Almanya’daki Bergama Müzesi, dört yıl sürecek kapsamlı bir restorasyon için kapılarını ziyaretçilere kapatıyor. Türkiye’den kaçırılan ve müzenin en çok ziyaretçi çeken eserlerinden biri olan Bergama Tapınağı için, Kültür Bakanlığı bir kez daha “Anavatanına dönmeli” çağrısı yaptı.
#AlmanyaHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#Arkeoloji1870’lerde Türkiye’den Prusya’ya kaçırılan ve halihazırda Berlin’de sergilenen Bergama Sunağı’nın evine dönmesi için Ankara uzun süredir çaba sarf ediyor. Ancak Alman yetkililer iadeye yanaşmıyor. Son olarak Alman müsteşar Gomis bile eserin iade edilmesi gerektiğini söyledi. Ama Gomis’e ülkesinde tepki yağdı.
#Bergama SunağıCHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile AK Partili Bergama Belediyesi ortak kararla, Türkiye’den Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı geri istemeye hazırlanıyor. Berlin Pergamon Müzesi’ndeki eserin iadesi için Osmanlı arşivlerindeki bilgiler toplanıyor. Bir sonraki aşamada ise hukukçularla görüşülecek.
#Gazetehaberleri19’uncu yüzyılda çalınarak Berlin’e götürülen Zeus Sunağı’nın toprağına dönmesi için 1990’larda başlatılan ancak sekteye uğrayan çalışmalar yeniden gündemde. Bu vesileyle Pergamon Antik Kenti’nin taş taş sandıklanıp nasıl kaçırıldığını, o muhteşem Zeus Sunağı’nı hatırlayalım ve şöyle bir Bergama’ya uzanalım...
#BergamaCarl Humann tarafından 1869–1884 yılları arasında Berlin’e kaçırılan Zeus Sunağı ile ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Sönmez çok konuşulacak bir araştırmaya imza attı. Almanların “Sultanın izniyle götürdük” savunmasına karşılık 1869 ile 1878 yılları arasında 9 yıl boyunca Humann’ın kaçak kazı yaptığını belgeledi.
#GazetehaberleriFarsça ve Arapçaya hâkim bir kalem, iyi bir mareşal. Kolaylıkla geçtiği Sina Çölü’nü 1914’te Cemal Paşa’nın kuvvetleri Mısır seferi sırasında aynı rahatlıkla geçemediler. Ağır toplarıyla iklimden yararlanarak, mevsimleri çok iyi tanıyarak Kahire’yi arkadan çevirebilmiştir. Tasarruflu bir politika güdüyordu. Hazinesi açık vermeyen maliyenin kaynağı olarak onun mührüyle mühürlendi. Sonuna kadar da öyle kaldı.
#Yazarlarİzmir'in Bergama ilçesinin merkezinde kurulu antik kent Pergamon, eski çağlarda Misya bölgesinin önemli merkezlerinden biriydi. Kent, milattan önce 282-133 arasında da Pergamon Krallığı'nın başkentiydi. Pergamon adı, bir söylence kahramanı olan Pergamos'tan geliyor.
#İzmirAK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis’te grubu bulunan dört siyasi partinin, yurt dışındaki kültürel varlıklarla ilgili Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulunduğunu söyledi. Turan, “Kurulacak komisyonla, varlıklarımızın yurt dışına kaçırılmasını engellemenin yollarını arayıp, yurt dışında var olan kültür varlıklarının envanterinin çıkarılmasını sağlamaya çalışacağız” dedi.
#Herakles LahdiAydın’ın Söke ilçesi yakınlarında yer alan Magnesia’yı şimdiye dek görmediyseniz ilk fırsatta gitmek için çok nedeniniz var. Antik dönemden günümüze ulaşan izleriyle, her adımınız için heyecan verici bir yer. Görkemli Artemis Tapınağı, devasa bir çarşı olan Agora ve içinde kabartmaların yer aldığı dünyadaki tek antik stadyum burada bulunuyor. Antikçağın Las Vegas’ı olan Magnesia, aynı zamanda 300 Spartalı’nın liderinin yaşadığı şehir.
#MagnesiaUNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine geçen yıl alınan İzmir’in Bergama İlçesi’ni ziyaret eden UNESCO Dünya Kültür Komitesi Başkanı aynı zamanda da Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, beraberindekilerle Akropol Örenyeri’ni gezdi. Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson’dan örenyeri ile ilgili bilgiler alan Alman heyet, bölgeye hayran kaldı.
Zeus Sunağı’nın Berlin’de ne aradığı, yurtdışına nasıl çıkarıldığı ayrı bir tartışma. Bana kalırsa öyle ya da böyle, Berlin’deki gri gökyüzünün değil, Ege ışığının altında olmalı! 130 yıl önce terk etmek zorunda kaldığı Bergama antik şehrine kavuşmalı! Gövdesinden kopmuş parçalarla yeniden kucaklaşmalı!
Baştan sona bir arkeolojik sit olan Anadolu, dünya müzelerinin de ana kaynaklarından biri. Başlangıçta, 19. yüzyıl sonunda Osmanlı hükümetinin izniyle çıkartılmış paha biçilmez eserler var. Ama iş bununla bitmiyor. İkide bir, bir Avrupa ya da ABD müzesinde, kaynağı Anadolu olan bir eser ortaya çıkıveriyor.