Yarım asra yaklaşan lezzet

Lezzetini değiştirmeden yılları deviren esnaf lokantalarının sayısı bir hayli azaldı. Bazıları fast food kültürüne yenik düşerken bazıları da ikinci, üçüncü neslin işletmeciliğinde yoluna devam edemedi.

Haberin Devamı

Herkesin favori mekanları arasında; yemek siparişlerinde “az” ve “üstü” tabirleri ile iletişim kurulan, özel istek ve hesapların hafızalarda tutulduğu nadide lezzet duraklarından birkaç adres olmalı. Eski esnaf lokantaları benim zihnimde; kırılmayan melamin tabakları, büyük sepetlere kule gibi dizilen ekmekleri, masada peçete niyetine bulundurulan üçüncü hamur kağıtları ve garsonların aşçılara “çek” yüklemiyle biten yüksek tondaki haykırışları ile canlanıyor. Camlarına yağlı boya ile yazılan mekan isimlerini hatırlamak güç olabilir fakat birçoğunun tadı hala damağımda... Ankara’da meslek dağılımının farklılığına bağlı olarak bu mekanların “memur lokantası” adıyla anıldığına da tanık olabilirsiniz. İster esnaf, ister memur olsun; geleneksel lezzetleri ile yemek saatlerini keyifli hale getiren mekanların her zaman özel bir yeri var. Bu hafta 46 yıldır değişmeyen tatları ile adını “Ankara’nın klasikleri” arasına yazdıran bir mekanı ziyaret ettim. Çiçek Lokantası, 1968 yılında Ulus’ta kuruluyor. Merkezini aynı lokasyonda koruyan mekan, geleneksel özelliklerini bozmadan esnaf lokantası anlayışını Söğütözü şubesinde modernize ediyor. Eskişehir Yolu üzerindeki Çiçek Lokantası; dekorasyonu, servis kalitesi ve en önemlisi de lezzetleri ile esnaf lokantacılığını başarılı bir şekilde günümüze taşıyor.

Haberin Devamı

Yarım asra yaklaşan lezzet

TEZGAHA BAKMADAN GEÇMEYİN

Çiçek’te, her esnaf lokantasında olduğu gibi mekana girdiğiniz anda geniş bir yemek tezgahı ile karşılaşıyorsunuz. Masanıza geçmeden önce ritüele uygun biçimde günün yemeklerine göz atmanızı tavsiye ederim. Tadına bakacağınız yemeği görerek seçmenin, hakkında bilgi almanın ayrı bir keyfi var. Başlangıç için tavsiyem krema ve un katkısız biçimde hazırlanan sebze çorbası olacak. Taze fasulye, havuç, kabak, pırasa, kereviz, ıspanak ve patatesten oluşturulan sebze karmasına yıldız şehriyeler eşlik ediyor. Doğal ve besleyici çorba iştah açan cinsten... Ana yemeğe geçmeden önce zeytinyağlı tabağını da denemeniz gerekiyor. Mevsim sebzelerinin kullanıldığı zeytinyağlı yemekler hafifliği ile et yemeğine hazırlık yapmanıza yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

KUZU BÜRYAN YOĞUNLUĞU

Mekan ziyaretinizi çarşamba günü öğle yemeğinin erken saatlerine denk getirebilirseniz, Çiçek Lokantası’nın kuzu büryanının tadına bakma şansı bulabilirsiniz. Haftada sadece bir gün servis edilen ve erken saatte tükenen büryan, Balıkesir süt kuzusunun, yaklaşık 6-7 saat fırınlanması ile ortaya çıkıyor. Nar gibi kızaran bütün kuzu, tezgahtaki yerini aldıktan sonra kısa süre içinde son porsiyona erişiliyor. Sunumda, lavaş arasına gizlenen kuzu etinin üzerine kekik serpiliyor. Yanında ise kuş üzümü, fıstık, soğan ve ciğerle hazırlanan iç pilava; taze soğan, közlenmiş biber ve domates ile maydanoz eşlik ediyor. Tadına baktığınızda, Ankara’nın dört bir yanından büryan yemek için gelenlere siz de hak vereceksiniz.

Haberin Devamı

YÖRESEL LEZZET ANKARA TAVA

Büryanın yanında karışık meyve kompostosu sipariş edenlerin pişman olmayacağını söyleyebilirim. Muz, çilek, kivi, portakal ve elma ile hazırlanan kompostonun suyu, rengini nar çiçeğinden alıyor. “Bildiğimiz komposto” denilip, geçilemeyecek bir tat... Mekanın mutfağında 23 yıl önce çırak olarak çalışmaya başlayan, bugün Söğütözü’ndeki mutfağı yöneten şef Sami Sarı’dan aldığım tavsiyelere göre, kuzunun kaburga ve inciğinden yapılan yöresel lezzet Ankara tavanın tadına bakılması gerekiyor. Çömlekte pişirilen yayla güveç, safranlı incik ise diğer alternatifler arasında yer alıyor. Öte yandan Çiçek Lokantası’nda çalışan servis görevlilerinin kıyafetlerinde işlemeli harflerle gün isimlerini görüyorsunuz. Personelin hergün kıyafet değiştirdiğini belgeleyen bu uygulama hoş bir ayrıntı olmuş.

Haberin Devamı

SÜTÜN İÇİNDE UYUYAN İNCİR

Yemeğin ardından tatlı kapanışa geçtiğimizde Çiçek Lokantası’nın en popüler tatlısı sütlü incir uyutmayı denemeniz gerekiyor. Küçük parçalara bölünen kuru incirler önce ıslatılıyor. Ilık süte şeker katılıp, bir süre mayanlanması beklendikten sonra, incir ve ceviz parçaları da bu karışıma ekleniyor. Dondurmalı haliyle lezzetini daha da yukarı taşıyan sütlü incir uyutmayı mutlaka denemeniz gerekiyor. Tatlı düşkünleri, mekanda servis edilen karışık tatlı tabağını deneyebilir. Aydın bölgesinden gelen ürünlerle hazırlanan; kaymaklı ekmek kadayıfı, şekerpare, cevizli incir dolma, yaprak ve kireçli kabak tatlısını içinde barındıran tabak, zengin bir tatlı kapanış vadediyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Sebze çorba 7 TL
- Meyve komposto 8 TL
- Zeytinyağlı (tek) 10.50
- Zeytinyağlı (duble) 18 TL
- Ankara tava 23 TL
- Kuzu büryan 22.50 TL
- Sütlü incir uyutma 7.50 TL
- Karışık tatlı tabağı 14 TL

İNCEK'TE BİR DÜŞ BAHÇESİ

Beslenme uzmanları, güne iyi bir başlangıç yapabilmek için kahvaltının ne kadar önemli olduğunu sıkça tekrarlıyor. Büyükşehir ve çalışma yaşamı bir araya geldiğinde hafta içi günlere kahvaltı ile başlayabilmek oldukça zor ama hafta sonları hala bizim... Gri Ankara’da manzaralı bir eviniz yoksa pazar kahvaltısını evde yapmak pek keyifli bir seçenek olmayabilir. Lakin şehrin yeni gelişen bölgelerinde çimlere basıp, temiz havayı ciğerlerinize çekerek keyifli bir kahvaltı yapabileceğimiz birçok mekan var. Son yıllarda pazar kahvaltısı için popüler bölgeler arasında başı çeken İncek’te birkaç ay önce açılan yeni bir mekanı ziyaret ettim. İncek’in henüz yapılaşmayan bölgesinde yer alan Düş Bahçesi, İncek Bulvarı’ndan Çevre Yolu’na yaklaşırken sağda göreceğiniz Görgülü Sokak üzerinde yer alıyor. Tarlalar ortasında kalan, çiçeği burnunda mekan, konukların yemyeşil kır bahçesine konuşlanan bembeyaz kamelya ve masaları ile karşılıyor.

Yarım asra yaklaşan lezzet

YEŞİLİN KEYFİNİ SÜRÜN

Mekana ulaşıp, masanızı ya da kamelyanızı seçtiğinizde; evinizden sadece 15-20 kilometre mesafede olmanıza rağmen, yüzlerce kilometre uzaktaymış gibi hissediyorsunuz. Düş Bahçesi’nde güne serpme kahvaltı ile başlayabilirsiniz. Zengin çeşitleri içinde barındıran kahvaltı menüsü, masanın üzerini doldurup, göz doyuruyor. Sofraya önce; Konya’dan geldiğini öğrendiğim tulum, beyaz, kaşar ve çeçil peynirleri ulaşıyor. Hatay’ın yağlı, biberli siyah ve yeşil zeytinleri de kahvaltının temel unsurlarını oluşturuyor. Çeri domates ve salatalıklara, tereyağı, tahin, pekmez, petek bal, Hatay ceviz reçeli ve ev yapımı ahududu reçeli eşlik ediyor. Salam ve patates kızartması ile renklenen kahvaltıda konuklara; ceviz, kuru üzüm ve kayısı da ikram ediliyor. Günün ilk öğünü için mekanın taş fırınında pişirilen gobit ekmekler servis ediliyor. Kahvaltı menüsüne demlik çayı da ekleyerek, ince belli bardaklarla yudumlayıp, yeşil bahçenin keyfini sürebiliyorsunuz.

ÇOCUKLARIN MASKOTU KUZULAR

Düş Bahçesi’nde serpme kahvaltı menüsünü zenginleştirmek için sahanda yumurta, sucuklu yumurta, menemen ya da omlet gibi sıcak siparişler de verebilirsiniz. Kahvaltıda hamurlu bir şeyler yemeden yapamayanlar için mekanda sigara böreği ve gözleme seçenekleri hafta sonu sofrasına dahil edilebiliyor. Mekanın menüsü sadece kahvaltı ile sınırlı değil. Düş Bahçesi’nin taş fırınında pişen pide ve pizzalar ile ocakbaşında dumanlanan kebapları günün ikinci ya da üçüncü öğünlerinde deneyebilirsiniz. Bahçenin kenarına konumlandırılan ahşap çocuk oyun parkı, ailelerin rahatça vakit geçirebilmelerine olanak tanıyor. Ayrıca mekanın bahçesinde konukların masalarını gezen küçük kuzular, çocuklar için maskota dönüşmüş durumda. Biri taze otların tadına bakarken, diğeri bir masanın konuğu olabiliyor. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde, mekanın bulunduğu yüksek nokta, tatlı bir esinti ile serinliyor. Geniş bir otopark alanına sahip olan mekanda aracınızı dilediğiniz yere park edebiliyorsunuz.

MENÜDE NE VAR

- Serpme kahvaltı (kişi) 17 TL
- Demlik çay 14 TL
- Sahanda yumurta 7 TL
- Menemen 8,50 TL
- Sigara böreği 7 TL
- Peynirli gözleme 7,50 TL

Yazarın Tüm Yazıları