Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun! Turuncudan gelen sağlık

.

Haberin Devamı

Mutfakta turuncu besinlere yer açın

Meyve ve sebzeler sağlığımız için çok önemli. Besinlerin lezzetleri kadar renkleri de pek çok şeyi ifade ediyor. Bu renklerden biri de turuncu. Peki bu renkte besinlerin özellikle kış ayına girdiğimiz şu günlerde vücudumuz için hangi faydaları sağladığını ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini biliyor musunuz?

Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun Turuncudan gelen sağlık

Turuncu renkli besinler neden faydalı

∆ Cilt ve göz sağlığını korur.
∆ Kansere karşı koruyucudur.
∆ Bağışıklığı güçlendirir.
∆ Kolesterolü düşürür.

Turuncu besinlerin ortak özellikleri
∆ Yüksek C vitamini ve yüksek lif içerikli besinlerdir.
∆ Toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırarak vücut direncimizi artırırlar.
∆ Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığımıza da olumlu katkı sağlarlar.

Haberin Devamı

Turuncu renkli besinlerde bolca A vitamini ve beta karoten bulunur

A vitamini: A vitamini vücudun metabolizmasının sorunsuz çalışmasını sağlar. Diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur. Göz retinasında renk veren pigmentleri üretir.

A vitamini eksikliği
A vitamininin vücutta eksik olması durumunda çeşitli göz ve görme sorunları ortaya çıkabilir. Bu eksiklik aynı zamanda deride kalınlaşma veya kuru, pullu cilde yol açabilir.

Beta karoten: Beta karoten, turuncu ve sarı meyve-sebzelere rengini veren bir bitki pigmentidir. Çok güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar.

Beta karotenin faydaları nelerdir?
Belirli kanser türlerinden (premenopozal meme kanseri, akciğer kanseri, pankreas kanseri) kalp hastalıklarından ve Alzheimer hastalığı gibi bilişsel bozukluklardan korur, göz sağlığını iyileştirir.

NOT: Beta karoten içeriği yüksek besinler tüketmek, sağlık için oldukça faydalıdır. Bu nedenle beslenmenizde sarı-turuncu renkli besinlere yer verin.

Mandalina: Tatlı krizi için iyi bir alternatif

Haberin Devamı

∆ C vitamini ile bağışıklığı kuvvetlendirir.
∆ Kansere karşı korur.
∆ Uzun süre tok tutar.
∆ Kemik gelişimini sağlar.
∆ Yaraları iyileştirir.
∆ Demir emilimini artırır.
∆ Göz sağlığına katkı sağlar.
∆ İçeriğindeki çözünür lif olan pektin daha uzun süre tokluk sağlar.

Mandalina yerken kabuğuyla tüketin

Mandalina kabuğunun altındaki beyaz lifler sindirim sisteminin daha aktif çalışmasında etkilidir. Kan şekeri dengesi sağlar. O yüzden mandalina yerken kabuğuyla yiyin.

Ne kadar tüketmeli?

Mandalina tüketirken porsiyon kontrolü önemli. Mandalinanın içerisindeki fruktoz şekeri nedeniyle diyabet sorunu olanlarda kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir.

Dikkat: Mandalinanın aşırı tüketimi hassas bünyelerde ciltte kızarma ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.

Haberin Devamı

Bal kabağı: Bağırsak dostu

∆ Bağırsakların tembel olmasından şikayetçiyseniz bal kabağı tüketerek bağırsaklarınızın harekete geçmesini sağlayabilirsiniz.
∆ A vitamini deposudur.
∆ Göz sağlığını korur.
∆ İçeriğindeki yoğun karoten
sayesinde bağışıklık sistemini destekler.
∆ Yapısında yoğun C vitamini bulundurduğu için bedeni bakteri ve hastalıklara karşı korur.
∆ Zengin bir lif kaynağı olduğu için tokluk hisi uyandırır.
∆ İçeriğinde bulunan L-tryptophan
adlı madde sayesinde anksiyete gibi psikolojik hastalıklara karşı etkilidir.

Ne kadar tüketmeli?
∆ Vitamin ve mineral kaybı yaşanmaması için kabuğunu tüketeceğiniz zaman soyup doğrayın. Tüketmeden evvel yoğun miktarda ve uzun zamanlı sıcaklığa maruz bırakmayın. Fırınlayarak ya da buharda ufak zamanlı pişirin.

Haberin Devamı

Havuç: Göz doktoru

∆ İçerdiği bol miktarda A vitamini sayesinde göz sağlığını korur.
∆ Kanser riskini azaltır. Antikanserojen özelliği bulunan fitokimyasal içeren havuç, bağışıklığı güçlendirerek kanserin yayılmasını önlemektedir.
∆ Sindirim sistemini rahatlatır.
∆ Bağışıklık sistemini düzeltir.
∆ Beyin sağlığına iyi gelerek zarar görmüş hücreleri onarır unutkanlığa, bunamaya, Alzheimer’a çare olur.

Havuç nasıl yenirse daha faydalı olur?
Havuç, çiğ ve pişmiş olarak tüketilebileceği gibi suyu çıkarılarak da tercih edilebilir. Havuçtan maksimum verimi alabilmek için havucu doğramadan ya da rendelemeden çiğ olarak tüketin.

Portakal: C vitamini deposu

Gün içinde alınması gereken C vitamini, bir adet portakalda bulunur.
∆ Bağışıklık sistemini güçlendirir
∆ Kolajen onarımını sağlar.
∆ Göz sağlığını korur.
∆ Böbreklerin daha aktif çalışmasını destekler.
∆ Kan dolaşımını hızlandırır.
∆ Ödem probleminin ortadan kalkmasını sağlar.
∆ Hastalıklara karşı korur ve daha sağlıklı bir kış mevsimi geçirmenizi sağlar.

Haberin Devamı

Bütün portakal mı portakal suyu mu?

∆ 250 ml saf portakal suyu, bütün bir portakalın kalorisinin neredeyse iki katıdır ve neredeyse iki katı kadar şeker içerir.
∆ Portakal suyu, bütün portakallardan çok daha az lif içerdiğinden çok daha az doyurucudur. Sonuç olarak portakal suyu ölçülü tüketildiğinde sağlıklı bir seçim olsa da, bütün portakalı seçmek daha akıllıca bir seçimdir.

Ne kadar tüketmeli?
∆ Enerji ihtiyacına göre günde 2-3 adet tüketebilirsiniz.

Cennet hurması: Mide dostu

∆ Mide dostu olan cennet hurması, sindirim sistemi sağlığını destekler.
∆ Bağışıklık sistemini güçlendirir.
∆ Kemik sağlığını destekler.
∆ Kansızlığın giderilmesinde ve tedavi edilmesinde etkili olan cennet hurması, düzenli olarak kullanıldığında ishali giderir.
∆ Kabızlık gidericidir.
∆ Kan şekeri kontrolüne yardımcı olur. Zengin lif içeriğiyle diyetlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Tabii azı karar çoğu zarar diyerek!

Ne kadar tüketmeli?
1 adeti 57 kaloridir. Günde en fazla 2-3 tane tüketilmeli. Protein açısından zengin bir besinle tüketin.

Tavsiye: 1 kase yoğurdun içine taze hurma, tarçın ve yulaf ekleyerek hem tatlı ihtiyacınızı bastırıp hem de tokluk süresini uzatabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları