Bunama haberleri sayfasında Bunama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1267 Bunama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Demans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans Hastalığıİngiliz bilim insanları, Alzheimer hastalığına karşı aşı geliştirdiklerini duyurdu. Farelerde bunamayı tersine çevirmeyi başaran uzmanlar, insanlı deneylere iki yıl içinde başlanabileceğini belirtti. Doz başına sadece 200 liraya mal olacak tedaviyle, bunama tamamen önlenebilir.
#AlzheimerHer geçen gün dünyada alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Erken teşhisi zor, kesin bir tedavisi de yok. Ancak semptomları yavaşlatmak, hatta hastalığı ertelemek mümkün… 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü vesilesiyle alzheimer’ı hasta yakınlarından ve ‘Çok Unutkn Oldum’ kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler’den dinledik. Bu hastalığı konu alan, salı günü vizyona girecek ‘Sadan Hanım’ filminin yönetmeni Göksel Gülensoy ve başrolü Canan Ergüder’le konuştuk.
#AlzheimerYoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, “Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını sanır ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir” dedi.
#DEMANSMerhabalar sevgili okurlar.Entelektüel yetenekleri kısmen ya da tamamen azaltan, bilişsel davranışsal ve işlevsel gerilemeye yol açan durum “Demans” (Bunama) olarak adlandırılıyor. Değişik derecelerde sıkıntılar yaratan, yaşa ve sosyal konumlara bağlı olarak mesleki ve sosyal alanda değişik derecelerde kayıplara yol açan bu durum, ne yazık ki, ilerleyici bir süreç sergiliyor.
#DemansDünyanın önde gelen bilimsel yayınlarından Lancet’te yayınlanan bir araştırma ilginç sonucu gözler önüne serdi. Demans yani bunama konusunda yapılan araştırmada, aslında işitme kaybı olanların sadece yüzde 40’ının işitme cihazı kullandığı, işitme kaybının tedavi edilmemesi durumunda bunamaya yol açabildiği bildirildi.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAİnsan ömrü uzadıkça alzheimer, bunama gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Kadınlarda, kalp damar hastalarında, sigara ve alkol tüketenlerde daha sık görülen bunamada en önemli sorun erken tanı. Prof. Dr. Asena Akdemir bunama hastası olanlara ve yakınlarına önerilerde bulundu.
#AlzheimerKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerBir zamanlar TV ekranına çıktığı zaman ülkenin dört bir yanındaki milyonlarca kişi ondan gözlerini alamıyordu. Zaten bu sayede de hem servet hem de şöhret sahibi oldu... Ama ilerleyen zamanlarda kötü alışkanlıkların esiri oldu. Bu yüzden sağlığı bozuldu ve bir anda ortadan kayboldu.
#Wendy WilliamsYaşlandıkça sağlıklı bir beyin için sağlıklı kan basıncına ihtiyacımız vardır. Amerikalı yetişkinlerin neredeyse yarısında hipertansiyon sorunu var. İşte bu sorun yıllar sonra bunama gelişimi için en yaygın ama ve önlenebilir risk faktörlerinden biri. Hipertansiyon ya da kronik olarak yüksek kan basıncı, beyin için çifte darbe anlamına geliyor. Çünkü yüksek kan basıncı beyne oksijen girmesini zorlaştırır ve beynin metabolik atıklardan kurtulmasını zorlaştırır. Anormal derecede yüksek kan basıncı beyindeki küçük kan damarlarına zarar vererek beyin hasarına neden olabilir.
#DemansGösteri dünyasında isim yapmak hiç kolay bir iş değil. Ama bunun daha zoru da var... Elde edilen şöhreti korumak... İşte işin bu ayrıntısı şöhreti bulmaktan bile daha zor.
#Wendy WilliamsFETÖ ile bağını koparan eski örgüt üyelerinin 2021 yılında kurduğu 'f-watch.net' internet sitesinde, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 1999'dan beri yaşadığı Pensilvanya'nın Saylorsburg kasabasındaki konuttan ayrılarak taşındığı yeni evin adresi ve fotoğrafları ifşa edildi.
#FETÖAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerEkranda sabah kuşağının yıldızlarından biriydi... Kısa sürede öyle büyük bir şöhret kazanmıştı ki artık sokakta tanınmadan rahatça yürümesi imkansızdı... Bu durumla bağlantılı olarak da birçok kişinin hayal bile edemeyeceği kadar çok para kazanıyordu.
#Wendy WilliamsDiyetisyen Beyza Tağraf, beyin sağlığını korumak için günlük beslenmeye eklenmesi gereken gıdaları açıkladı. Tağraf, “Yaban mersininden somon balığına, cevizden zeytinyağına kadar birçok besin, beyin fonksiyonlarını destekleyebilir ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir” dedi.
#SağlıkKısa süreli uyku yoksunluğu bile nasıl göründüğümüzü, hissettiğimizi ve işlevlerimizi etkileyebilirken, uykusuz geçen uzun süreler hem kısa hem de uzun vadeli sağlığımız için daha dramatik sonuçlar doğurabiliyor. İşte 24, 36, 48 ve 72 saat boyunca uyanık kalırsanız olacaklar…
#Uykusuzluğun EtkileriOcak ayından bu yana "dünyanın en yaşlı insanı" unvanını elinde tutan 117 yaşındaki Maria Branyas Morera, hafta başında hayatını kaybetti. Dünya savaşlarından, pandemilerden ve nice zorluktan sağ çıkan Morera'nın ne kanser ne kalp hastalığı ne de en ufak bir demans belirtisi göstermesi uzmanları bile şaşkına çeviriyordu. Peki Morera'nın bu kadar uzun yaşamasının sırrı neydi?
#SağlıkLydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#SanfilippoAlzheimer ve bunama, yaşlanan nüfusla birlikte artış gösteren sağlık sorunlarının başında geliyor. Bu durum, erken tanı ve tedavi yöntemlerinin de önemini artırıyor. ABD’li beyin cerrahı Betsy Grunch ise demans riskini azaltmak için 10 öneride bulundu. İşte dikkat edildiği takdirde bunamaya azaltan 10 adım…
#SağlıkYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün Sırlarıİki çocuk annesi Morgan Rachal, TikTok’ta öylesine gezinirken şok edici bir gerçeği öğreneceğinden habersizdi. Bir çocuğun videolarını gördüğünde genç anne, şu anda 20 aylık olan kızı Lydia ile çarpıcı bir benzerlik olduğunu fark etti. Bu benzerlik sonrası şüphelenen Morgan, çocuk doktoruna danıştı ve kızına çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo teşhisi kondu.
#Çocukluk Çağı Alzheimer’I