Biliminsanı haberleri sayfasında Biliminsanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 322 Biliminsanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Tuğçe Taşçı, dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta’da geleceği tasarlıyor. Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüklerinin tasarlandığı departmanda araştırmacı biliminsanı olarak görev yapan Taşçı, insanların makinelere sadece düşünerek komut verebileceği bir teknoloji üzerine çalışıyor.
#Tuğçe TaşçıDoç. Dr. Nur Eda Topçu, 20 yıldır sırtında tüp, denizlerin yağmur ormanları olarak bilinen mercanlar için çalışan bir biliminsanı. Fransa’da okyanus bilimi okuduktan sonra Marmara Denizi’nin derinliklerinde ‘mercan adaları’ arayan Topçu, öğrencilerini denizin ‘gizemlerini’ keşfe çıkartıyor.
#Nur Eda TopçuTürkiye, Hitler’den kaçan yüzlerce Alman biliminsanına kapılarını açmıştı. Atatürk’ün talimatıyla yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nde kadro verilen Alman akademisyenler, yıllar boyu yetiştirdikleri öğrencileriyle akademide iz bıraktılar.
#ATATÜRKTürkiye'nin robotik yol haritasını çıkarmak, robotbilim alanındaki en yeni teknolojileri paylaşmak ve bu alanda iş birliklerini artırmak amacıyla Boğaziçi Üniversitesi'nde ‘4. Türkiye Robotbilim Konferansı (ToRK 2018)’ düzenlenecek.
#Boğaziçi ÜniversitesiAvrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından önceki gün yayınlanan görüntüler, şu ana kadar hazırlanmış en detaylı Mars haritası üzerindeki en yüksek volkanlardan en derin kanyonlara, nehir yatağı kalıntılarından meteor kraterleri ve lav akıntısı izlerine kadar pek çok yer şekli üzerindeki bir uçuş simülasyonu niteliğinde. Mars Express uzay aracının gönderdiği son veriler, kızıl gezegenin neredeyse tamamını içeren bir küresel dijital topografik haritanın oluşturulmasında kullanıldı. Bu da eşsiz nitelikte detaylı bir görsel sonuç ortaya çıkardı. ESA bünyesindeki bilim insanları, daha önce rastlamadıkları yer şekillerini ve bunların oluşum süreçlerini inceleme imkanı buldu. 2 Haziran 2003’te uzaya fırlatılan Mars Express, 6 buçuk aylık bir yolculuğun ardından gezegene ulaşmış, gönderdiği fotoğraflarla bilim insanların Mars hakkında önemli keşiflerde bulunmasını sağlamıştı. Uzay aracı 2015’e kadar gözlemlerini sürdürecek. CİHAN-KURGU: Levent SERT
#MarsTürkiye’nin ilk kadın sümeroloğu, arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Çığ, bilime değerli katkılarla birlikte yaşadığı uzun ömürle de tarihe geçti. Kendisiyle 106. doğum günü vesilesiyle yaptığımız söyleşide bunun sırrını; “Gençken bütün hayatımız tahsilimizi tamamlamak ve çalışmaktı. Çalışmaktan hoşlanıp boş oturmaktan hoşlanmazdım” diye vermişti.
#Muazzez İlmiye ÇığGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu“Hiç iyi değilim!” Özellikle son dönemde “Nasılsın” sorusuna birçoğumuz bu şekilde yanıt veriyoruz. Peş peşe yaşanan olaylar karşısında hayatımıza nasıl devam edeceğimizi bilmiyoruz. Uzmanlar “Sık sık bu tip olayların olması vermemiz gereken tepkileri vermememize neden olursa bu duyarsızlaştığımız anlamına gelir. Bu sağlıksızdır çünkü toplumsal düzeyde empati ve sorumluluk duygusunun azalmasına yol açabilir” diyor.
#Meltem FIRATLIİsrail, Hizbullah lideri Nasrallah’a Lübnan’da saldırdı, ardından kara harekâtı geldi. İran’sa İsrail’i füzelerle vurdu. Ortadoğu’da gerilim yükselirken siyaset bilimci, Uluslararası Politika Akademisi Genel Koordinatörü Deniz Tansi’yle son 1 yılda yaşananlardan sonra bizi nelerin beklediğini konuştuk.
#Fırat KaradenizDünya Organ Nakli Derneği’nin (TTS) 30’uncu Uluslararası Kongresi, 22 Eylül’de Prof. Dr. Mehmet Haberal öncülüğünde ilk kez İstanbul’da yapılacak. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki programa farklı ülkelerden transplantasyonda öncü biliminsanları katılacak.
#Ortadoğu Organ Nakli Derneği200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarABD Başkanı Joe Biden sosyal medyadan yaptığı bir açıklamayla 2024 başkanlık seçimlerinden çekildiğini söyleyip Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i yeni başkan adayı olarak işaret edince gözler göçmen bir ailenin çocuğu olan Harris’e çevrildi. Biz de ABD’de yaşayan Türkler’e sorduk; Harris mi yoksa Trump mı diyorlar?
#Uygar TAYLANAlanında dünyanın önde gelen deprem bilimcilerinden olan Prof. Dr. Naci Görür ile yeni çıkardığı kitabı “Sesimi duymayan kaldı mı”yı konuşmak için buluştuk. Kitap, 76 yaşındaki hocanın hayatını, o günün Türkiye’sini ve deprem gerçekliğini anlatıyor. En son sorulması gereken soruyu en başta sordum: “Bunca deprem, bunca uyarı, bunca çalışma… Gerçekten de sesinizi duymayan kaldı mı?” Prof. Dr. Görür’ün yanıtı net: “Duymayan yok ama umursayan da yok gibi.” Ve ekledi: “Seçim geçti unutulduk!”
#Naci GörürTürk biliminsanı Özden Baltekin’in de arasında bulunduğu ekibin geliştirdiği antibiyotik direnç testi, İngiltere’de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude (Boylam) Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül, fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır sahibini bekliyordu.
#Özden BaltekinBilim dünyasının parlayan yıldızlarından fizik mühendisi Doç. Dr. Canan Dağdeviren ilham konuşması yapmak için İstanbul’da öğrencilerle bir araya geldi. Konuşmasında “Aydınlık için karanlık da gerekli” diyen Dağdeviren, gençlere engellerle karşılaştıklarında pes etmek yerine daha çok motive olmalarını tavsiye ediyor.
#Canan DağdevirenGeçen sene ekranda bir göründü pir göründü. Hiç aklında olmayan oyunculuk mesleğinde hızla parladı. Eylül Tumbar şimdi Kanal D’de yayımlanan ‘Yalan’ dizisiyle karşımızda. Onunla buluşup Ege’de başlayan hayatını, oyuncu Enes Koçak’la olan birlikteliğini ve aşkı konuşuyoruz: “Bana başarı ve zekâ çekici gelir.”
#Eylül TumbarO henüz küçük bir çocukken beynin büyüsüne kapılmış, ömrünü bilime adamış biri. Hem şifa dağıtıyor hem kendisi gibi hekimler yetiştiriyor. Prof. Dr. Türker Kılıç beynimizi geliştirmenin en önemli yolunun yaşamla etkileşim kurmak olduğunu söylüyor. Mesela piyano çalmayı veya son araştırmaların gösterdiği gibi video oyunu oynamayı öğrenmeye çalışmak yeni bağlantısallıklar kurmanın en iyi yolu. Prof. Dr. Türker Kılıç beynin nasıl geliştirilebileceğini anlattı.
#BeyinAlaska’da bir balinaya ilk “Merhaba”mızı dedikten sonra prestijli bilim ve teknoloji okulu MIT’den araştırmacılar balinaların seslerinin içindeki örüntüleri, tekrarları ve melodik vurguları makine öğrenimiyle tespit etti. Bu, günün birinde onlarla iletişim kurabileceğimiz anlamına gelebilir.
#Umut Fırat Erdoğluİnsanların uzun yaşamasına, mutlu olmasına veya hormonlarının düzenli çalışmasına katkı sağlayan bakteriler üzerine araştırmalar yapan Ali Rıza Akın bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak biliniyor. Mikrobiyota alanında çalışan sayılı biliminsanından biri olan Akın, bakteri çeşitliliğinin önemini hatırlatıyor: “Bağırsaklarımızda çeşitlilik istiyoruz ama makarnanın üzerinde, iskenderde, mantıda, cacıkta her gün yoğurt yiyoruz. Bu da bağırsaklarımızdaki bakterilerin çeşitliliğini azaltıyor.”
#Hazan Aköz Işık