Bienal, Fransızca manasıyla her bir diğer yıl anlamı taşımaktadır. Genellikle iki yılda bir düzenlenen Bienal, İstanbul'da da gerçekleştirilmektedir. Genellikle kültürel ve sanatsal faaliyetler için kullanılan bu etkinliklerde Bienali gezerek ne öğrenirim sorusu ise konu başlığına göre değişebilir. İşte, Bienali gezerek ne öğrenirim sorusunun cevabı
#Bienal NedirHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalSon dönemde sergilere ve fuarlara ilgi büyük. Instagram ve TikTok hesaplarında bol bol sanat eserleri paylaşılıyor. Bu ilgiyi olumlu bulanlar “Sergilerle ilgili heyecan yaratmak sosyal medya sayesinde kolaylaştı” diyor. Ama herkes aynı görüşte değil: “Hızlı görme, hızlı tüketme, hızlıca ‘beğeni alma’ baskısı hem sanatçıların üretim süreçlerini hem de sanat kurumlarının kimliğini değiştirmeye uğraşıyor.”
#Sergiİdil Biret’in zekâsı, PJ Harvey’nin hayal kırıklığı… Ortadan kaybolan notalar, zorlu geçen söyleşiler… İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) 50 yıl boyunca düzenlediği etkinlikler, sanatseverlerin zihninde paha biçilmez anılara dönüştü. İKSV çalışanlarından ve yazarlardan, onların unutulmazlarını dinledik.
#İKSVKoleksiyonunda bulunan 12 bini aşkın eserle ‘Türk sanatının hafızası’ konumundaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 10 yılın ardından Tophane’deki yeni binasında yarın açılıyor. 1937’de kurulan müzenin eski mêkanındaki ilk ve son sergiye atıfta bulunan ‘Serginin Sergisi II’yle merhaba diyen müzenin açılış süreci, 20 Eylül 2022’deki büyük koleksiyon sergisiyle tamamlanacak. Müzeyi MSGSÜ Rektörü Prof. Handan İnci Elçi’yle konuştuk.
#İstanbul Resim Ve Heykel MüzesiYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#DolapdereEylülün gelişiyle şehirde yaşam yeniden canlanıyor. Sadece İstanbul’un değil, dünya sanat haritasının önemli duraklarından biri olan İstanbul Bienali, 14 Eylül’de 16. kez kapılarını açacak. Bu yıl ‘Yedinci Kıta’ teması etrafında kurgulanan sergiler izleyiciyle buluşacak.
#Banu TunaVenedik Bienali’nin Amerikalı küratörü Ralph Rugoff, 58’inci Venedik Bienali’nin temasını ‘İlginç zamanlarda yaşayasın’ olarak belirledi. “Tamıtamına böyle bir dönemdeyiz” diyor; savaşlar, krizler, yalan haberler... Ölümün, yok oluşun, çürümenin, dehlizlerin, labirentlerin, vebanın, maskelerin, kostümlerin, kokan kanalların mekânı olarak kabul edilen, dünyanın tartışmasız bu en güzel kenti şimdi bizatihi göçmenlerin, kendilerine hayat aradığı bir ‘yer’. Durum böyleyken Ragoff’un sorusunun cevabı sanatta mıdır, sokakta mıdır? Unutmayalım ki, Venedik aynı zamanda sefahat ve lüks demek. Üretken de yıkıcı ve tüketici de olabilecek ilginç bir çelişki bu yılki bienalin konusu. Hasan Bülent Kahraman yazdı...
#Bienal2019 yılı sanatseverler için şubat ayında başlıyor desek çok da yanlış olmaz. Bu yıl İngiltere’den ABD’ye, İsviçre’den Fransa’ya pek çok heyecan veren sergi ve sanat şovu şubat ayından itibaren dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerle buluşacak. İşte duyduğunuzda yollara dökülme isteği oluşturacak yılın en iyi sergileri...
#Sanat Peşinde SeyahatTürkiye’de köklü aile geleneği düşünülünce de, iş dünyası deyince de, kültür sanattan bahsedince de akla ilk gelen isimlerden biri o. Eczacıbaşı Holding ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu, İstanbul Modern Sanat Vakfı’nın da Mütevelli Heyeti Başkanı Bülent Eczacıbaşı, pek çok hayata yön verecek deneyim ve birikimlerini bir kitapta topladı. ‘Işim Gücüm Budur Benim’i fırsat bilip buluştuk. Geçmişten bugüne hayatını, dünyaya bakışını, memleketin yönünü ve gençlere önerilerini konuştuk.
#Bülent Eczacıbaşıİstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından, gelecek ay 15. kez düzenlenecek İstanbul Bienali’nin teması “İyi Bir Komşu” olarak belirlenince, komşuluk üzerine yeniden kafa yormaya başladık. Komşuluk, mahalle hayatına dair pek çok şey gibi mazide kalmış, nostaljik bir ilişki biçimi mi, yoksa dönüşebilir mi? Komşu hâlâ komşunun külüne muhtaç mı? Hem sonra kim o iyi komşu? Bize benzeyen, bizim gibi yaşayan biri mi? Rengi, dili, inanışı, cinsel tercihleri, siyasi fikirleri farklı olanlara, ön yargıya kapılmadan kapımızı açıyor muyuz? Rezidans ve modern site hayatının, geleneksel komşuluk ilişkilerini erozyona uğrattığını, kapı komşularının bile birbirini tanımadığını, yaşayanlar tespit ediyor ama uzmanlara göre bu ‘ilişkisizlik’ halinden ufak çabalarla dönüş mümkün.
#KomşulukGülben Ergen ve Erhan Çelik, ayrılık kararı aldıklarını açıkladı. Çelik Twitter’ına “Boşanma davası açtım” yazdı, Ergen ise “Yoluma tek başıma devam etmeye karar verdiğim doğrudur” dedi. Ünlüler dünyasındaki ayrılıklarda “Ben bıraktım, ben açıkladım” yarışı, kariyer yönetimi açısından ne kadar önemli?
#KELEBEKBugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane Cündioğlu