Turunçgil kanseri, portakal, limon, mandalina gibi pek çok türü tehdit ediyor. Bitki türü kanserleri arasında yer alan ancak ülkemizde ilk kez tespit edilen turunçgil kanseri, ağacın gelişimini olumsuz etkileyerek kurumaya kadar götürebiliyor. Mustafa Kemal Üniversitesi Bitki Sağlığı Kliniği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şener Kurt, Türkiyede daha önce görülmeyen ve turunçgillerde bir çeşit kansere neden olan hastalık tespit ettiklerini, üreticilerin yaptığı yanlış tedavi sonucu turunçgil üretiminin tehlike altında olduğunu söyledi.
#Turunçgil KanseriMUŞ'un Bulanık İlçesi'ne bağlı Balotu Köyü'nde yetiştirilen kavun ve karpuzlarda hastalık görülmesi üzerine üreticiler perişan oldu. Tek geçim kaynakları olan kavun ve karpuzu hastalık yüzünden toprağa gömdüklerini söyleyen köylüler, “Kavun ve karpuz çaresiz hastalığa yenik düşünce beş parasız kaldık. Kışı nasıl geçireceğiz onun korkusunu yaşıyoruz” dedi.
2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral Charles52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSon yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranOnkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiLifli gıdalar, sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından. Ancak lifli gıda tüketimi bazı kişilerde şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kramplar ile kabızlık ya da ishal gibi şikâyetlere yol açabiliyor. Peki bunu önlemek için ne yapılabilir? Lifli gıdalarla beslenmenin "kitabını yazan" uzman anlattı...
#Lifli GıdalarÇağın vebası metabolik hastalıklar, her yıl dünyanın yüz binlerce kişinin ölümüne yol açıyor. Ancak bu hastalıklardan korunmak aslında oldukça kolay. Hafta içi yayımlanan bir araştırma da bu konuda çok çarpıcı veriler ortaya koydu.
#BeslenmeGıda takviyeleri son yıllarda çok popüler. Çeşit çeşit gıda takviyeleri kullananlar, eşe dosta "Ben çok fayda gördüm, sen de dene..." diyenler derken kafalar çok karışık. En kritik gıda takviyelerinden biri de demir takviyesi. "Demir takviyesi almalı mıyım?" diye düşünüyorsanız bu detayları mutlaka bilmelisiniz...
#DemirBazı besinler kanser hücrelerini vücuttan uzaklaştırma konusunda vücudun iç dinamiklerine daha fazla destek veriyor. Pek çok uzman ise ölçüyü kaçırmadan bu besinlere sofranızda yer açmanız gerektiği konusunda uyarıyor. Peki kansere meydan okuyan besinler hangileri? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? İşte detaylar…
#SağlıkHavaların soğumasıyla çorba, çay, bitki çayı gibi sıcak içeceklere olan ilgi artıyor. Ancak uzmanlar bu içeceklerin çok sıcak içilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Çünkü aşırı sıcak tüketilen içecekler kanser riski yaratıyor. Peki sıcak içeceklerle kanser arasında nasıl bir ilişki var? Soğuk algınlığına iyi geldiği düşünülen sıcak içecekler, hastalıklarla mücadelede etkili oluyor mu? İçeceklerin sıcaklıkları kaç derece olmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkKalıtsal faktörlerden güneş ışığı ve hava sıcaklıkları gibi dış etkenlere kadar birçok şey, sağlığımız üzerinde büyük etkiye sahip. Beslenme de bu etkenlerden biri. Bu bağlamda yaşlanma karşıtı besinler sık sık gündeme geliyor. Çin’de yapılan yeni bir araştırma da çayın yaşlanmayı yavaşlatmaktaki rolünü ortaya koydu. Peki çay bunu nasıl başarıyor? Günde kaç bardak tüketmek gerekiyor? Tüm çay türleri aynı etkiyi yapıyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkPortakal, limon, mandalina, greyfurt gibi meyveler ‘enerjik’ renkleri ve taze aromalarıyla soframızı zenginleştirir. Sadece lezzetleriyle değil, aynı zamanda sağlık dostu özellikleriyle de öne çıkarlar. Bu hafta sizinle narenciyenin faydalarını ve sağlıklı tariflerimi paylaşmak istiyorum.
#Dr. Ayça KayaHafta içi ekonomisiydi, seçimiydi, komşuyla gerginlikti, Rusya-Ukrayna savaşıydı falan derken zaten ağır bir gündem altında eziliyoruz. Hem bu sebeple hem de 1 Ekim’e denk gelen Dünya Kahve Günü vesilesi ile gelin pişirmesi, sunumu ve hatta fal ritüeli ile UNESCO somut olmayan kültürel miras listesine giren Türk kahvesi ile espresso, filtre gibi diğer kahve türlerini mercek altına alalım. Hem tarihçesine bir bakalım hem de akıllardaki o soruya cevap arayalım: “Kahvenin insan sağlığına zararı var mı?” Buyurunuz...
#KahveSağlığa oldukça faydalı olan yulaf, diyetlerde de sıklıkla kullanılan bir tahıl ürünüdür. Yulaf ezmesi de dahil olmak üzere seçilebilecek çeşitli türler vardır ve besin profilleri ve işleme yöntemleri bakımından farklılık gösterirler.Peki, yulaf ezmesi kilo aldırır mı, ne işe yarar? İşte, yulaf ezmesi faydaları ve kullanımı...
#Yulaf EzmesiErkeklerin büyük bir kısmında görülen bir sağlık problemi olan kasık fıtığı, erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Mide bulantısı, şişlik ve ağrı ile kendini gösteren kasık fıtığı, adından da anlaşıldığı gibi kasıklarda meydana gelen fıtıklar olarak bilinir. Erkeklerde ortaya çıkma olasılığı kadınlara oranla daha fazladır. Karın duvarı fıtıkları arasında en yaygın görüleni de asık fıtığıdır. Kasık fıtığı, karın içerisinde dokuların anormal biçimde dışarı çıkıp cildin yüzeyinde şişlik meydana getirmesidir. Yeni doğan kişilerde de görülebilir. Peki erkeklerde kasık fıtığı neden ve vücudun hangi bölgelerinde olur? Erkeklerde kasık fıtığına iyi gelen şeyler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detayları ayrıntıları ile derledik.
#Erkeklerde Kasık FıtığıProstata iyi gelen bitkiler içerisinde; nar, biber, brokoli, kiraz, çilek, papaya, erik, karpuz, mango, kavun, kivi ve üzüm gibi bitkiler yer almaktadır. Prostata iyi gelen bitkiler hakkında bilgi sunmak okurlar adına yardımcı olacaktır. İşte prostata iyi gelen bitkiler ve bitki çayları.
#ProstatAkciğer hastalığı, her gün daha fazla teşhis konulan milyonlarca vatandaşı etkileyen yaygın bir hastalıktır. Akciğer hastalığı rahatsız edici olabilir ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Peki, Akciğere iyi gelen yiyecekler nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#AkciğerBirbirinden lezzetli tatlılar, börekler, dolmalar, bol yağlı kavurmalar... Bayramlarda hiç şüphesiz beslenme düzenimiz değişiyor. Buna bir de artan sıcaklıkları ve neme bağlı vücudun hızla su kaybetmesi ile baş gösteren beslenme düzensizliklerini de ekleyin. Bağışıklığımızı her zaman güçlü tutmak şart! Kanser başta, birçok hastalıktan beslenerek korunmak mümkün. Peki, hele de bu sıcaklarda ne yiyip ne içmeli? Beslenmede ‘yoyo etkisi’ ne demek? Türk Kanser Derneği, beslenme uzmanı Burçak Çubukçu ile Hürriyet Bizimle için konuştuk.
#Beslenme