chopin haberleri sayfasında chopin hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1075 chopin haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Can Saraç 16 yaşında, yetenekli bir piyanistimiz. Kendinden yaşça büyük birçok rakibini geride bırakarak 4 Kasım’da, İtalya’da düzenlenen Piano Academy Eppan yarışmasında birinci oldu. Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden birine layık görülen genç piyanist “Disiplin şart. Her gün bu işe konsantre olup piyano çalışmak gerekiyor” diyor.
#Uygar TaylanÇocuklugunda iki büyük sevdası vardı. Piyanosu ve Constantia Gladowska’sı.. Piyanosuyla dünyayı selamladığında henüz 12’sindeydi. İlk bestesini Gladkowska için yaptığında ise 16 yaşına yeni basmıştı. Ah işte o savaşlar yok mu.. Savaş onu 20 yaşında yurdundan etti.
#ArakanKlasik batı müziği bestecilerinin hayat hikayeleri her zaman ilgi çekici olmuştur. Yaşadıkları dönemde üstün yetenekleri sayesinde büyük şan ve şöhrete ulaşıp, günümüzün rock starları gibi farklı hayatlara sahip olmuşlardır. Her ne kadar ülkemizde teneffüs zili, bekleme müziği gibi garip mecralarda kullanılıyor olsalarda, ürettikleri enfes eserler ile halen merakımızı cezbeden bu dehaları rahmet notalarıyla anıyoruz.
#PaganiniBu köşede, sürekli buluştuğumuz değerli okuyucu hatırlayacaktır; “memleketin hali ortada” diye sanatla avunuyor ve bir süredir -hattâ uzun aralarla- sadece “sahneden izlenimler” paylaşıyorum. Bugün, yine öyle bir “köşe”den yazıyorum. Ama, “uzun yıllardır yazmaktan en keyif aldığım yazılardan biri” dipnotu ve peşreviyle... Öylesine “uzun yıllar ve öyle bir keyif” ki, Burcu Sürmeli’yi (Borovalı) Kuğu Gölü’nde izlediğimde yazdığım, “Kuğunun Sırtındaki Ter” yazısı kadar eski bir hayranlık.
#1Ülkemizde pek yanlış kanaat ve slogan vardır: “Namütenahi zenginlikleri olan, gümrah; yani bereketli bir ülke.” Bu tamamıyla yanlıştır. Türkiye’nin ne Kuzey Avrupa ülkeleri kadar bereketli ve gümrah ormanları vardır ne de ABD ve Avrupa’daki birçok ülke kadar zengin su kaynakları bulunur. Türkiye’nin yaylaları, ormanları, bozkırı hepsi planla kullanılır. Ziraatta iyi planlama yapmadığımız ve menfaat sahipleri bunu dinlemedikleri için Çukurova tarımı batmıştır. Dolayısıyla bereketin ortasında aç kalmak istemiyorsak birtakım planlamalara dikkat etmeli, bazı tedbirler alarak arazi ve kıyı yağmasını önlemeliyiz.
#TürkiyeCumhuriyet’in ilk kuşak dünyaca tanınmış keman virtüözlerinden Ayla Erduran bu ay içinde 90. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. 22 Ağustos’taki doğum günü öncesinde buluştuk, eski albümleri karıştırdık. Bugün hâlâ en az üç, dört saat çaldığı kemanla tam 87 yıl geçiren Erduran, “Alkış hiç güzel değil... Solistlik zordu. Hep yalnız bir hayat yaşamak zorunda kaldım ama müziği çok sevdim. İnsan bu hayatta neyi seviyorsa onu yapmalı” diyor.
#Ayla ErduranCumhuriyet’in ilk kuşak sanatçılarından, Rusya’nın tarihi tiyatrosu Bolşoy’da sahneye çıkan ilk Türk balerini, Devlet Opera ve Balesi’nin ilk kadın Genel Müdürü, ‘devlet sanatçısı’ unvanı alan ilk bale sanatçısı… ‘Prima ballerina’, yani baş dansçı olarak Kuğu Gölü, Fındıkkıran, Uyuyan Güzel, Romeo ve Juliet gibi birçok eserde dans eden Türk balesinin efsane kuğusu Meriç Sümen’le birlikteyiz.
#Meriç SümenDünyaca ünlü Türk piyanist, devlet sanatçısı Gülsin Onay Londra’da eski öğrencisi ve Deren Piyano Akademisi’nin kurucusu Deren Eryılmaz’ın evinde unutulmaz bir konser verdi. DOĞÇEV yararına düzenlenen konserde genç piyanist Can Arısoy da Debussy’den seslendirdiği eseriyle büyük alkış topladı.
#ALMANYAPiyanist Atilla Kaban ile gitarist Mustafa Sarışın, başkent Berlin’in ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Kreuzberg kesimindeki atölyesinde yıllardır tarihi piyanolara ‘can’, daha doğrusu ses veren piyanocu, piyano ustalarının ustası Kadir Albay ile buluştu.
#AVRUPADAN HABERDünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#1Dünyanın başka bir yerinde, ülkesinden çok uzakta ama köklerinden beslenen, yaptığı eserlerle bu diyarlardan olmayanların takdirini, alkışını toplayan, sanatı ve müziği adına bestelerinde yeni kapılar açan hipster dediğimiz yenilikçi akımın öncü isimlerinden olan Mehmet Ali Sanlıkol ile röportajımı gerçekleştirdim. Mehter marşının içindeki inceliği fark edip gönül verdiği caza klasik Türk müziğini harmanlayan Mehmet Ali Sanlıkol’un son albümü ‘Turkish Hipster’, kendi deyimiyle 21. yüzyıla ait kozmopolit ve yenilikçi dinleyici kitlesine hitap ediyor. Grammy Müzik ödüllerinde finalde; 4 Şubat’ta ödül töreni... Ne güzel bir duygu bu! Müzikte dünyanın saygın ödüllerinde gösterilmek! Bugün Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de Bursa’dan çıkıp Amerika’ya, oradan dünyaya uzanan notaların sahibi Mehmet Ali Sanlıkol ile sohbetimizi siz değerli okuyucularımızla baş başa bırakıyoruz. İlham olması dileğiyle...
#Mehmet Ali SanlıkolBilal Şimşir, bir imparatorluğun emanetiydi. Cumhuriyetçiydi, Atatürkçüydü, Midhat Paşacıydı. Heyecanlı konuşması, tükenmeyen yazı enerjisiyle Dışişleri Bakanlığı’nın unutulmaz simalarındandı. Rumeli Türkiye’sinin çocuğuydu. Bu kimliğini bir otoportre ressamı gibi korumayı bildi öyle de aramızdan ayrıldı.
#Bilal ŞimşirCan Saraç 16 yaşında, yetenekli bir piyanistimiz. Kendinden yaşça büyük birçok rakibini geride bırakarak 4 Kasım’da, İtalya’da düzenlenen Piano Academy Eppan yarışmasında birinci oldu. Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden birine layık görülen genç piyanist “Disiplin şart. Her gün bu işe konsantre olup piyano çalışmak gerekiyor” diyor.
#Uygar TaylanVarşova’ya gideli çok olmuştu. Ama bu kez çok daha gelişmiş, çok daha bakımlı bir kentle karşılaştım. Hatta hayran kaldım. Bence Avrupa’nın yeni yıldızlaşan kenti Varşova. Burnunun dibindeki Ukrayna’da savaş bittiğinde daha da fazla ilgi çekecektir. Ukrayna’dan gelenlerden Varşova’ya yerleşenler kentin hizmet hayatını da güçlendirmişler.
#THYYazın kavurucu sıcaklarını nasıl by-pass ederim diyorsanız kesinlikle hiç düşünmeden Mayorka’ya gidin derim. Neden mi? İspanya’ya bağlı Balear Adaları’nın en büyüğü ve Akdeniz’in incisi olan Mayorka’nın en güzel koylarında serinleyip, kaderalinden, kalesine, hamamından nostaljik tren yolcuğuna hatta Picasso’nun yaşadığı minik dağ köyünü gezebilirsiniz...
#İspanyaTürkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi keman virtüözlerinden birisi olarak tanınan ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda solist ve başkemancı olarak görev yapan Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Suna Kan'ın yakın dostu bir başka devlet sanatçımız Gülsin Onay duyurdu...
#Suna Kan