Pandemi günlerinin stresini üzerinizden atmak ve 2.5 saatte rengârenk ve heyecanlı bir dünyanın içine girmek istemez misiniz? O zaman rotanızı Şarm El Şeyh olarak belirleyin. Sualtının renklerinden yemeklere, tarihten doğal güzelliklere… Kendinizi her an bir film setinde gibi hissedeceksiniz!
#YazarFas’ın her şehri ayrı renkte ve karakterde. Rabat, kraliyetin asil izlerini taşırken Kazablanka gizemli yüzüyle tavlıyor insanı. Marakeş ise atmosferi ve enerjisiyle büyülüyor. Şehri keşfetmeye eski çarşıyı ve labirenti andıran rengarenk sokakları arşınlayarak başlayın. Yorulunca bir kafede mola verip kol böreği şeklindeki geleneksel hamur işi tatlıdan (m’hanncha) sipariş edin ve beklerken çevredekilerle sohbet edin. Ortama yavaş yavaş alışmaya başladığınızı düşünüyorum, şimdi beni takip edin…
#FasMarakeş bir hâletiruhiyedir. Renklerin, seslerin, görüntülerin ve deneyimlerin duyusal bir yoğunluğa açtığı kapıdır. Kentin duvarları açık pembe mi, koyu pembe mi yoksa gülkurusu muydu? Peki, ziyaretimin arka planında çalan ezgi neydi; müminleri namaza çağıran müezzinin sesi mi, faytonları çeken atların nal sesleri mi, yoksa seyyar satıcıların tiz bağırışları mı? Eve döndüğümde uzunca bir süre aklımda kalan şey kentin kaleydoskobu andıran renkleri ve kakofonisi oluyor.
#MarakeşKim ne derse desin dünyadaki bazı coğrafyalar, bazı ülkeler daha şanslı. Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i ve yine Afrika kıtası ile Akdeniz coğrafyasını birbirine bağlayan Fas işte bu şanslılar arasında. Bu ayrıcalıklı olma durumunu, üretilen edebi metinler ve mitlerle anlamak mümkün. Örneğin, babası Zeus tarafından gökkubbeyi taşımakla cezalandırılan Atlas efsanesi bu dağların en yüksek zirvelerinin yer aldığı Fas’ta hayat buluyor. Coğrafyanın ne kadar özel olduğunu hissetmenin bir diğer yoluysa, ülkeye atacağınız ilk adımda gizli...
#FasKuzey Afrika'nın en egzotik şehirlerinden Marakeş… Hatta George Orwell 1939’da Marakeş için “Batılılar; deve, kale, palmiye, lejyoner ve eski dolu bir şehir görmek için buraya geliyor” diye yazmıştı. Egzotik çarşıları, sarayları ve renk cümbüşüyle keşfedilmesi gereken bir dünya burası… İşte size Marakeş gezi rehberi…
#MarakeşÖzellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra Fetullahçı Terör Örgütü elebaşı Gülen, örgüt üyelerine kaçmaları yönünde mesaj gönderip telkinde bulunurken “Hicret” benzetmesi yapardı. Elbette hepsi kaçamadı, FETÖ elebaşı onları da avutacak bir benzetme uydurdu.
#FETÖBitlis'te yatırım değeri 1 milyar 232 milyon lira olan 21 ayrı yatırımın toplu açılış töreninde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, muhalefeti eleştirerek, "Muhalefet, bir türlü iktidara gelemeyince son 20 yıldır da milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza iktidarı verince adeta siyasi bir buhrana yakalandılar. Tabiri caizse raydan çıktılar, zaten bozuk olan ayarları, sinirleri, dengeleri daha da bozuldu" dedi.
#Murat KurumGara bölgesinde konuşlanan terör unsurlarına yapılan harekât sonucu, arka planda kalan büyük bir trajedi ortaya çıktı. Buraya düzenlenen hava harekâtı olmasa, muhtemelen uzun zaman bilgi edinmek, mümkün olmayacaktı. Yüzlerce uçak ve yaptıkları sayısız sortilerden bahsediliyor.
#YazarLabirente benzeyen dar sokaklarında yürüyor, tarihi evlerine ayrı, camilerine ayrı bakakalıyorsunuz... Bir köşeden kilise çıkıveriyor, başka bir köşeden müze. Diyarbakır keşfetmesi sürprizli ve her köşesinde ‘ilk’ler, ‘tek’ler, ‘en’ler saklayan bir kent. Sahip olduğu tarih hazineleri ile turizmden daha fazla pay almayı hak ediyor. Görkemli tarihe sahip çok yönlü bu kenti anlamak için yapılması, görülmesi gerekenlerin listesi uzun ama işte benim olmazsa olmazlarım...
#Diyarbakır Gezi Rehberi‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariSamsun Büyükşehir Belediyesi’nin Saathane Meydanı Projesi’nin önemli kazanımlarından birisi olacağı öngörülen arkeolojik kazılar devam ediyor. Tarihin her döneminden izler taşıyan Saathane Meydanı, kazıların tamamlanmasıyla dönüştürülecek açık hava müzesi ile görenleri tarihte gezintiye çıkaracak.
Kayseri Lisesi, Anadolu’daki en verimli eğitim kurumlarından. Mezunları arasından bakanlar, cumhurbaşkanları, namlı politikacılar, sanatçılar, akademisyenler, işadamları çıkmış. Lise, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde yine gündeme geldi.
Gümüşhanevi Dergáhı’nın kurucusu Şeyh Ahmed Ziyaüddin Efendi’nin, 1838’deki Osmanlı-İngiliz Ticaret Antlaşması’na tepki olarak hayata geçirdiği kampanyası, bugün tartıştığımız "Dindar milliyetçi olur mu?" ve "Türk İslamcılığı" polemiklerine ışık tutuyor.