Restorana sadece yemek yemek için değil, zarif bir sofrayla gözümüzü okşamak, düzgün bir hizmet almak için de gidiyoruz. Ama Vedat Milor sosyal medyada kuver ücreti hakkındaki fikirlerimizi sorunca gördük ki hesabımıza yansıtılan hizmet bedelleri konusunda kafamız biraz karışık! Kuver ve servis ücretlerini, bunların neleri kapsadığını uzmanlara sorduk.
#Kuver ÜcretiDiplomasında ‘siyaset bilimci’ yazıyor ama biz onu daha çok mutfak ve yemek kültürü üzerine yaptığı televizyon programlarından, yazılarından ve arka arkaya yayınladığı kitaplarından tanıyoruz. Prof. Dr. Artun Ünsal ile merkez üssü Çengelköy’de buluştuk; hem eski albümlerini karıştırdık hem de sosyolog gözüyle günümüzün sofralarını konuştuk.
#Prof. Dr. Artun Ünsal‘İktidarların Sofrası’ adlı yeni kitabında yemek ve siyaset ilişkisini irdeleyen Prof. Dr. Artun Ünsal “Yemeğin de siyasal bir olgu olduğu geç de olsa fark edildi” diyor. 800 sayfalık kitapta Hun toylarından konuğun payına düşen et parçasıyla verilen mesajlara birbirinden ilgi çekici bilgiler var.
#GazetehaberleriZavallı ‘gurme’ kelimesi! Bu kadar yanlış kullanılan, hırpalanan, ayağa düşürülen başka bir kelime yoktur sanırım. Onun için ben gurme değilim; olsam olsam ‘şikemperver’ olabilirim. Yani midesine düşkün, yemeği seven bir adam... Ama siz bu konuda iddialıysanız önce bu işin pirinin belirlediği fiziksel özellikleri taşıyıp taşımadığınıza bir bakın...
#Brillat-SavarinEt ve süt mamulleri sektöründe Avrupa'nın önde gelen toptancıı şirketlerinden Yayla - Türk'ün sahibi ve genel müdürü Zekeriya Yasemin, "Damak tadında Türkler Avrupa'ya uyum sağladı. Artık bol acılı, baharatlı klasik Türk gıdalarına talep azalıyor. Bu yüzden biz her ürünümüz belirli aralıklarla yüzlerce kişiye tattırıyoruz" diyor.
Öyle geziler vardır ki, gidilecek yerin adı bile insanı baştan çıkarmaya yeter. Fransa’nın doğu yakasındaki Burgonya bunlardan biridir. Burada dünyanın en lezzetli şarapları üretilir, mutfağında damak çatlatan yemekler pişer. İnsan bu gezinin sonunun gelmemesini diler. Bu hafta sizinle bu bölgede yaptığım geziyi paylaşacağım.