Bunama haberleri sayfasında Bunama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1283 Bunama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Demans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans Hastalığıİngiliz bilim insanları, Alzheimer hastalığına karşı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Farelerde bunamayı tersine çevirmeyi başaran uzmanlar, insanlı deneylere iki yıl içinde başlanabileceğini belirtti. Doz başına sadece 200 liraya mal olacak tedaviyle, bunama tamamen önlenebilir.
#AlzheimerHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerYoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, “Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını sanır ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir” dedi.
#DEMANSMerhabalar sevgili okurlar.Entelektüel yetenekleri kısmen ya da tamamen azaltan, bilişsel davranışsal ve işlevsel gerilemeye yol açan durum “Demans” (Bunama) olarak adlandırılıyor. Değişik derecelerde sıkıntılar yaratan, yaşa ve sosyal konumlara bağlı olarak mesleki ve sosyal alanda değişik derecelerde kayıplara yol açan bu durum, ne yazık ki, ilerleyici bir süreç sergiliyor.
#DemansDünyanın önde gelen bilimsel yayınlarından Lancet’te yayınlanan bir araştırma ilginç sonucu gözler önüne serdi. Demans yani bunama konusunda yapılan araştırmada, aslında işitme kaybı olanların sadece yüzde 40’ının işitme cihazı kullandığı, işitme kaybının tedavi edilmemesi durumunda bunamaya yol açabildiği bildirildi.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAİnsan ömrü uzadıkça alzheimer, bunama gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Kadınlarda, kalp damar hastalarında, sigara ve alkol tüketenlerde daha sık görülen bunamada en önemli sorun erken tanı. Prof. Dr. Asena Akdemir bunama hastası olanlara ve yakınlarına önerilerde bulundu.
#AlzheimerYunanistan’ın İkarya adası, dünya genelinde en uzun yaşayan topluluklardan biri olarak dikkat çekiyor. Araştırmalar, İkaryalıların uzun yaşadığını ve düşük demans oranlarıyla öne çıktığını gösteriyor. Peki, bu adanın sakinlerinin sağlıklı yaşam sırları neler?
#SağlıkGünümüzde akıllı saatler sayesinde, günlük adım sayımızı sürekli takip edebiliyoruz. 10.000 adıma ulaştığımızı bildiren ‘Tebrikler, günlük hedefinize ulaştınız’ mesajını aldığımızda endorfin patlaması yaşıyor, yerimize çakılı kaldığımız hareketsiz günlerde 2.000'den daha az adım attığımızı fark ettiğimizde rahatsız oluyor hatta utanç bile duyuyoruz. Özetle bu adım sayıları son yıllarda hayatımızın bir parçası haline geldi
#SağlıkBilimsel araştırmalar da net ve açık olarak, yaşımız ilerledikçe gençlik ve yetişkinlik dönemimize oranla “daha çok bitki bazlı” beslenip “daha az kalori” yüklenmemiz yani “daha az yememiz”, diğer bir deyişle “lokma sayımızı azaltıp egzersize öncelik vermemiz”, net ve açık anlatımıyla, hayatımıza hareket katıp adım sayımızı yükseltmemiz gerektiğini söylüyor.
#YEMEKBilişsel gerileme doğaldır; 40'lı yaşlarımızda yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar ve 50'li yaşların ortalarında kendinizi bir odanın ortasında durmuş, başınızı kaşıyarak “Şimdi ben buraya neden geldim ki?” derken bulursunuz. Bilişsel gerileme 57, 70 ve 78 yaşlarında hızlanıyor ancak uzmanlara göre beyninizi korumak ve zinde kalmak için yapabileceğiniz bazı kritik ayarlar var.
#Beyin YaşlanmasıYeni bir araştırma, beyinde uyuyan virüslerin kafa travması ile aktive olabileceğini ve Alzheimer'ı tetikleyebileceğini öne sürdü. Çalışmalar uzun zamandır beyin sarsıntıları ve kafaya alınan darbelerin nörodejeneratif hastalık riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyordu. Ancak şimdi bilim insanları, bu tür yaralanmaların beyindeki uyuyan virüsleri 'uyandırarak' iltihaplanmayı ve bunamaya yol açan uzun vadeli hasarı tetikleyebileceğine inanıyor.
#AlzheimerVedat Milor, el titremelerinin nedeninin parkinson değil ağır metal zehirlenmesi olduğunu açıkladı. Milor’un rahatsızlığına dikkat çeken uzmanlar, plastik su şişelerinden, konservelere kadar kullandığımız pek çok şeyde ağır metale maruz kaldığımızı söyledi ve korunma yollarını anlattı...
#Vedat MilorYaşadığı şiddetli bir migren atağının ardından hayatındaki her şey bir anda değişti. Yapılan testler sonrası nadir görülen bir hastalığa sahip olduğunu öğrenen Luan Pope, zaman içinde aile üyelerinin de kendisiyle aynı hastalığı paylaştığını öğrendi. Annesi demansa yakalandı, bir kardeşi ise hastalık yüzünden hayatını kaybetti.
#CADASILHayat kimse için dümdüz bir şekilde akıp gitmiyor elbette... O çok klasik deyimde de anlatıldığı gibi bir yanda dümdüz ve yemyeşil yolları var, diğer yanda da zorlu yokuşları. Hiç kimse bütün bir ömür boyunca bu yollardan sadece birinde yürümüyor. Bazen zorlukla ilerlediği yollardan geçerken yoruluyor, bazen de o yolların sonu aydınlığa çıkıyor. Ya da bazen tam tersi.
#Wendy WilliamsGünümüzde, yaşlanmanın etkileri ve bunama riski, toplumun en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özellikle fiziksel aktivite, beyin sağlığının korunmasında kritik bir rol oynuyor. Kolombiya'daki Andes Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen son araştırmalar ise düzenli egzersizin bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. İşte demans riskini azaltabilecek dört egzersiz...
#SağlıkDünya genelindeki sayısının 2050 yılına kadar 153 milyona çıkabileceği uyarısı yapılan demans hastalığının, yüzde 75 oranında erken teşhis edilemiyor. İngiltere'deki bir bakım uzmanı, demans hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabilecek 5 işaretini açıkladı.
#DemansKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerBir zamanlar TV ekranına çıktığı zaman ülkenin dört bir yanındaki milyonlarca kişi ondan gözlerini alamıyordu. Zaten bu sayede de hem servet hem de şöhret sahibi oldu... Ama ilerleyen zamanlarda kötü alışkanlıkların esiri oldu. Bu yüzden sağlığı bozuldu ve bir anda ortadan kayboldu.
#Wendy WilliamsYaşlandıkça sağlıklı bir beyin için sağlıklı kan basıncına ihtiyacımız vardır. Amerikalı yetişkinlerin neredeyse yarısında hipertansiyon sorunu var. İşte bu sorun yıllar sonra bunama gelişimi için en yaygın ama ve önlenebilir risk faktörlerinden biri. Hipertansiyon ya da kronik olarak yüksek kan basıncı, beyin için çifte darbe anlamına geliyor. Çünkü yüksek kan basıncı beyne oksijen girmesini zorlaştırır ve beynin metabolik atıklardan kurtulmasını zorlaştırır. Anormal derecede yüksek kan basıncı beyindeki küçük kan damarlarına zarar vererek beyin hasarına neden olabilir.
#DemansGösteri dünyasında isim yapmak hiç kolay bir iş değil. Ama bunun daha zoru da var... Elde edilen şöhreti korumak... İşte işin bu ayrıntısı şöhreti bulmaktan bile daha zor.
#Wendy WilliamsFETÖ ile bağını koparan eski örgüt üyelerinin 2021 yılında kurduğu 'f-watch.net' internet sitesinde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1999'dan beri yaşadığı Pensilvanya'nın Saylorsburg kasabasındaki konuttan ayrılarak taşındığı yeni evin adresi ve fotoğrafları ifşa edildi.
#FETÖAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#Alzheimer