Çok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserJames Cameron'ın ikonik filmi Terminatör'ün üzerinden 40 yıl geçti, ancak yapay zeka ve robot teknolojilerinin potansiyel tehlikeleri hâlâ gündemde. Uzmanlar, Terminatör benzeri makinelerin insanlığı tehdit etme kapasitesinin henüz olmadığını belirtse de, yapay zeka destekli sistemlerin kontrolü konusundaki endişeler artıyor. Elon Musk, yapay zeka teknolojilerinin potansiyel olarak "nükleer silahlardan daha tehlikeli" olduğunu vurgulayarak, bu alanda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
#Yapay ZekaBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarÇinli bilim insanları, bir gün insanların normal yaşam sürelerinin çok daha ötesinde yaşamalarına yardımcı olabilecek bir teknoloji olan 'beyin dondurma' konusunda büyük bir atılım gerçekleştirdiler.
#MedyYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBirçok kişinin stresli zamanlarda pasta, börek, çörek gibi hamur işlerine yöneldiği bir gerçek. Ancak İngiltere'de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler ve hamur işleri tüketmek damar fonksiyonunu yüzde 1,74 oranında azaltıyor, beyne giden kan akışını yavaşlatıp oksijeni azaltarak vücudun stresin etkilerinden kurtulmasına zarar veriyor. Bu da stresi daha da artırıp ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiliyor.
#StresSiz de stresli, endişeli ya da üzgün olduğunuzda kendinizi buzdolabının önünde bulanlardan mısınız? Bu dönemlerde tatlıya, abur cubura, yağlı ve kalorili yiyeceklere yöneliyor musunuz? Üzgünüz ama araştırmalar stresliyken bu tür yemeklere saldırmanın stresi azaltmak yerine durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koydu. Peki neden böyle zamanlarda özellikle karbonhidratlı ve yağlı yiyeceklere başvuruyoruz? Hangi yiyecekler stresi yenmeye yardımcı?
#Sağlıksız BeslenmeMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarCumhuriyet Halk Partisi MYK üyeleri seçim sonrası gündemde yer alıyor. Bu isimlerden biri de CHP Sözcüsü Faik Öztrak oldu. Peki, Faik Öztrak kimdir, kaç yaşında, nereli? Faik Öztrak'nın hayatı ve biyografisi...
#Faik ÖztrakDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarProjeleri ulusal ve uluslararası bazda alıp fonlar oluşturup müthiş işlere imza atan ve bugüne kadar duyduğunuz yardım amaçlı sürdürülebilir birçok organizasyonda adı geçen Ali Ercan Özgür ile bir araya geldim. ‘İhtiyaç Haritası’ndan ‘Bir Kira Bir Yuva’ya kadar binlerce insana kesintisiz yardımları ulaştırıyorlar. Partneri, yakından tanıdığınız Mert Fırat. Projeleri İngiltere’den bile talep görüyor. Yani ‘Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta beyni ile yüreği güzelliklerle dolu, değerli bir ismi daha ağırlamaktan mutluluk duyarız. ‘İlham olmaya devam’ diyoruz....
#Sponsorlu İçerikÜlkemizin yaşadığı, büyük acılar ve yıkımlarla dolu 6 şubat 2023 deprem felaketi nedeni ile başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak isterim. Yıllarca sürecek bu ağır ve zor duyguları yüce milletimiz, bölgede "yeniden doğuşa" giden yolun her bir taşını birlikte döşeyerek aşacak. Bu makaleyi yazmaktaki amacım 1999 depremini yaşamış, evini ve iş düzenini uzun bir dönem çadıra taşımış, ilk günden itibaren hiç ayrılmadan sahada, yeniden yapılanmanın koordinasyonunda yer alan bir hekim ve akademisyen olarak edindiğim deneyimleri aktarmak. Deneyimler geleceğin inşasında yol göstericidir ve teoride tartışılan bir çok konu için ufak açıcı bir zemin sunar.
#Konuk YazarDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarHacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Alper Kumcu, John Benjamins tarafından yayımlanan ve alanının uluslararası düzeyde önemli dergilerinden kabul edilen Translation, Cognition & Behaviour Dergisi’nin editörü oldu.
#Dr. Alper KumcuOrtaya çıkan alt varyantlar ile Covid-19’un varlığı devam etse de hastalığın yıkıcı etkilerinde belirgin bir azalma var. Fakat bu durum orta ve uzun vadede hastalığa bağlı ortaya çıkan şikâyetlerin önemini azaltmıyor. Uzun Covid olarak adlandırdığımız durum; Covid-19 geçiren hastalarda, enfeksiyonun yol açtığı şikâyetlerin haftalar ve hatta aylar boyunca devam etmesi anlamına geliyor. Peki erkek üreme sistemi sağlığı Covid-19’dan nasıl etkileniyor? Bu haftaki köşe yazımda Covid-19’un erkek üreme sistemine olan etkileri hakkında bilgi aktaracağım.
#Covid-19 Sonrası Erkekler Cinsel SorunBirleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo MasterChef'e konuk oldu. Yarışmanın izleyicileri sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Kenan Poleo hakkında bilgileri araştırmaya başladı. Poleo ayrıca zaman zaman Türkçe konuşmasıyla da gönülleri fethetti. Peki, Kenan Poleo kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo hakkında bilgiler...
#Kenan PoleoSavaşlar, küresel gıda krizi, iklim değişikliği yüzünden yaşadığımız doğal felaketler… Bunların hiçbiri yetmezmiş gibi bir de patlamaya hazır bekleyen ve dünyayı yok etme kapasitesi olan volkanlar. Bilim insanları karamsar: Uyarılarımız dikkate alınmazsa en kötüsü gerçekleşecek…
#Volkan Patlaması