çeşitleri toyga aşı, yeşil mercimek çorbası ve ayran aşı dönüşümlü olarak sunuluyor. Fiyatları 12 lira. Toyga aşına, kendilerine özgü zeytinyağlı nane sosu katılıyor. Ramazanda her gün, diğer zamanlar cuma-cumartesi canlı fasıl var. 12.00-23.00 açık, rezervasyon şart. (212) 514 61 51
AKROPOL RESTAURANT
Pirpirimli yarpuz çorbası
2008’den beri The Anatolian Hotel’in Gaziantep şehir manzaralı terasında hizmet veriyor. Soğuk çorba olarak yöresel lezzetler servis ediliyor. Borani ve soğuk dövme çorbasının yanı sıra pirpirimli yarpuz çorbası çok beğeniliyor. Kavrulmuş peynirli kendir tohumlarıyla sunuluyor. Fiyatları 8-10 lira arasında. Mutfak 12.00-23.00 arası açık. İsteğe göre topluluklara kanun, keman ve gitarla yemek müziği de yapılıyor. Rezervasyon gerekli. (342) 211 40 40
SAHAN
Buzla servis ediliyor
Yedi şubesi arasında en çok tercih edileni Ataşehir Trio Konutları’nın karşısındaki Sahan Vega. Yemek bölümünün yanı sıra toplantı odası, çocuk odası ve barı da var. Gaziantep mutfağı ağırlıklı restoranda altı çeşit soğuk çorba bulunuyor. Ege’den getirilen otlar, Güneydoğu’dan bakliyat ve koyun, keçi ve manda yoğurduyla hazırlanan çorbalar buzla servis ediliyor. En sevilenleri ayran aşı, dövme çorbası ve mısır çorbası. Fiyatları 6-8 lira. Mutfak 10.00-22.00 arası açık ve rezervasyon gerekiyor. (216) 315 36 36
MUTFAK GİRİT
Belediye başkanın da tercihi
Alsancak’ta 2007’de açılan mekanda Ege adalarını hatırlatan mavi-beyaz tonları kullanılmış. Girit ve Ege mutfağından lezzetlerin sunulduğu restoranın spesiyali soğuk yaz çorbası. Tire’den getirilen kese yoğurduyla yapılan çorbanın içinde haşlanmış buğday, nohut ve taze nane bulunuyor. İsteğe bağlı olarak içine buz da atıyorlar, fiyatı 5 lira. 08.30- 20.30 arası açık mekanda öğlenleri rezervasyon gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da müdavimleri arasında. (232) 422 71 15
--- jüri ---
Senem Bal / İstanbul Life Yay. Yön.
Füsun Atayata / Beslenme uzmanı
İsmet Büdün / Çanakkale Aşçılar Der. Baş.
Çağdaş Ertuna / Milliyet yazarı
Erdal İpekeşen / Doğan Burda Ank. Tem.
Gökmen Sözen / Food in Life Gen. Yay. Yön.
Hakkı Kesirli / İzmir Life Gen. Yay. Yön.
Sahrap Soysal / Yemek Yazarı
Emine Erdoğan / Lezzet Dergisi Yay. Yön.
Selin Kutucular / Yemek Yazarı