Sonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünYeni Lokanta’da tattığım mantı ününü hak ediyor çünkü tuzlu yoğurt çok yakışmış ama benim zevkime göre biraz fazla kaynatmışlar. Kuzugöbeği mantarı ve tarhananın baharat gibi kullanılması başarılı. Mersin karides tuzlu-tatlı-ekşi-acı dengesi açısından en başarılı yemek. Kuzunun gerdanı seçici damakları hayal kırıklığına uğratmaz.
#Vedat MilorYeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Yılbaşı gecesinde eşinizi dostunuzu kendi evinizde ağırlamak istiyor ama mutfakla da pek uğraşacak vaktinizin olmayacağını düşünüyorsanız Hürriyet Lezzetli Hayat ekibinin verdiği listeye bakın. Emin ellerden çıkan yemekleri bu adreslerden eve sipariş verebilirsiniz.
#Gizem DİNÇBAŞEFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1MasterChef All Star’da elenen yarışmacı dün ekranlara gelen yeni bölüm ile belli oldu. Alican ve Dilara eleme potasında ikiye kalırken elenen ismin son açıklamaları sonrasında stüdyoda duygusal anlar yaşandı. MasterChef All Star’ın 161. bölümünde birbirinden iddialı yarışmacılar elenmemek için tüm hünerlerini sergiledi. Alican, Dilara, Esra, Barbaros, Hasan, Batuhan eleme gecesinin ilk etabında “Bottarga” ve “Kuzu Kulağı” malzemeleriyle yaratıcı tabaklar hazırladı. İlk etapta Hasan ve Barbaros eleme potasından son anda kurtuldu. Batuhan, Esra, Alican ve Dilara ise ikinci etapta Danilo Şef’in yemeği olan Dana diliyle yapılan Linguistico yemeğini hazırladı. Son ikiye ise Alican ve Dilara kaldı. Gece sonunda elenen yarışmacının vedası ise herkesi üzdü. Peki MasterChef’te dün kim elendi, kim gitti? MasterChef All Star’da kim elendi? İşte, 26 Kasım yarışmaya veda eden yarışmacı…
#Masterchef Kim ElendiGözümün önünden bir meze sofrası geçiyorsa aklıma düşen ilk lezzet taramadır her zaman. Mayonez tekniğiyle yapılan ve balık yumurtasının lezzetini katlamakla kalmayıp ekmeğin üzerine sürünce devleşen bu geleneksel tadın en iyisini bulabileceğimiz adresleri ve inceliklerini bilelim, bilelim ki hiç kaybetmeyelim...
#MayonezBalat’taki Smelt&Co.’nun ortamını çok sevdim. Menüde formüllerin değil, kendi zevklerinin peşinden gitmeye çalışmaları, az sayıda yemekten oluşan bir seçki sunmaları bence olumlu... Üzerine çalışmaları gereken konular var ama rokfor ve wasabi kremasıyla gelen ‘ılık hurma’, ‘kakao yağında kum midyeleriyle kereviz-badem mousseline’ gibi tabaklarını dengeli ve lezzetli buldum.
#RestoranAyvalık’ta son birkaç yıldır farklı tarzda mutfaklara sahip mekânların açılması ve en önemlisi bunu sürdürebilmeleri gastronomik renklilik adına heyecan verici. ‘Rakı–balık–Ayvalık’ üçlemesine itirazım yok fakat biraz farklılıktan kimseye zarar gelmez. Geleneksellik iyidir ama arada heyecan yaratmak da gereklidir. İşte geçen yıllarda yarattıkları heyecanı sürdürenler, yeniler ve klasiklerle Ayvalık-Cunda lezzet rehberimiz...
#GastronomiSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy Çarşı‘Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleri’, bizi İstanbul’u tarih boyunca var eden, bu şehrin insanlarını kocaman bir ortak sofrada buluşturan tatların kökenine, kültürüne götürüyor. İstanbul’da doğan ya da kente göç yoluyla yerleşen lezzetlerin tarihle, siyasetle, sosyolojiyle ve hatta mimariyle ilişkisine değiniyor. Merin Sever’in hazırladığı kapsamlı derleme her İstanbullunun hayretle, merakla, ince bir hüzünle okuyacağı derin bilgilerle dolu...
#Geçmişten Günümüze İstanbul Lezzetleriİtiraf edeyim; birkaç ay önce İzmir’e taşınmamın en büyük nedenlerinden biri, istediğim kalitede malzemelere, üreticilere daha yakın olabilmekti. Havra Sokağı’nın bitmeyen hareketi, pazarları, peynircisi, turşucusu ve elbette mis gibi kokan zeytinyağıyla burada alışveriş bir başka!
#İzmirMasterChef'te elenen kim oldu? sorusu dün akşam yanıtını buldu. MasterChef Türkiye'nin 11 Ekim tarihli 75. bölümünde, eleme turunda en başarısız yemeği yaparak şeflerin geçer notunu alamayan bir isim MasterChef'e ve hayallerine veda etti. Kırmızı takımın Eray hariç tüm yarışmacılarının potada olduğu haftada, Walison ve Ebru eleme finaline kaldı. Kritik eleme gecesine ise Sefa ve arkadaşları arasında tansiyonun yükselmesi damga vurdu. Diğer yandan, 5 isim bir hafta daha MasterChef'te olmayı garantiledi. İşte, 11 Ekim 2020 MasterChef'ten elenen yarışmacı ve son bölümün özeti.
#Masterchef Kim ElendiAkdeniz çevresindeki ülkelerin mutfaklarına sıkça kullanılan bottarga, özetle dışı balmumuyla kaplanmış balık yumurtasının İtalyanca ismidir. Kefal ya da orkinos balıklarla yapılan ve mumlu havyar olarak da bilinen bottarga, çok yoğun aroması nedeniyle az miktarda kullanılsa da benzersiz bir lezzete sahiptir. Peki bottarga nasıl yapılır, nasıl kullanılır? İşte merak ettikleriniz…
#Bottarga NedirGeçen hafta Berkeley’deki favori lokantalarımdan bahsettim. Bu hafta San Francisco’dakilerden söz edeceğim. Tabii bunlar kentteki iyi lokantaların küçük bir yüzdesi. Zaman sınırlı olunca her yeri deneme şansınız olmuyor. Eminim siz de araştırmanızı yapar, farklı yerleri bana önerirsiniz.
#YEMEKGeçen haftaki yazımda ülkemde artık neden tatil yapmak istemediğimi izah ettim. Gastronomi bu nedenlerden biri ama önde geleni değil. 12 adalardan biri olan Patmos’un bana cazip gelen tek yönü de gastronomi değil ama bu Ege adasında sevdiğim epey lokanta da var. İşte size bir liste...
#Yemek1981’den beri hizmet veren Park Şamdan’ın Boğaz’daki lüks otel Les Ottomans içindeki mekânını ziyaret ettiğimde beklentim yüksekti. Yüksekti çünkü burası benim için belli bir kalite ve tutarlılıkla özdeşleşmiş. Maalesef sonuç az buz değil, ciddi hayal kırıklığı oldu.
#Park ŞamdanGarson, kıvamında pişmiş spagetti üstüne biraz erken sıkım yeşil renkli zeytinyağı gezdirdi. Onun üstüne de bir miktar balık yumurtası rendeledi. Hepsi bu. İlk çatalımı aldığımda, tüm Akdeniz’in tabağıma doluştuğunu hissettim. Bu basit tabağın gerisinde koca bir hikâye var.
#Mandarin Oriental OteliRestoran, sanat galerisi ya da tiyatroya dönüştürülmüş palazzi’leri, görkemli kiliseleri, sempatik restoranlarıyla Palermo, Sicilya’nın en renkli liman şehirlerinden. Geçmişin fatihleri her köşesinde iz bırakmış. Barok mimarili kiliseleri, Norman-Romanesk bina cepheleri hep geçmişin haşmetini yaşatıyor.
#Palermo'da Gezilecek Yerler