Sevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilSevdiği eski bir dostuyla karşılaşan herkes onu iyi bulmak ister. Karaköy’ün simgelerinden Liman Lokantası’nın şaşaalı günlerine yetişemedim belki ama kapısından girip yemek yeme fırsatı bulmuştum. Yıllar sonra Galataport’ta yeniden açılan mekân, Tarihi Yarımada manzarası, yemekleri, dolup boşalan masalarıyla omuzlarına aldığı nostaljik yükü iyi sırtlanıyor.
#Liman LokantasıEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Tam da mevsimindeyken inciri katın sofranıza... Beyazpeynirli, taze incirli, cevizli, rokalı erişte salatası yapın mesela veya kuzu kavurma yaparken atıverin içine iyice ballanmış birkaç incir. Bahçenizde incir yaprağı varsa levrek pişirin fırında, altına incir yapraklarını serin veya bir Lokanta Maya klasiği olan sote incirli karamelize levrek yapın bir akşam.
#İncirCNN Travel, dünyanın dört bir yanından birçok hamur işi lezzetini bir araya getirdi. Bazı kültürlerde 'ekmek' olarak nitelendirilen hamur işi lezzetleri listesinde ülkemizden ise simit yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Simitlerin peşinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. İşte 10 şehirden mutlaka tadılması gereken 10 simit…
#RotaBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitYeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat MilorHer sene olduğu gibi Google geride bıraktığımız yılın en sık aratılan konularını açıkladı. 2023’te listeye birinci sıradan aşure girdi, onu sırasıyla cevizli güllaç, açai kâsesi, krem karamel, lalanga ve topik takip etti. Peki, bu yemek ve tatlılar nasıl yapılıyor? Mugi Gelato’nun kurucusu, ekmek ve pastacılık eğitmen şefi Gizem Akyıldız’dan öğrendik.
#GastronomiDünyadaki 28 bin yemek kitabı arasından birinci seçilen, 1937’de kurulmuş 7 Mehmet restoranının hikâyesini ve Türk mutfağına özgü tariflerini anlatan yemek kitabı dünyayı dolaşmaya hazırlanıyor. İşte kitabın yazarları Mehmet Akdağ ve Sinan Hamamsarılar ile ilk tanıtım noktaları Londra’da yaptığımız sohbetten lezzet dolu anekdotlar...
#Mehmet AkdağGaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği GastroANTEP Festivali, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu Festivalleri kapsamına girdi. Geçen hafta düzenlenen festivalin ilk üç günü oradaydım ve uluslararası bir ‘gastrocity’ olma yolundaki Gaziantep’te bu kez bambaşka deneyimler yaşadım.
#Gülay Barbaros ALTAN