“Bergen” filminin ilk tanıtımı yayınlandı. Serenay Sarıkaya’nın yerine başrolü üstlenen Farah Zeynep Abdullah, Bergen’e olan benzerliğiyle dikkat çekti. Nasıl buldunuz güzel oyuncuyu ve tanıtımı? Sizce Serenay Sarıkaya projeden çekildiğine pişman mıdır?
#Serenay Sarıkaya2017 yılında oyuncu İsmail Demirci ile evlenen Hande Soral anne oluyor... Bebeğinin ultrason görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan ünlü oyuncuya tebrik mesajları yağdı. Çift aile arasında yaptıkları kutlamada bebeklerinin cinsiyetini de öğrendi.
#Hande SoralOECD tarafından, PISA 2022 raporundan elde edilen veriler ışığında ‘Yaşam İçin Öğrenme Stratejileri ve Tutumları’ başlıklı yeni bir belge yayınlandı. OECD’ye üye ülkelerdeki öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ne kadar hazır olduklarının irdelendiği rapor, Türkiye’deki öğrencilerin diğer ülkelere kıyasla okulda yeni bilgiler edinmeyi sevdiğini ortaya koydu.
#OECDİnsan ve Kültür ekibi olarak işin odağına çalışanlarını aldıklarını ve geleceği çalışanlarla birlikte şekillendirdiklerini söyleyen Metro Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Taşcı Firuzbay “Gelişim yolculuğunun ancak çalışanlarımızı dahil ettiğimiz, çeşitlilik ve kapsayıcılık üzerine kurulu bir kurum kültürü ile mümkün olabileceğini biliyoruz” dedi. Firuzbay, işveren markası olarak hayata geçirdikleri çalışmaları Hürriyet İK okurlarına anlattı...
#Metro TürkiyeBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarAsistan doktor Uğurcan Ağcaoğlu yaklaşık iki ay önce görev yaptığı cerrahi kliniğinden ayrıldı, ardından da eve gidip intihar etti. İddiaya göre aynı klinikteki kıdemli meslektaşlarından gördüğü ‘mobbing’e daha fazla dayanamadı. Ağcaoğlu’nun intiharının ardından sosyal medyada neredeyse her gün başka bir mobbing olayının ifşasına rastlıyoruz. Doktorlar arasındaki bezdirme ve zaman zaman fiziksel şiddete varan hiyerarşik yapıyı soruşturduk.
#Asistan DoktorKuşadası’nda dijitalleşen dünyaya ayak uydurma hedefiyle önemli bir işlere imza atılıyor. Kuşadası Belediyesi, Habitat Derneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve Facebook’un iş birliği ile hayata geçirilen İstasyon Topluluk Merkezi, bölgenin dijital dönüşümüne katkı sunma amacı taşıyor. Merkez, Türkiye'de belediye iş birliği ile kurulan ilk İstasyon Topluluk Merkezi olma özelliğini taşıyor.Merkez, sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen ve toplumsal etki yaratmayı hedefleyen projeler ile eğitimlerin planlandığı ve uygulandığı bir alan olarak tasarlandı. Eğitimler, bireyler, topluluklar, kooperatifler, işletmeler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak ileri teknoloji, girişimcilik, inovasyon ve cinsiyet eşitliği gibi değerleri temel alıyor.
#1Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Çalışanlarının yüzde 35’inin Z kuşağı olduğunu söyleyen HangiKredi İnsan Kaynakları Grup Müdürü Burcu Yücel, “Z kuşağı çalışanlarının iş hayatındaki rolü ve etkisi gelecekte önemli değişiklikler getirecek. Teknolojiye yatkınlıkları nedeniyle dijital dönüşüm hızlanacak, uzaktan ve hibrit çalışma modelleri yaygınlaşacak” dedi.
#BURCU YÜCELOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHTÜİK verilerine göre doğum oranları hızla düşüyor, Türkiye yaşlanıyor. Açıklanan rakamların ardından Cumhurbaşkanlığı azalan doğum oranlarının alarm verdiğini söyleyince Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışan annelere yönelik bir ‘destek paketi’ hazırlığına girişti. Kreş, kira yardımı gibi kalemlerin yanı sıra 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması da söz konusu. Kadınlar izne sıcak bakıyor fakat sürece erkeklerin de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyor.
#Hazan AKÖZ IŞIKAnne-baba olarak, çocuğunuzun okulda iyi çalışmasını, başarılı olmasını ve iyi bir karne almasını istersiniz. Bu beklentiler doğrultusunda, çocuğunuz size göre yeteri kadar iyi olmayan bir karneyle eve geldiğinde nasıl tepki vereceğiniz konusunda zorlanabilirsiniz.
#Konuk Yazar31 ülkede 3 bin 716 kişiyle cinsiyet eşitliği üzerine yapılan anket sonuçlarına göre 16-29 yaş arasındaki genç erkeklerin üçte biri feminizmin topluma yarar sağladığını düşünüyor. Bu elbette iyi bir sonuç. Fakat ankete katılanların yüzde 16’sı feminizmin fayda değil zarar getirdiğini söylüyor.
#Meltem FıratlıVeri dağıtım kuruluşu Matriks, deprem bölgesinde Up School işbirliğinde Matriks Android Yazılımcı Meslek Edindirme Projesi’ni geliştirdi. Amaç bölgedeki kadınlara yazılım eğitimi vererek nitelikli işgücü piyasasında fark yaratmak. Geçen yıl eğitim alan kadınlar arasında hemşireler gibi farklı meslek gruplarından kadınlar yer aldı. Şirket bu kadınlara mentörler atadı. Şimdi sırada 11 ilde saha çalışması yapmak ve daha çok kadına ulaşmak var.
#MatriksBeyin ve işlevlerini bilmek ve bu bilgileri eğitim alanına aktarmak günümüzde araştırmacıların temel konularından biri. “Öğrenci öğrenemiyor, dikkat sorunları ile baş edemiyorum, öğrencilerin bireysel öğrenme ihtiyaçları olduğunu hissediyorum ama ona göre eğitimi nasıl bireyselleştireceğimi bilemiyorum” diyen ve “çaresizlik” yaşayan öğretmenlerin imdadına nöroeğitim koşacak gibi görünüyor. Peki, nöroeğitim hangi alanlarda eğitim sorunlarına ilaç olabilir?
#Konuk YazarPISA 2022 sonuçlarını Hürriyet Gazetesi için değerlendiren OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye’nin matematik ve fen alanlarında PISA tarafından şimdiye kadar ölçülen en yüksek sonuçları aldığını belirtti. Schleicher, “Türkiye matematikte cinsiyet uçurumunu kapatmayı başardı. Türkiye’de kız ve erkek öğrenciler matematikte ortalama olarak benzer düzeyde performans gösterdi” dedi.
#PISAHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#Bebek