Güncelleme Tarihi:
Aşure (10 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 7 su bardağı sıcak su
◊ 2 su bardağı şeker
◊ 300 gr aşurelik buğday
◊ 2 yemek kaşığı pirinç (yıkanmış)
◊ 80 gr nohut
◊ 80 gr kuru fasulye
◊ 50 gr kuru kayısı
◊ 50 gr kuru incir
◊ 30 gr kuru üzüm
◊ 25 gr kuşüzümü
◊ 50 gr ceviz
◊ 50 gr fındık
◊ 25 gr çamfıstığı
◊ 1/2 portakal (kabuğu rendelenmiş)
◊ 2 karanfil
◊ 1 çubuk tarçın
◊ 1 tutam tuz
Süslemek için
◊ Susam, nar taneleri, Hindistan cevizi, ceviz, fındık
NASIL YAPARIM?
◊ Nohut ve fasulyeyi 1 gün önceden ıslayın. Ertesi gün nohut, fasulye ve buğdayı ayrı tencerelerde yumuşayana kadar haşlayın.
◊ Kuru meyveleri küçük küpler halinde
doğrayıp kuruyemişlerle birlikte sıcak suyun içerisinde bekleterek yumuşatın.
◊ Yumuşayan buğdayların suyunu süzüp 7 bardak sıcak suyu üzerine ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra nohut, fasulye ve pirinci ilave edin. Kaynarken kuru meyve, kuruyemiş, portakal kabuğu rendesi ve baharat ilave edip karıştırın.
◊ En son şekeri ekleyip altını kısın ve kıvam
alana kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Sıcakken kâselere pay edip oda sıcaklığında soğutun. Dilediğiniz malzemelerle süsleyip buzdolabında bekletin.
NE LAZIM?
◊ 360 gr krema
◊ 240 ml süt
◊ 3 yumurta sarısı
◊ 1 büyük yumurta
◊ 70 gr şeker
◊ 1 vanilya çubuğu (isteğe bağlı)
◊ 1 tutam tuz
Karamel için
◊ 70 ml su
◊ 140 gr şeker
NASIL YAPARIM?
◊ Yumurta, yumurta sarısı, şeker ve tuzu iyice birleşene kadar çırpın.
◊ Bir tencereye süt ve kremayı alıp orta ısılı ateşte ısıtın. Eğer kullanıyorsanız vanilya çubuğunu bıçakla ortadan ikiye kesip içini kazıyın ve çubukları da süte ekleyin. Karışım ısınınca altını kapatıp çubukları çıkarın.
◊ Bir yandan
çırparak sıcak sütü yumurtalı karışıma azar azar ekleyin ve ısılarını eşitleyin.
Üzerinde oluşan köpükleri kaşık yardımıyla alın.
◊ Karameli yapmak için su ve şekeri ufak bir tencereye koyun. Şeker eriyip kehribar rengini alana kadar orta ısılı ateşte tutun. Karamel rengini aldığında altını hemen kapatın ve fırın kaplarının tabanına bir parmak kadar dökün. Üzerlerine hazırladığınız kremalı harcı döküp bir fırın tepsisine yerleştirin. Alüminyum folyoyla kapatın. Tepsiye sıcak su dökün.
◊ Önceden ısıttığınız 150 derece fırında
40 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda krem karameller hafif oynar kıvamda olmalı.
◊ Fırından çıkardıktan sonra krem karamellerin üzerindeki folyoyu çıkarıp bir 40-45 dakika daha sıcak suyun içerisinde tepside bekletin. Oda sıcaklığına geldikten sonra 1 gece buzdolabında dinlendirin.
◊ Ertesi gün kalıpları tatlı tabaklarına ters çevirip soğuk servis yapın.
NE LAZIM?
◊ 200 gr güllaç (5-6 yaprak)
◊ 1 lt süt ◊ 340 gr şeker
◊ 250 gr ceviz
NASIL YAPARIM?
◊ Şeker ve sütü bir tencereye alıp şeker eriyene kadar ısıtın. Kaynama noktasına gelmeden altını kısın.
◊ Güllacı hazırlayacağınız borcama bir kepçe sıcak süt dökün. Üzerine bir kat güllaç yaprağı kırıp sütle iyice ıslatın. Ardından tekrar bir kepçe süt döküp bir kat daha yaprak dizin. Elinizdeki yaprakların yarısı tamamlanana kadar aynı işlemi tekrarlayın.
◊ Cevizlerin bir kısmını süslemek için ayırıp kalanı kabaca parçalayın ve güllaçların üzerine serpiştirin. Üzerine kalan yaprakları yine sütle ıslata ıslata dizin.
◊ Cevizle süsleyip buzdolabında soğutun. Dilerseniz üzerini nar taneleriyle süsleyebilirsiniz.
NE LAZIM?
◊ 2 yumurta
◊ 220 ml süt
◊ 1,5 su bardağı un
◊ 100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
◊ 1 tutam tuz
◊ Sıvıyağ
NASIL YAPARIM?
◊ Yumurta ve sütü bir kapta çırpın. Üzerine tuz ve unu ilave edip karıştırın. Kaşar peynirini de ekleyip yedirin.
◊ Genişçe bir tavada sıvıyağı kızdırın. Harçtan kepçe veya kaşıkla parçalar alıp önlü arkalı krep gibi pişirin.
NE LAZIM?
◊ 2 yemek kaşığı açai tozu
◊ 1 muz (dilimlenip dondurulmuş)
◊ 1 su bardağı donuk orman meyveleri
◊ 1 yemek kaşığı bal
◊ 3/4 su bardağı yulaf sütü
(soya veya badem de olur)
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeyi blender’a koyup homojen kıvam alana kadar çekin. Kâseye pay edip üzerini kaşık yardımıyla düzleyin.
◊ Üzerini chia tohumu, keten tohumu, taze meyveler, donuk orman meyveleri, Hindistan cevizi cipsi, granola gibi dilediğiniz malzemelerle süsleyip hemen servis yapın.
NE LAZIM?
◊ 2 patates
◊ 1 su bardağı nohut
◊ 50 gr tahin ◊ 1/2 tatlı kaşığı tarçın
◊ 1/2 yemek kaşığı şeker ◊ 1-2 tutam tuz
İç harcı için
◊ 1 kg soğan
◊ 30 gr tahin
◊ 1 yemek kaşığı kuşüzümü (ıslatılmış)
◊ 1 yemek kaşığı çamfıstığı
◊ 1 yemek kaşığı şeker
◊ 2 tatlı kaşığı tarçın ◊ 1 tatlı kaşığı yenibahar
◊ 1 çay kaşığı karabiber ◊ Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Nohutları bir gece önceden ıslayın. Ertesi gün yumuşayana kadar haşlayıp kabuklarını soyun.
◊ Patatesin kabuklarını soyup yumuşayana kadar haşlayın. Ardından nohutlarla birlikte ezin. Tahin, tarçın, şeker ve tuzu katıp iyice karıştırın.
◊ İç harcı hazırlamak için soğanları ince ince yarım ay şeklinde doğrayın. Soğanları bir tencereye alıp kısık ateşte yumuşayana kadar pişirmeye başlayın. Yumuşayınca şekeri ilave edip kavurun. Kuşüzümü, çamfıstığı ve baharat çeşitlerini ilave edip karıştırın ve altını kapatın. Oda sıcaklığında soğuduğunda tahini ekleyip karıştırın.
◊ Bir fırın tepsisine tülbent veya
streç film açın. Üzerine 2,5-3 cm kalınlığında nohutlu harçtan parçalar yayın. İçlerini harçla doldurup bohça gibi kapatın.
◊ Topikleri buzdolabında tercihen 1 gece dinlendirin.
◊ Üzerine zeytinyağı ve toz tarçın gezdirip ılık servis yapın.