Yaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkGranülosit, insan vücudu için önemli bir savunma sistemidir. Vücudu mikroplara, bakterilere ve yabancı cisimleri karşı koruyarak ilk mücadeleyi başlatırlar. Sağlıkçıların sıklıkla kullandığı bu tıbbi terimin ne olduğunu öğrenip, buna göre terbinizi alabilirsiniz. Granülosit ile ilgili detaylı bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
#Granülosit NedirYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkHalk arasında genel olarak koyun ve peynir hastalığı ile beraber mal hastalığı olarak brusella hastalığı bilinmektedir. Bu hastalık birçok değişik yol üzerinden kişiye etki eder. Aynı zamanda bulaşıcı olup olmadığı da merak edilen konular arasında bulunuyor. Peki, Brusella hastalığı bulaşıcı mı, yoğurttan ve tereyağından bulaşır mı? Brusella nasıl bulaşır ve bulaşma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Halk arasında peynir hastalığı olarak da bilinen brusella hastalığı, koyun, keçi, sığır gibi hayvanlar ve onların ürünlerinden insanlara geçiyor. Beraberinde çeşitli hastalıkları da getirebilen brusella hastalığı teşhis ve tedavisi bu yönde büyük önem taşıyor. Peki, brusella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte brusella hastalığı tedavisi ve merak edlenler...
#Brusella HastalığıManisa ziyareti kapsamında Kula ilçesinde muhtarlarla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan sağlığının insan sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizerek, "Sığır brusella, koyun, keçi brusella, şarbon ve veba aşılarının aşı bedelini bundan sonra inşallah almayacağız. Ayrıca tüberkülin testinin bedeli de yetiştiricilerimizden alınmayacak. Bu aşıların sadece uygulama ücretleri alınacak. Aşı bedellerinin alınmaması ile birlikte aşılama oranlarının artacağına inanıyoruz. Hastalıktan gelen verim kayıplarının böylelikle önleneceğini düşünüyoruz" dedi.
#Bekir PakdemirliManisa ziyareti kapsamında Kula ilçesinde muhtarlarla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan sağlığının insan sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizerek, "Sığır brusella, koyun, keçi brusella, şarbon ve veba aşılarının aşı bedelini bundan sonra inşallah almayacağız. Ayrıca tüberkülin testinin bedeli de yetiştiricilerimizden alınmayacak. Bu aşıların sadece uygulama ücretleri alınacak. Aşı bedellerinin alınmaması ile birlikte aşılama oranlarının artacağına inanıyoruz. Hastalıktan gelen verim kayıplarının böylelikle önleneceğini düşünüyoruz" dedi.
#Bekir PakdemirliErkeğin eşini gebe bırakabilmesinin birinci koşulu, çıkan meninin kadın genital sistemine ulaşabilmesidir. Bu şekilde meni sıvısı içindeki sperm hücreleri de yumurtaya erişerek döllenmeyi gerçekleştirebilecektir. Oysa bazı erkeklerde dışarı hiç meni çıkışı görülmez. Böyle durumlara aspermi demekteyiz.
#AspermiBrusella, hayvanlardan insana bulaşan bir bakteri. Beraberinde çeşitli hastalıkları da meydana getirebilen Brusella belirtileri, diğer hastalıklara benzediği için tespit edilmesi biraz zor olabilir. Peki Brusella hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Brusella belirtileri, tedavisi ve dikkat edilmesi gerekenler
#Brusella BelirtileriKoronavirüs mutasyonunun gündemde yer almasının ardından konu ila ilgili araştırmalar hızlandı. İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğradığı haberi verildi. Kovid-19'un mutasyona uğramasının ardından daha hızlı yayılabildiği açıklandı. İşte mutasyon kelimesinin anlamı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilgiler
#MutasyonKoronavirüs mutasyonunun gündemde yer almasının ardından konu ila ilgili araştırmalar hızlandı. İngiltere'de koronavirüsün mutasyona uğradığı haberi verildi. Kovid-19'un mutasyona uğramasının ardından daha hızlı yayılabildiği açıklandı. İşte mutasyon kelimesinin anlamı ve koronavirüs mutasyonu hakkında bilgiler
#Mutasyonİngiltere’de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle endişeler arttı. Mutasyon açıklamaları sonrası tüm dünya gelişmeleri yakından takip ediyor. Ülkeler bir bir önlem alırken aşı çalışmalarının etkisiz hale gelip gelmeyeceği ve virüsün mutasyon sonucu daha tehlikeli olup olmadığı merak ediliyor.
#KoronavirüsTBMM Sağlık Komisyonu’nda tüm partilerin temsilcileri, COVID-19 rahatsızlığının sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması konusunda görüş birliğine vardı. Komisyon Başkanı Recep Akdağ, ortak yasa teklifi hazırlamak için parti yöneticileri ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşeceklerini söyledi.
#GazetehaberlerleriSüt, kalsiyum açısından vücudumuz için gerekli olan bir kaynak. Peki içtiğiniz süte dikkat ediyor musunuz? Doğal olduğu düşünülerek sokak sütü tüketiminin zararlı olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, sokak sütü ve ambalajlı süt hakkında bilgi verdi.
#SütMuş Kırköy’de 15 kişinin tedavi gördüğü ve hayvanlardan insanlara bulaşan brusella hastalığı, vatandaşları korkuttu. İl Sağlık Müdürlüğü 2019'un ilk 6 ayında 119 brusella vakasına rastlandığını açıkladı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür ise hastalığa karşı süt tüketimine dikkat çekti. Gür, çiğ sütün en az 10 dakika kaynatılması gerektiği konusunda uyardı.
Eskişehir’in merkez Bozdağ Mahallesi'nde aynı aileden 6 kişi iddialara göre yedikleri peynirden dolayı yakalandıkları 'brusella' hastalığı sebebi ile tedavi altına alınırken, halk arasında tedirginlik oluşturan hastalıkla ilgili yetkililer tarafından inceleme başlatıldı.
#EskişehirEskişehir’in merkez Bozdağ Mahallesi'nde aynı aileden 6 kişi iddialara göre yedikleri peynirden dolayı yakalandıkları 'brusella' hastalığı sebebi ile tedavi altına alınırken, halk arasında tedirginlik oluşturan hastalıkla ilgili yetkililer tarafından inceleme başlatıldı.
#Eskişehir3 haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen ateş durumu "Nasılsa geçer" diye düşünülerek önemsenmediğinde daha ciddi tablolar ile karşılaşılabiliyor. Özellikle bazı enfeksiyon hastalıkları, romatolojik rahatsızlıklar hatta kanserler, nedeni bilinmeyen ateş tanısında göz önünde bulundurulması gereken önemli hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor.
#AteşBuzağı desteklemesi ne zaman ödenecek sorusunun yanıtı, hayvancılık yapan vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam eden konular arasında yer alıyor. İlk destekleme dönemini 2 Temmuz-31 Ağustos 2018 tarihinde tamamlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, 2019 yılı içinde tarih belirtmişti. Peki, 2018-2019 buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek? Tarih belli oldu mu?
#2019 Buzağı Desteklemesi2018 buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek sorusunun yanıtı, hayvancılıkla uğraşan binlerce vatandaş tarafından sorgulanan ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, destekleme ödemeleri kapsamında ülke genelindeki binlerce hayvancıya buzağı desteklemesi ödemesi yapıyor. Peki, 2018 buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek?
#Buzağı Desteklemesi