Güncelleme Tarihi:
Brusella hastalığı son zamanlarda merak edilen konular arasında yer alıyor. Hayvansal gıdalardan bulaşabilen bir enfeksiyon olan brusella hastalığı için ürünlerin pişme dereceleri önemli bir etken oluyor. Peki, brusella hastalığı nedir, nasıl bulaşır? İşte brusella hastalığı belirtileri ve tedavisi...
Brusella hastalığı nedir?
Brusella, koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlardan ve ürünlerinden insanlara geçen ve "zoonoz" adı verilen bakteri kaynaklı mikrobiyal bir hastalık. Koyun hastalığı ve peynir hastalığı gibi isimlerle bilinen Brusella, çeşitli hastalıklara yol açabilir.
Brusella hastalığı nasıl bulaşır?
Brusella, pastörize edilmemiş süt ve peynirden kapabileceğiniz bir enfeksiyondur. Ayrıca çiğ veya az pişmiş et yemekten de brusella hastalığı virüsü kapabilirsiniz. Ya da inek, keçi, koyun gibi çiftlik hayvanlarının vücut sıvılarıyla temastan enfeksiyon kapabilirsiniz. Brusella hastalığının insandan insana bulaşması ise nadir rastlanan bir durumdur.
Brusella hastalığı belirtileri nelerdir?
Semptomlar 1 ila 2 gün içinde aniden veya birkaç hafta içinde kademeli olarak ortaya çıkabilir.
Bruselloz belirtileri grip gibidir:
Brusella hastalığı neden olur?
Aşağıdaki etkenler brusella hastalığı nedenlerini önemli ölçüde açıklayabilir.
Brusella hastalığı tedavisi
Brusella genellikle bir kan testi kullanılarak teşhis edilir.
Enfeksiyon, en az 6 hafta boyunca bir antibiyotik kürü ile tedavi edilir. Kendinizi daha iyi hissetmeye başlasanız bile tedaviyi tamamlamanız önemlidir.
Tam bir iyileşme sağladıysanız, enfeksiyonun geri dönmesi olası değildir.