Restore edilen Yavuz Sultan Selim Camisi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Restore edilen Yavuz Sultan Selim Camisi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2010 18:37

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'da son 6 yıl içinde 400 milyon liraya yakın kaynağı, kültür eserlerinin restorasyonu için harcadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Güler, Fatih'te restore edilen Yavuz Sultan Selim Camisi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir büyük ecdadın eserini yeniden hizmete açmanın gururunu yaşadıklarını ifade ederek, “Burada çok büyük bir hizmet gerçekleştirildi. Önemli olan burada yapılan hizmetten öte, vakıf eserlerine, ecdad yadigarlarına duyulan himmet, onları geleceğe taşımak konusunda kaynak sağlayarak, mevzuat değiştirerek gösterilen iradedir” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıflar Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin kültür eserleri restorasyonuna çok kaynak harcadığına işaret eden Güler, “Şu anda yürütmekte olduğumuz 700'e yakın proje var. Depreme karşı güçlendiriyoruz. Son 6 yıl içinde 400 milyona yakın kaynağı, kültür eserlerinin restorasyonu için harcadık. Türkiye'deki kültür eserlerinin büyük bir bölümü İstanbul'da. Onların geleceğe taşınması gerekiyor. Bu bizim için son derece önemli bir görevdir. İstanbul'daki 3 bine yakın caminin 64 tanesi tarihi eser niteliğinde. Bunların geleceğe en iyi şekilde taşınması gerekiyor” diye konuştu.

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRÜ BEYAZIT

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da Yavuz Sultan Selim Camisi'nin İstanbul'un üçüncü büyük selatin camilerinden biri olduğunu, kitabesine göre 1522 yılında tamamlandığını ve ilk mimarının da Acem Ali olduğunu belirtti.

Beyazıt, Yavuz Sultan Selim Camisi'nin bitişiğindeki, Yavuz Sultan Selim Türbesi, medresesi ve sarnıçlarıyla bir külliye şeklinde olduğunu ve caminin restorasyonu için 21 milyon TL harcandığını belirterek, şunları kaydetti:

“2003 yılından bu yana Türkiye'de tarihi eserlerin onarımları noktasında büyük bir ivme kazanılmış, Cumhuriyet döneminde yapılan eserlerin tamamına yakın bir rakama ulaşılmıştır. Bu eserle birlikte, sayı bugün ülke genelinde 3 bin 383'e ulaşmıştır. Bir çok eser tekrar günyüzüne ulaşmıştır. Şu anda İstanbul'da devam eden 140 tane projemiz bulunmaktadır. Fatih Camisi, Edirnekapı Mihrimah Camisi, Valide Sultan Camisi, Süleymaniye Külliyesi'nin onarımları hızla devam etmektedir.”

Beyazıt, Yavuz Sultan Selim Camisi'nde yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında taşların temizlendiğini, ana kubbenin sağlamlaştırıldığını, kurşunların değiştirildiğini, kapı kanatlarının ve kepenklerin aslına uygun olarak tamir edildiğini söyledi.

Ayrıca çevre düzenlemesi ve depreme karşı güçlendirme çalışması da yapıldığını anlatan Beyazıt, şehzadeler türbesinin de onarılarak ziyaretlere açık hale getirildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İstanbul Valisi Muammer Güler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt kurdele keserek caminin açılışını gerçekleştirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!